Επιμένει στον πυρηνικό εφιάλτη ο Πούτιν – Με βότκα, κλάματα και αγκαλιές πάνε στον πόλεμο οι Ρώσοι έφεδροι
Αποφασισμένος να το πάει μέχρι τέλους είναι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν καθώς μετά τη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε την Τετάρτη, σήμερα Παρασκευή 23/9 πρόκεκιται να αρχίσουν τα δημοσψηφίσματα σε τέσσερις περιοχές που έχει προσαρτήσει η Ρωσία παρά τις διεθνείς αντιδράσεις.
Από σήμερα μέχρι και την Τρίτη, τέσσερις περιοχές στη νότια και ανατολική Ουκρανία (Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα), που βρίσκονται υπό τον πλήρη ή μερικό έλεγχο της Μόσχας, θα ψηφίσουν στα «ψευδοδημοψηφίσματα», όπως τα χαρακτηρίζει η Δύση. Ακόμη και η Κίνα επέκρινε το σχέδιο αυτό, ζητώντας να γίνει σεβαστεί η εδαφική ακεραιότητα των χωρών.
Την ίδια στιγμή, το κάλεσμα εφέδρων αλλά και το κλείσιμο των συνόρων σε ηλικιακά στρατεύσιμους άνδρες έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις στη Ρωσία με την καταστολή να είναι άγρια.
Από πλευράς του, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ εξαπέλυσε πυρά από το βήμα του ΟΗΕ, λέγοντας πως «οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους, τις διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καλύπτουν τα εγκλήματα που διαπράττονται από το καθεστώς του Κιέβου», προσθέτοντας πως «επιχειρείται μια προσπάθεια διαστρέβλωσης, όπως και η καλλιέργεια ενός αφηγήματος βάσει του οποίου η Ρωσία είναι η πηγή του κακού» ενώ αναμένεται να υπερασπιστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το σχέδιο προσάρτησης των κατηλειμμένων εδαφών και την εισβολή στην Ουκρανία.
Απάντηση στις αιτιάσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ έδωσε από το ίδιο βήμα ο Αμερικανός ομόλογός του, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος δήλωσε πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Πούτιν να τη γλιτώσει έτσι απλά» και ζήτησε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας «να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι απερίσκεπτες πυρηνικές απειλές (της Ρωσίας) πρέπει να σταματήσουν αμέσως». Επιπλέον, ο ίδιος χαρακτήρισε την κήρυξη μερικής επιστράτευσης στη Ρωσία ως ακόμη μια ένδειξη ότι η Μόσχα περιφρονεί τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και υπογράμμισε πως τα σχέδια του Κρεμλίνου για προσάρτηση κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου.
Πώς θα γίνουν τα δημοψηφίσματα
Η εκλογική επιτροπή των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, στα ανατολικά, διευκρίνισε ότι «για λόγους ασφαλείας», το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κατ’ ουσίαν από πόρτα σε πόρτα, «μπροστά στα σπίτια» και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Τα εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο την τελευταία ημέρα, δηλαδή στις 27 Σεπτεμβρίου.
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και «υπ’ αριθμόν 2» στο Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε νωρίτερα μέσω του Telegram ότι οι αυτονομιστικές επαρχίες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, που συναποτελούν τη λεκάνη του Ντονμπάς, καθώς επίσης και η Χερσώνα και η Ζαπορίζια «θα ενσωματωθούν στη Ρωσία». Πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για ένα πυρηνικό πλήγμα στη Δύση, αν χρειαστεί: οι ρωσικοί «υπερηχητικοί πύραυλοι είναι ικανοί να φτάσουν τους στόχους τους στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ πολύ πιο γρήγορα» από τα δυτικά όπλα, δήλωσε.
Τους παραδίδουν τα φύλλα πορείας
Στο μεταξύ, οι ρωσικές αρχές έχουν αρχίσει να παραδίδουν στους άνδρες τα φύλλα πορείας. Δίνουν στους άνδρες μια ώρα να μαζέψουν τα πράγματά τους και να εμφανιστούν στα στρατολογικά γραφεία.
Γυναίκες λυγίζουν καθώς χαιρετούν τους συζύγους και τους γιους τους να πολεμήσουν στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Μια γυναίκα σε ένα μικρό χωριό στην περιοχή Zakamensky της Buryatia, στην ανατολική Σιβηρία, είπε ότι για πρώτη φορά ένιωσε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν τα σκυλιά άρχισαν να γαβγίζουν γύρω στα μεσάνυχτα.
