Ρημαδιό από έξω, στολίδι από μέσα.
Υπάρχουν πολλά κτίρια που προσπερνάμε καθημερινά χωρίς να δίνουμε απολύτως καμία σημασία.
Επί της Εγνατίας θα συναντήσεις πολλά τέτοια σημεία. Βέβαια υπάρχει ένα κτίριο που ενδεχομένως περνάς δίπλα του κάθε μέρα είτε με τα πόδια είτε με με το αυτοκίνητο σου κι απλώς αδιαφορείς.
Πολλοί μπορεί να έχετε αναρωτηθεί που χρησιμοποιείται αυτός ο χώρος. Άλλοι να εικάζεται πως είναι απλώς ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο, άλλοι να θεωρείτε πως είναι ένα ακόμα αναξιοποίητο σημεία της πόλης που ρημάζει και έχει αφεθεί στην μοίρα τους, όπως πολλά άλλα.
Το συγκεκριμένο κτίριο βρίσκεται στην γωνία Εγνατία με Λεωφόρο 3ης Σεπτεμβρίου και εκεί θα δεις συχνά φοιτητές να μπαινοβγαίνουν καθώς σ’ αυτά τα λυόμενα γίνονται μαθήματα για τους σπουδαστές ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ.
Παίρνω την απόφαση να κάνω μία βόλτα για να δω τι ακριβώς συμβαίνει. Φτάνω και βλέπω 5-10 παιδιά να κάθονται έξω από τα λυόμενα και να περιμένουν. Φοιτητές ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ που περιμένουν για να ξεκινήσει το μάθημα τους.
Όλα αυτά έξω από ένα προκάτ κτίριο που αν το δεις σίγουρα δεν σου πάει ο νους ότι εκεί μέσα γίνονται μαθήματα. Πρόκειται για ένα ρημαγμένο κτίριο γεμάτο γκράφιτι που προσπερνάς διαρκώς επί της Εγνατίας και πολύ πιθανόν να έχεις σκεφτεί πως είναι εγκαταλελειμμένο. Εκεί μέσα λοιπόν, στα προκάτ, στεγάζονται τα όνειρα χιλιάδων φοιτητών για τον επόμενο τουλάχιστον ένα χρόνο.
Αυτό γιατί σύμφωνα με και με τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, κ. Γεώργιο Τζέτζη σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν οι συγκεκριμένοι χώροι θα παραχωρηθούν για την ανάπλαση της ΔΕΘ.
Βέβαια το “περιτύλιγμα” δεν σε προετοιμάζει για το τι θα δεις στο εσωτερικό των αιθουσών. Εκεί έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες και σύμφωνα και με τον κ. Τζέτζη οι χώροι έχουν εξοπλιστεί κατάλληλα και διαφέρουν ριζικά από την εικόνα που αντικρίζει ο κόσμος εξωτερικά
Το εσωτερικό μιας αίθουσας:
Οι φοιτητές από την πλευρά τους εκφράζουν τα παράπονα τους για το γεγονός ότι σπουδάζουν σε λυόμενα και όχι σε μία κανονική αίθουσα, τονίζοντας πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εστιάζονται κυρίως στις υπεράριθμες αίθουσες σε μερικά μαθήματα.
Ο κ. Γεώργιος Τζέτζης, Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού μιλώντας στη Parallaxi αναφέρει ότι αυτοί οι χώροι δεν ανήκουν καν στο Πανεπιστήμιο.
«Νομίζω είναι του Δημοσίου και μάλλον του στρατού. Οσονούπω, την επόμενη χρονιά θα παραχωρηθούν για την διάπλαση της έκθεσης.
Εσωτερικά τα έχουμε εξοπλίσει με οπτικοακουστικό υλικό, προτζέκτορες, υπολογιστές, τα βάψαμε , έχουν θέρμανση και ψύξη
Εξωτερικά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, λυόμενα είναι. Απαιτούν άλλου είδους χρηματοδότηση και από την στιγμή που του χρόνου θα παραχωρηθούν αλλού, ήδη εμείς ετοιμάζουμε την επόμενη κίνηση μας για να φτιάξουμε κάποιες αίθουσες στο campus της Θέρμης, οπότε να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθημάτων, που ούτως ή άλλως εδώ είναι η έδρα μας. Έτσι ακόμα και τα χρήματα που δώσαμε για την εσωτερική διαμόρφωση των λυόμενων και τον εξοπλισμό τους δεν έχουν νόημα.
Τα συγκεκριμένα προκάτ βολεύουν λόγω τοποθεσίας γιατί είναι στο κέντρο και γύρω είναι τα διάφορα γήπεδα, φοιτητική λέσχη οπότε εξυπηρετεί τους φοιτητές η τοποθεσία τους. Δεν χρειάζεται να κάνουν πολλές μετακινήσεις γιατί αν θα πρέπει να έρχονται στη Θέρμη, θα χρειάζονται τουλάχιστον δύο λεωφορεία. Εξωτερικά η κατάσταση τους είναι ακριβώς αυτή που βλέπετε. Είναι και σε σημείο “μαχών”, έχουν γίνει μέχρι και κλοπές μηχανημάτων»
Τα προβλήματα
Οι φοιτητές αναφέρουν ως βασικό πρόβλημα αυτό των υπεράριθμων μαθημάτων. Μπορεί να μην γίνεται αυτό αντιληπτό όπως επισημαίνουν αυτή τη στιγμή, αλλά αρχές του ακαδημαϊκού έτους και στις εξεταστικές όπως τονίζουν “δεν χωράνε”.
Εκτός αυτού όλοι συμφώνησαν πως αυτά τα “κτίρια” παραπέμπουν στο εξωτερικό τους περισσότερο σε ερείπια παρά σε αίθουσες για να γίνονται μαθήματα του Πανεπιστημίου, εξηγώντας πως δεν έχουν θέματα θέρμανσης το χειμώνα ή ψύξης το καλοκαίρι καθώς έχει τοποθετηθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός.
«Πέρα από κάποιες φορές που είναι γεμάτες υπερβολικά οι αίθουσες δεν υπάρχουν άλλα έντονα ζητήματα. Αυτό που εντοπίζω εγώ είναι στα πρακτικά μαθήματα στο Πανεπιστημιακό γυμναστήριο που ταυτόχρονα κάνουμε 2-3 τμήματα μαζί και υπάρχει απίστευτη βαβούρα. Άλλοι παίζουν μπάσκετ, άλλοι βόλεϊ και άλλοι χάντμπολ στον ίδιο χώρο»
Πηγή: parallaximag.gr