Από τη λίστα απουσιάζουν εντελώς δρομολογημένα έργα, παρουσιάζονται έργα άλλων ως έργα της κυβέρνησης, μακέτες διαγωνισμών ιδεών ως σχέδια
Πριν λίγες μέρες σε επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε πως ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης θα παρουσιάσει την 7η Σεπτεμβρίου 30 έργα που θα αλλάξουν την πόλη μέχρι το 2030.
Έτσι λοιπόν ο υπουργός, σε μια συνέντευξη τύπου-παρωδία, αφού συνέντευξη τύπου χωρίς ερωτήσεις δημοσιογράφων είναι περφόρμανς, παρουσίασε τα εξής:
Στον τομέα Υποδομές
1. Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης (FlyOver)
2. ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης / Βασική Γραμμή – Επέκταση Καλαμαριάς – Επέκταση Δυτικής Θεσσαλονίκης – Επέκταση Αεροδρομίου
3. 6ος Προβλήτας Λιμένα Θεσσαλονίκης & Αναβάθμιση υφιστάμενων λιμενικών υποδομών
4. Νέα Σιδηροδρομική σύνδεση 6ου Προβλήτα Λιμένα Θεσσαλονίκης
5. Σιδηροδρομικά Έργα
6. Οδικά Έργα
7. Αντιπλημμυρικά Έργα
8. Αεροδρόμιο Μακεδονία – Νέος Τερματικός Σταθμός
9. Cluster Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Μακεδονίας
10. Υλοποίηση 17 Σχολικών Μονάδων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με ΣΔΙΤ
11. Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίων Δυτικής Μακεδονίας και Θράκης
Στον τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας:
12. Νέο Ογκολογικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Νέο Θεαγένειο»
13. Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
14. Εκσυγχρονισμός Νοσοκομείων Κεντρικής Μακεδονίας
15. Εκσυγχρονισμός Κέντρων Υγείας Βόρειας Ελλάδας
Στον τομέα Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας:
16. Μετατροπή Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης (ΑΒΣ) Δυτικής Θεσσαλονίκης σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Καλοχωρίου (ΕΠΕ Καλοχωρίου)
17. Εμπορευματικό Κέντρο Β. Ελλάδας Εθνικής Εμβέλειας – Στρατόπεδο Γκόνου
18. Ίδρυση Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς THESSINTEC στη Δ.Κ. Περαίας
19. Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων CISCO Thessaloniki Pfizer Digital & Global Hub – πρώην Εμπορικό Κέντρο “EAST PLAZA”
20. Σχέδια Ενίσχυσης Επιχειρηματικότητας (βιομηχανία – μεταποίηση – logistics)
Αναπλάσεις & Επεμβάσεις που Αλλάζουν την Εικόνα της Θεσσαλονίκης & της Κεντρικής Μακεδονίας (Πολιτισμός, Αθλητισμός, Πράσινο, Αναψυχή & Πολεοδομικός Σχεδιασμός)
21. Ανάπλαση Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης
22. Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης
23. Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) του παραλιακού μετώπου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος (ΠΣΘ) Θεσσαλονίκης
24. Ανάπλαση Δυτικής Πύλης Θεσσαλονίκης
25. Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου – Στρατόπεδο Παύλου Μελά
26. Ανάπλαση Τούμπας – Νέο Γήπεδο ΠΑΟΚ
27. Διπλή Ανάπλαση Θεσσαλονίκης – Νέο Γήπεδο Α.Σ. ΑΡΗ
28. Έργα Τοπικής Παρέμβασης Δήμων ΠΕ Θεσσαλονίκης
29. Νέες Αστικές Αναπλάσεις Δήμων ΠΕ Θεσσαλονίκης
30. Νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια Δήμων ΠΕ Θεσσαλονίκης
31. Αναπλάσεις Παλαιάς Παραλίας & Πλατείας Αριστοτέλους.
