Το βάρος στην υλοποίηση της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης και παράλληλα στην ενίσχυση των στεγαστικών πιστώσεων σε συνδυασμό με την διαχείριση των ακινήτων τους από πλειστηριασμούς, ρίχνουν οι τράπεζες.
Οι δύο δράσεις, αν και μεταξύ τους ανεξάρτητες και με διαφορετική αφετηρία, εντάσσονται στη στρατηγική των τραπεζών για τη στεγαστική πίστη. Αφενός, υλοποιώντας τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από την ΔΕΘ για την χορήγηση πολύ φθηνών στεγαστικών δανείων σε νέους και νέα ζευγάρια. Αφετέρου, όπως είχε αποκαλύψει το insider.gr στις 19 Σεπτεμβρίου, παρέχοντας χρηματοδοτήσεις σε ενδιαφερόμενους για να αποκτήσουν σπίτια από πλειστηριασμούς.
Χαμηλότοκα ή άτοκα δάνεια σε νέους
Προκειμένου να υλοποιήσουν την στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης για την στήριξη των νέων, οι τράπεζες βρίσκονται σε πυρετώδεις προετοιμασίες και συζητήσεις με το Υπουργείο Εργασίας, με στόχο να δώσουν τα πρώτα δάνεια τον Ιανουάριο ή το αργότερο τον Φεβρουάριο. Όπως αναφέρουν τραπεζίτες στο insider.gr, τεχνικές ομάδες εργάζονται για το στήσιμο της πλατφόρμας μέσω της οποίας θα «τρέξει» το στεγαστικό πρόγραμμα. Κάτι που δεν είναι απλό, δεδομένου ότι πρόκειται για πρόγραμμα μεγάλης χρονικής διάρκειας, έως 30 ετών.
Σύμφωνα με τις τράπεζες, το πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί ώστε η πλατφόρμα να λειτουργεί αυτοματοποιημένα και χωρίς νέα κατάρτιση συμβάσεων με τους ωφελούμενους δανειολήπτες, είναι το πώς θα γίνει ο χειρισμός των τρίτεκνων και πολύτεκνων κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση προβλέπει τη χορήγηση στεγαστικών δανείων με πολύ χαμηλό επιτόκιο (1%) σε 10.000 νέους ή νέα ζευγάρια 25-39 ετών. Προκειμένου, όμως, να στηριχθούν ακόμη περισσότερο οι τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, δεδομένου του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, το πρόγραμμα προβλέπει τη χορήγηση στεγαστικών δανείων με μηδενικό επιτόκιο. Τα άτοκα δάνεια θα δίνονται όταν ο αιτών είναι νέο ζευγάρι (25-39 ετών) με τρία και πλέον παιδιά κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ή όταν ο αιτών είναι νέος ή νέο ζευγάρι, το οποίο κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου (έως 30 έτη) αποκτήσει τρίτο ή περισσότερα παιδιά. Στην δεύτερη περίπτωση, δημιουργούνται συνθήκες αλλαγής της σύμβασης του ωφελούμενου δανειολήπτη, τις οποίες η πλατφόρμα θα πρέπει να αντιμετωπίζει αυτοματοποιημένα και άμεσα, και μάλιστα κάθε φορά που μπορεί να προκύπτουν μέχρι τη λήξη της διάρκειας του δανείου.
Σημειώνεται ότι τα χαμηλότοκα (ή άτοκα) δάνεια θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, με ανώτατο όριο τα 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας. Το πρόγραμμα θα αφορά την αγορά διαμερισμάτων έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως και το 2007.
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 500 εκατ. ευρώ (375 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό της ΔΥΠΑ και 125 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες). Στην περίπτωση εξάντλησης των πόρων, προβλέπεται ο διπλασιασμός του ποσού των χορηγούμενων δανείων. Επί του παρόντος, οι τράπεζες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν το εύρος των ωφελούμενων, καθώς δεν έχουν εικόνα για το ύψος του μέσου δανείου που θα τους ζητηθεί.
Δάνεια για την αγορά ακινήτων από πλειστηριασμούς
Παράλληλα με την υλοποίηση της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης, οι τράπεζες «τρέχουν», με τον ίδιο επιθυμητό χρονικό ορίζοντα (αρχές 2023 ή ακόμα και έως το τέλος 2022), το project απόκτησης στέγης μέσω πλειστηριασμού.
Πρόκειται για την απευθείας χρηματοδότηση ενδιαφερόμενων για την αγορά ακινήτων των τραπεζών ή ακινήτων στη φάση του πλειστηριασμού. Όπως έγραφε το insider.gr, την αρχή αναμένεται να κάνουν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα δάνεια προς τους ενδιαφερόμενους θα δίνονται υπό την προϋπόθεση ίδιας συμμετοχής 30%, με το υπόλοιπο 70% να χρηματοδοτεί η τράπεζα, και κατόπιν ελέγχου της πιστοληπτικής ικανότητας και φερεγγυότητας του υποψήφιου αγοραστή. Μεγάλη καινοτομία των νέων δανείων θα είναι το ότι η προσημείωση θα μπαίνει στο προς αγορά ακίνητο, χωρίς να απαιτείται από τον αγοραστή να βάλει προσημείωση σε άλλο ακίνητο για την αγορά του νέου, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Επιπλέον, ενώ στα παραδοσιακά στεγαστικά δάνεια ο συνήθης χρόνος για την εκταμίευσή τους ανέρχεται σε 2 μήνες, στα δάνεια που θα χρηματοδοτούν αγορές ακινήτων από τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ή απευθείας μέσω πλειστηριασμών, η εκταμίευση θα γίνεται σε 10 ημέρες.
Η νέα πρακτική θα είναι πολλαπλά επωφελής. Για τις τράπεζες, αφενός θα καταστεί εφικτή η απομείωση του στοκ των ακινήτων και θα μειωθεί το ποσοστό επαναγορών από τους πλειστηριασμούς. Σήμερα, σχεδόν το 80% των ακινήτων που βγάζουν σε πλειστηριασμό οι τράπεζες, καταλήγουν στις ίδιες. Αφετέρου, οι τράπεζες θα μπορέσουν να αυξήσουν τα δάνεια που χορηγούν και άρα την πελατεία τους.
Οφέλη θα υπάρξουν και για τις εταιρείες διαχείρισης και τους επενδυτές, καθώς και τις εταιρείες real estate που θα είναι πωλητές των ακινήτων, αφού οι χρηματοδοτήσεις προς τους αγοραστές θα ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.
Οφέλη θα υπάρξουν και σε κοινωνικό επίπεδο. Στην αγορά θα διοχετευθούν περισσότερα ακίνητα που παραμένουν αναξιοποίητα (πολλά ακίνητα προς πλειστηριασμό είναι κλειστά), δίνοντας δυνατότητα στέγασης σε πολίτες, δημιουργώντας νέες δουλειές (οι νέοι αγοραστές θα προχωρήσουν σε επισκευές, ανακαινίσεις κ.ά.), αλλά και εξορθολογίζοντας τις τιμές στην αγορά ακινήτων.
Πηγή: insider.gr