Σε μια κοινότητα 450 ατόμων, ο αρχηγός του χωριού περπατούσε από σπίτι σε σπίτι για να μοιράσει περισσότερες από 20 προκηρύξεις. Καθώς οι άντρες μαζεύονταν πριν φύγουν το επόμενο πρωί, είπε, κάποιοι έπιναν βότκα, ενώ άλλοι αγκαλιάστηκαν και είπαν ο ένας στον άλλο να προσέχουν.
Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού μετά την απόφαση για επιστράτευση των 300.000 ανδρών, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Παράλληλα, οι στρατιωτικοί επίτροποι της περιοχής Σαμάρα, του Ταταρστάν και του Ντραγκεστάν εξέδωσαν διαταγές. Σε αυτές αναφέρεται ότι οι στρατιώτες και έφεδροι αξιωματικοί, οι οποίοι προς το παρόν δεν έχουν κληθεί να παρουσιασθούν για την επιστράτευση, απαγορεύεται να εγκαταλείψουν προσωρινά τις πόλεις και τις περιοχές στις οποίες διαμένουν χωρίς την άδεια του στρατολογικού γραφείου.
Στο μεταξύ, με μια μυστική παράγραφο στο σχετικό διάτταγμα για την επιστράτευση, η Ρωσία άναψε το «πράσινο φως» για την επέκταση της επιστράτευσης στο ένα εκατομμύριο εφέδρους.
Αργά το απόγευμα της Πέμπτης το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε τις ακόλουθες διευκρινίσεις για τη μερική επιστράτευση.
Σύμφωνα με αυτές:
– Ένας από τους κύριους παράγοντες είναι η παρουσία πολεμικής εμπειρίας.
– Σε επιστράτευση υπόκεινται στρατιώτες και λοχίες έως 35 ετών, κατώτεροι αξιωματικοί έως 50, ανώτεροι αξιωματικοί έως 55 ετών.
– Θα κληθούν όσοι είναι απαραίτητοι για την ολοκλήρωση των εργασιών – σκοπευτές, τάνκερ, πυροβολητές, οδηγοί, οδηγοί-μηχανικοί.
– Υπάρχουν θέσεις που μπορούν να καλυφθούν από γυναίκες με σχετικές στρατιωτικές ειδικότητες, όπως ιατροί – αλλά η ανάγκη για τέτοιους ειδικούς είναι ελάχιστη.
– Όσοι ζουν μόνιμα εκτός Ρωσίας και δεν είναι εγγεγραμμένοι στο στρατό δεν υπόκεινται σε στρατολογία και όσοι έφυγαν για μικρό χρονικό διάστημα και είναι εγγεγραμμένοι στο στρατό στον τόπο διαμονής τους στη Ρωσία μπορούν να κληθούν.
– Οι πολίτες που θα κληθούν σε κινητοποίηση θα λάβουν την ιδιότητα των συμβασιούχων
Τι γράφει το χαρτί της επιστράτευσης
«Σύμφωνα με τον νόμο της Ρωσικής Ομοσπονδίας: Σχετικά με το στρατιωτικό καθήκον και τη στρατιωτική θητεία, είστε υποχρεωμένος να παρουσιαστείτε στις 22 Σεπτεμβρίου 2022 στο “τάδε” στρατόπεδο της “τάδε” περιοχής της Μόσχας για την διεξαγωγή των απαραίτητων ιατρικών και ψυχομετρικων εξετάσεων και την εξέταση της επιτροπής».
Οι επιστρατευθέντες καλούνται να έχουν μαζί τους διαβατήριο ή κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει την ταυτότητά τους. Επίσης, υπάρχουν συστάσεις για γάντια, αντισηπτικά και μάσκες, ενώ αναφέρεται ότι οι έφεδροι πρέπει να έχουν μαζί του αποτελέσματα εξέτασης αίματος, ούρων, και εξέτασης για HIV, αλλά και να επιδείξουν βεβαίωση ότι έχουν κάνει εμβόλια για πνευμονόκοκκο και μηνιγγιτιδιόκοκκο.
Κυκλοφοριακό κομφούζιο
Την ίδια στιγμή, από την πρώτη ημέρα του διαγγέλματος Πούτιν, άντρες, άλλοι μόνοι τους, άλλοι με τις οικογένειές τους προσπαθούν να φυγουν από την χώρα για να γλιτώσουν την επιστράτευση με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.
