Θεσσαλονίκη: Ζητούν αυξήσεις μέχρι 25% στα ενοίκια – Παράλογες απαιτήσεις και… ευτράπελα

Η λήξη του μισθωτηρίου πυροδοτεί συχνά πονοκέφαλο στους ενοικιαστές λόγω των αυξήσεων που ζητούν οι ιδιοκτήτες – Τι πρέπει να προσέξουν.

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται, το τελευταίο διάστημα, σε κάποιες περιπτώσεις, στη Θεσσαλονίκη, η λήξη των μισθωτηρίων και κατ΄ επέκταση η ανανέωση τους.

Η συνεχής αύξηση των ενοικίων δημιουργεί σε πολλούς ενοικιαστές πονοκέφαλο καθώς με τη λήξη του μισθωτηρίου τους, έρχονται, όπως έχει γράψει η Voria.gr, συχνά, αντιμέτωποι με αυξημένα μισθώματα, ακόμη και κατά 25%, και παράλληλα με ιδιοκτήτες που συχνά που εμμένουν μέχρι κεραίας στις απαιτήσεις τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιδιοκτήτη τριών ακινήτων σε πολυκατοικία της πόλης που λίγο πριν εκπνεύσουν τα μισθωτήρια, χωρίς να μπει σε καμία συζήτηση, ενημέρωσε, αναιτιολόγητα, τους ενοικιαστές του ότι δεν επιθυμεί ανανέωση της μισθωτικής σύμβασης και ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν με τη λήξη του μισθωτηρίου συμβολαίου.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι και η περίπτωση ιδιοκτήτη που, ενώ ανανέωσε την αρχική μίσθωση για δεύτερη φορά με προσαύξηση του ενοικίου (το μισθωτήριο πλέον λήγει το 2024), επικοινώνησε με τον ενοικιαστή ζητώντας του νέα αύξηση της τάξης του 10% και αυτό γιατί όπως είπε «τα ενοίκια έχουν αυξηθεί στην περιοχή και δεν είναι σωστό να χάνω χρήματα».

Οι παραπάνω περιπτώσεις δεν είναι μοναδικές, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι οι ιδιοκτήτες που παρά το γεγονός πως οι ενοικιαστές είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους, προτιμούν να μην τους ανανεώσουν το συμβόλαιο προκειμένου να βρουν, όπως πιστεύουν, νέους μισθωτές στους οποίους θα ζητήσουν οποιουδήποτε ύψους ενοίκιο επιθυμούν.

Εκείνο που προκαλεί έκπληξη είναι πως κάποιοι ιδιοκτήτες δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης καθώς θεωρούν πως το ακίνητο τους, ειδικά αν είναι ανακαινισμένο και σε καλή περιοχή, θα νοικιαστεί σε όποιο τίμημα και αν ζητήσουν. Στην αντίληψη αυτή συνηγορεί το γεγονός πως στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει σημαντικό απόθεμα αδιάθετων προς ενοικίαση διαμερισμάτων και μάλιστα ποιοτικών.

Κάποιοι μάλιστα επηρεάζονται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, από τις αγγελίες που διαβάζουν, αλλά και από το πόσο νοίκιασε κάποιος γνωστός τους το ακίνητο του, ακόμη και αν αυτό δεν είναι στην ίδια περιοχή και δεν έχει τα αντίστοιχα χαρακτηριστικά με το δικό του.

Και τα ευτράπελα συνεχίζονται…

Και τα ευτράπελα δεν σταματούν εδώ καθώς ζευγάρι ενοικιαστών κατά την ανάγνωση του μισθωτηρίου διάβασε πως όχι μόνο κάθε χρόνο θα υπάρχει προσαύξηση του ενοικίου – το συμβόλαιο θα ήταν τριετές – αλλά αναπροσαρμογή και στις δύο εγγυήσεις (!) που επρόκειτο να δοθούν κατά την υπογραφή του συμβολαίου.

Σε άλλη περίπτωση μισθωτηρίου υπήρχε όρος πως ο ιδιοκτήτης θα έχει τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια του τριετούς συμβολαίου να υποδεικνύει σε ενδιαφερόμενους αγοραστές (!) το ακίνητο, ενώ παράλληλα υπήρχε όρος πως σε περίπτωση πώλησης της κατοικίας ο ενοικιαστής είχε την υποχρέωση να αποχωρήσει από την οικία εντός 30 ημερών ακόμα και πριν από τη λήξη της τριετίας.

Ιδιοκτήτης ακινήτου για να μην προχωρήσει, όπως είπε σε ενδιαφερόμενους ενοικιαστές, σε καμία αύξηση κατά τη διάρκεια του τριετούς μισθωτηρίου, όπως άλλωστε είναι το λογικό, είχε την απαίτηση να λαμβάνει ο ίδιος τον λογαριασμό του ρεύματος προκειμένου να επιμερίζει αυτός το ποσό στους ενοικιαστές του, καθώς το διαμέρισμα που επρόκειτο να νοικιάσει το είχε χωρίσει στο παρελθόν και μάλλον δεν είχε ακολουθήσει… τη νόμιμη οδό (πολεοδομία κλπ).

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα είθισται ιδιοκτήτες ακινήτων να προτείνουν πριν την υπογραφή του μισθωτηρίου ο ενοικιαστής να τους προκαταβάλει από έξι μήνες έως και έναν χρόνο προκειμένου να προχωρήσουν σε μείωση του ζητούμενου ενοικίου.

Τι πρέπει να προσέχουν οι ενοικιαστές

Η μίσθωση πρέπει να γίνεται με έγγραφο μισθωτήριο. Η προθεσμία ανάρτησης των ηλεκτρονικών δηλώσεων είναι η τελευταία ημέρα του επομένου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης.

Τα τελευταία χρόνια οι νέες μισθώσεις γίνονται για τρία χρόνια.

Μετά τη λήξη της τριετίας η μίσθωση συνεχίζεται συνήθως με σιωπηρή συμφωνία ιδιοκτήτη και ενοικιαστή, ως αορίστου χρόνου. Οι τροποποιήσεις, παρατάσεις και αναπροσαρμογές μισθώματος, αλλά και λύσεις μισθώσεων, μπορούν να γίνονται με απλή ηλεκτρονική δήλωση στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ.

Η εγγύηση είναι μια πράξη που είναι καθιερωμένη. Συνήθως ζητείται από τους ιδιοκτήτες ένας μήνας, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που κάποιοι εκμισθωτές ζητούν δύο και σε ελάχιστες περιπτώσεις τρεις μήνες. Το ποσό καταβάλλεται με την υπογραφή του συμβολαίου. Η εγγύηση αποτελεί οικονομική εξασφάλιση για τον ιδιοκτήτη σε περίπτωση που ο ενοικιαστής δεν καταβάλει κάποιο ενοίκιο (δεν λείπουν και οι περιπτώσεις κακοπληρωτών μισθωτών) ή προκαλέσει φθορές στο ακίνητο.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial