Ήδη, σε πολλά κτίρια δήμων της χώρας μας χρησιμοποιείται η γεωθερμία, ενώ πριν περίπου μια δεκαετία και πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών προχώρησαν σε αυτές τις εγκαταστάσεις.
Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές μελέτες στη χώρα μας για τη χρήση της γεωθερμίας. Ήδη, σε πολλά κτίρια δήμων της χώρας μας χρησιμοποιείται η γεωθερμία, ενώ πριν περίπου μια δεκαετία και πολλοί ιδιοκτήτες σπιτιών προχώρησαν σε αυτές τις εγκαταστάσεις.
Το μειονέκτημα είναι ότι δεν μπορεί να γίνει εγκατάσταση γεωθερμικού συστήματος, χωρίς χώρο που να περιβάλλει την κατοικία. Σε υπάρχουσα κατοικία πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις: όπως να έχει επιδαπέδια θέρμανση, γιατί με τα κλασικά σώματα δεν συνδυάζεται η γεωθερμία. Θα πρέπει να ξέρει κάποιος πως τα έξοδα εγκατάστασης είναι αρκετά. Βέβαια το κόστος δεν αυξάνεται αναλογικά με τα τ.μ. του σπιτιού. Ο λόγος που είναι ακριβό το κόστος έχει να κάνει με το γεγονός πως πρέπει να γίνουν γεωτρήσεις ή να γίνει εκσκαφή για να απλωθεί ο γεωεναλλάκτης. Το ενδιαφέρον για εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος σε σπίτια ξεκινά περίπου το 2007 και η ισχύς του μπορεί να φτάνει και τα 35kw.
Η γεωθερμία χωρίζεται σε δύο κατηγορίες, την υψηλής ενθαλπίας και την αβαθή όταν η θερμοκρασία είναι μικρότερη από 25 βαθμούς. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν τα γεωθερμικά πεδία που υπάρχουν στην Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία και σε νησιά (Μήλος, Νίσυρος). Από εκεί αντλείται καθαρά ζεστό νερό, έως 95 βαθμούς. Σε αυτή την περίπτωση η εκμετάλλευση είναι δύσκολο να γίνει από έναν ιδιώτη. Όπως εξηγεί στο iEnergeia.gr ο κ. Αργύριος Μπαϊρακλιλής, Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός –Geothermal Engineer και διευθυντής της εταιρίας Γεωθερμία «συνήθως γίνεται ενοικίαση ολόκληρου του γεωθερμικού πεδίου, όπως στην περίπτωση του δήμου Αλεξανδρούπολης όπου ο δήμος ενοικίασε ένα γεωθερμικό πεδίο και φτιάχνει δίκτυα τηλεθέρμανσης». Στη δεύτερη κατηγορία, ανήκει η λεγόμενη αβαθής γεωθερμία όπου εκμεταλλεύεσαι τη θερμοκρασία που έχει το έδαφος χειμώνα-καλοκαίρι και που είναι κοντά στους 18 βαθμούς. Το ζεστό νερό μέσω ενός γεωεναλλάκτη πηγαίνει στη γεωθερμική αντλία θερμότητας και για το λόγο ότι καταναλώνεται ηλεκτρική ενέργεια στέλνουμε μέσα στην κατοικία ή στο γυμναστήριο νερό θερμοκρασίας κοντά στους 40-50 βαθμούς κελσίου».
Στην ερώτηση γιατί ένας καταναλωτής να επιλέξει τη γεωθερμία για την κάλυψη των αναγκών σε θέρμανση ο κ. Μπαϊρακλιλής αναφέρει πως «θα δει αλλαγή στα έξοδα για θέρμανση, πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία υπήρχε μια εξοικονόμηση κοντά στο 70%, σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης».
Πηγή: ienergeia.gr