Η αύξηση του ενεργειακού κόστους τρομάζει την σχολική κοινότητα.
Λίγες μέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, όλοι είναι ανήσυχοι για τα προβλήματα που θα υπάρχουν και θα προκύψουν στην εκπαιδευτική κοινότητα. Μπορεί τα ζητήματα να μην αλλάζουν ριζικά από χρόνο σε χρόνο, όμως σίγουρα φέτος στο «παιχνίδι» μπαίνει και το φλέγον θέμα του πως θα μπορέσουν να θερμανθούν οι τάξεις τον φετινό χειμώνα λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους.
Όπως αναφέρει η αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Κοσμοπούλου:
«Η κατανάλωση μόνο σε φυσικό αέριο για το σχολικό έτος που διανύουμε από τον Οκτώβριο και μετά ανήλθε σε 1,41 εκατ. ευρώ για την πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή και 1,05 εκατ. για τη δευτεροβάθμια. Ενδεικτικά χωρίς να μπορεί να γίνει σύγκριση με το 2020 και το 2021 επειδή τα σχολεία είχαν παραμένει κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ποσά το 2020 ήταν 400.000 για την πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή και 490.000 για τη δευτεροβάθμια, ενώ το 2021 ήταν 290.000 για την πρωτοβάθμια και 300.000 για την δευτεροβάθμια»
Όπως εξηγεί η αντιδήμαρχος Παιδείας τα προβλήματα είναι πολλά. Υπάρχει όπως αναφέρει μία έκρηξη δαπανών, η οποία συνεπάγεται πως υπάρχουν λιγότερα χρήματα και άρα γίνονται λιγότερα πράγματα.
«Στόχος μας είναι να μην μείνει κανείς δυσαρεστημένος. Γι’ αυτό προσπαθώ να τα συντονίσω όλα όσο το δυνατόν καλύτερα» αναφέρει ενώ συμπληρώνει πως ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει δώσει από ίδιους πόρους επιπλέον 400.000 ευρώ για τις σχολικές καθαρίστριες.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, Γιώργος Σταυρίδης αναδεικνύει επίσης τα προβλήματα που υπάρχουν και θα προκύψουν στο θέμα της θέρμανσης των σχολικών μονάδων.
«Στο κομμάτι της θέρμανσης υπάρχει πρόβλημα. Οι δαπάνες τη σχολική χρονιά 2021-2022 εκτοξεύθηκαν από 200.000 ευρώ – που ήταν κατά προσέγγιση κάθε χρόνο- σε 500.000 ευρώ. Γι’ αυτό τον λόγο συγκάλεσα και έκτακτη σύσκεψη με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων του δήμου έτσι ώστε να συζητηθεί το θέμα εκτενώς. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να νοικοκυρευτούμε. Να μην κάνουμε σπατάλες. Να μάθουμε να μην ανάβουμε τα φώτα τις καλές μέρες που θα έχει ήλιο και δεν θα χρειάζονται. Χρειάζεται προγραμματισμός. Όπως επίσης υπάρχει ανάγκη και για μία γενναία χρηματική ενίσχυση».
Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε άλλους δήμους, όπως αυτόν της Θέρμης. Ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Στυλιανός Αποστόλος επιβεβαιώνει και εκείνος από την πλευρά του τα σοβαρά ζητήματα, με τα οποία θα έρθουν γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί λόγω του ενεργειακού κόστους μέσα στο χειμώνα.
«Τα χρήματα που έρχονται από το κράτος για την θέρμανση είναι ελάχιστα. Πέρυσι λειτουργήσαμε με ανοιχτά παράθυρα και αίθουσες, που αυξάνουν την κατανάλωση πετρελαίου. Στόχος μας είναι να μην κρυώσει κανένα παιδί αν και η χρηματική βοήθεια είναι ελάχιστη. Η ΚΕΔΕ πιέζει για extra χρήματα. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε προσπάθειες/παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας. Για παράδειγμα μόνο τα απογεύματα δεν θα ανοίγουν τα καλοριφέρ σε όλους τους ορόφους»
Το σοβαρότατο αυτό ζήτημα αναδεικνύει και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος τονίζει πως τα χρήματα δεν επαρκούν ούτε στο κομμάτι της καθαριότητας αλλά ούτε και στις ανάγκες κάλυψης της θέρμανσης. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει:
«Τα κονδύλια για τη θέρμανση των σχολικών μονάδων βαρύνουν τους δήμους με χρήματα του κράτους. Η ευθύνη λειτουργίας της Παιδείας είναι ευθύνη του κράτους. Οι δήμοι είναι απλοί διαχειριστές, παίρνουν τα χρήματα και τα δίνουν. Συνολικά μας δόθηκαν 112 εκ. για τον χρόνο, τον Απρίλιο μία επιχορήγηση 14 εκατομμύρια και στη συνεδρίαση της Τετάρτης της ΚΕΔΕ στο Υπουργείο Εσωτερικών, παρόντος του Υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας Θεόδωρου Σκυλακάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα, μας προσφέρθηκαν ακόμα 14 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει 20-25% πάνω. Την ίδια ώρα που οι αυξήσεις στην ενέργεια έχουν φτάσει στο +90% και στο φυσικό αέριο στο +1.200%. Έτσι καταλαβαίνουμε πως αυτά τα χρήματα δεν επαρκούν»
Θέση παίρνει και η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η οποία σε ανακοίνωση της κάνει λόγο σε μία σειρά προβλημάτων που υπάρχουν και αναφέρεται και στο θέμα της θέρμανσης. Μάλιστα τονίζει ότι διεκδικεί με ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας, της Περιφέρειας και των Δήμων αύξηση στη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών ώστε να αντιμετωπιστεί το αυξημένο κόστος λειτουργίας των σχολείων (θέρμανση, ρεύμα, ΔΕΚΟ, υλικοτεχνική υποδομή).
Η πανδημία επίσης είναι ένα ζήτημα που αναδεικνύουν και οι τρεις αντιδήμαρχοι καθώς όπως αναφέρουν πέρσι χρειάστηκε να μείνουν ανοιχτά τα παράθυρα, άρα να λειτουργούν περισσότερο τα καλοριφέρ και να αυξάνεται η κατανάλωση. Άγνωστο είναι μέχρι στιγμής το πως θα κινηθούν τα πράγματα με τον κορονοϊό και τα μέτρα.
Πηγή: parallaximag.gr