Παράλληλα, σε αρκετά αεροδρόμια της χώρας αναφέρεται πως γίνονται πρόσθετοι έλεγχοι σε άνδρες επιβάτες που αναχωρούν για το εξωτερικό.
Σειρά από μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρουν ότι στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης και στα αεροδρόμια της Μόσχας ελέγχουν στην πραγματικότητα όλους τους νέους άνδρες. Σύμφωνα με άλλα μηνύματα οι έλεγχοι είναι επιλεκτικοί.
Κατά κανόνα, στον έλεγχο διαβατηρίων, τους ρωτούν πότε αγόρασαν το εισιτήριο, εάν είναι μετ’ επιστροφής, αν έχουν υπηρετήσει στον στρατό και αν έχουν κάποια στρατιωτική ειδικότητα. Σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες, ο έλεγχος μπορεί να διαρκέσει 15-20 λεπτά, ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές μέχρι στιγμής ότι δεν έχουν αφήσει κάποιον να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος μετά τον έλεγχο.
Ωστόσο, κάποιες από τις χώρες στις οποίες οι Ρώσοι πολίτες αναζητούν καταφύγιο, δεν είναι πρόθυμες να βοηθήσουν.
Μεγάλη ουρά αυτοκινήτων υπάρχει στα σύνορα Ρωσίας και Γεωργίας. Ανάλογη εικόνα και στα σύνορα Ρωσίας – Μογγολίας στην Κιάχτα. Άλλοι προσπαθούν να φύγουν από τη Ρωσία για τη Μογγολία μέσω της Μπουριάτιας, αναφέρει το κανάλι Kyahta στο Telegram.
Πηγή του ιστότοπου Meduza, προσκείμενη στο Κρεμλίνο, ισχυρίζεται ότι οι αρχές δεν σχεδιάζουν να κλείσουν τα σύνορα μέχρι να ολοκληρωθούν τα δημοψηφίσματα στα κατεχόμενα από την Ρωσία ουκρανικά εδάφη (θα πρέπει να ολοκληρωθούν στις 27 Σεπτεμβρίου). Ωστόσο η κατάσταση μπορεί να αλλάξει «εάν υπάρξει μαζική εκροή».
Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι στις ειδήσεις που λένε ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να φύγουν μαζικά στο εξωτερικό υπάρχουν «πολλές ψευδείς ειδήσεις».
Άγρια καταστολή και 1.500 συλληφθέντες
Την Τετάρτη, σε 38 πόλεις της Ρωσίας πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της επιστράτευσης. Σχεδόν 1.500 άτομα συνελήφθησαν, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, ενώ η καταστολή ήταν άγρια.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εντωμεταξύ προτρέπει τους Ρώσους να διαδηλώσουν εναντίον της μερικής επιστράτευσης που κήρυξε το Κρεμλίνο και τους κάλεσε, εφόσον αναπτυχθούν στο έδαφος της χώρας του, να παραδοθούν στον ουκρανικό στρατό.
«55.000 ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο μέσα σε διάστημα έξι μηνών (…) Θέλετε περισσότερους; Όχι; Διαδηλώστε λοιπόν! Αγωνιστείτε! Φύγετε! Ειδάλλως παραδοθείτε (στον ουκρανικό στρατό)!», δήλωσε στα ρωσικά ο ουκρανός πρόεδρος στην αρχή της βιντεοσκοπημένης ομιλίας του.
«Είστε ήδη συνεργοί σε όλα τα εγκλήματα (του ρωσικού στρατού), σε δολοφονίες και βασανιστήρια με θύματα Ουκρανούς. Γιατί σιωπάτε;», τόνισε ο Ζελένσκι.
Υποστήριξε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να κινητοποιήσει «έως και ένα εκατομμύριο άνδρες».
Επισήμως, το Κρεμλίνο αναφέρθηκε σε μερική επιστράτευση περίπου 300.000 εφέδρων.
«Είναι ώρα επιλογής για εσάς. Για τους άνδρες στη Ρωσία, είναι η επιλογή να πεθάνουν ή να ζήσουν, να μείνουν ανάπηροι ή να κρατήσουν την υγεία τους. Για τις γυναίκες στη Ρωσία, η επιλογή είναι να χάσουν για πάντα τους συζύγους, τους γιους, τα εγγόνια τους ή να προσπαθήσουν τουλάχιστον να αποτρέψουν τον θάνατό τους. Κατά του πολέμου, κατά ενός συγκεκριμένου ανθρώπου (του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν)», συνέχισε ο ουκρανός πρόεδρος.