Μια πρώτη ματιά στη λίστα σε πείθει ότι εδώ μας δουλεύουν. Συμπεριλαμβάνουν στα έργα της κυβέρνησης έργα που κατασκευάζουν ή κατασκεύασαν ιδιώτες. Όπως πχ το αεροδρόμιο (Fraport), τα κέντρα καινοτομίας (Pfizer, Cisco), το παιδιατρικό νοσοκομείο (ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), το Μουσείο Ολοκαυτώματος (Γερμανοί, Εβραίοι), Λιμάνι (Ιβάν Σαββίδης), Γήπεδο Τούμπας (Ιβάν Σαββίδης), Εμπορευματικό Πάρκο Γκόνου, Γήπεδο Άρη αλλά ακόμα και η μελέτη της Alumil για τη Δυτική Είσοδο της πόλης που εμφανίζεται ως έργο χωρίς κανέναν προυπολογισμό και ορίζοντα ολοκλήρωσης. Επίσης δεν έχουν καμιά σχέση με τη Θεσσαλονίκη έργα όπως οι φοιτητικές εστίες στη Θράκη, αλλά μέσα στο μπούγιο ποιος θα το προσέξει;
Μια πιο προσεκτική ματιά όμως θα σε εξοργίσει ακόμα παραπάνω. Από τη λίστα των έργων του υπουργού απουσιάζουν έργα που έχουν ξεκινήσει και διεκόπησαν βίαια τα τελευταία χρόνια. Πχ η ανάπλαση της πλ. Ελευθερίας που ξηλώθηκε και μετατράπηκε αυθαίρετα σε πάρκινγκ και όπως πια φαίνεται ξεκάθαρα θα παραμείνει έτσι για πάντα. Μια από τις μεγαλύτερες ντροπές της Θεσσαλονίκης.
Πριν ένα χρόνο για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το σημαντικότερο έργο που θα άλλαζε την πόλη ήταν άλλο. Μιλώντας γενικά και αόριστα για ‘Ενίσχυση του νέου επιδιωκόμενου brand name της Θεσσαλονίκης” μεταφέρεται στο μακρινό μέλλον ο σχεδιασμός του. Τον Ιούλιο του 2021, ο αντιπεριφερειάρχης Πάρις Μπίλιας έλεγε: Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θεωρούμε ότι υπάρχει ένα σπουδαιότερο έργο, ένα έργο σταθμός για τη Θεσσαλονίκη, που θα την αναμορφώσει απ’ άκρη σε άκρη της. Πρόκειται για την ενοποίηση, ανάπλαση και αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου, από το Καλοχώρι έως το Αγγελοχώρι, μήκους 40 χιλιομέτρων. Το έργο αυτό είναι τεράστιας σημασίας, θα αποτελέσει τη νέα ταυτότητα της πόλης και θα την οδηγήσει σε μία νέα εποχή. Κι αυτό καθώς αφενός θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των Θεσσαλονικέων, προσφέροντάς τους ελεύθερους χώρους περιπάτου, άθλησης, πολιτισμού, αφετέρου η ενοποίηση του παραλιακού μετώπου θα αποτελέσει ένα αναπτυξιακό και τουριστικό έργο για τη Θεσσαλονίκη. Το έργο αυτό που διαφημίστηκε τα τελευταία χρόνια ως σχεδιασμός της Κυβέρνησης τώρα μένει μετέωρο αναφέροντας αόριστα για ”Χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης ΕΠΣ: 4 + 6 μήνες – Ιούν. 2023”.
Σε σχέση με τις αστικές συγκοινωνίες τη μεγάλη πληγή της πόλης, το Φεβρουάριο του 2022 ο ο κ. Καραγιάννης, γ.γ. Δημοσίων Έργων τόνiζε ότι «οι δημόσιες συγκοινωνίες και η αναβάθμισή τους είναι ακρογωνιαίος λίθος, για να επιτύχει μια ευρύτερη συγκοινωνιακή πολιτική». Χθες δεν ακούσαμε κουβέντα για αυτό το ζήτημα. Ούτε για τον πολύπαθο ΟΑΣΘ ούτε για οτιδήποτε νέο παρότι ήταν σημαία ένα χρόνο πριν σε πληρωμένα βίντεο.
Συμπέρασμα στη χθεσινή μέρα δεν μάθαμε τίποτε νέο. Αντίθετα από τη λίστα απουσιάζουν εντελώς δρομολογημένα έργα, παρουσιάζονται έργα άλλων ως έργα της κυβέρνησης, μακέτες διαγωνισμών ιδεών ως σχέδια και υποσχέσεις γενικές και αόριστες για ένα μέλλον ελπιδοφόρο. Οι υποσχέσεις είναι δωρεάν έτσι και αλλιώς…
Πηγή: parallaximag.gr