Στις «επάλξεις» βρίσκονται οι dj’s της Θεσσαλονίκης για την Τσικνοπέμπτη και τις Απόκριες. Μετά από την πετυχημένη όσον αφορά τη νυχτερινή ζωή περίοδο των Χριστουγέννων, οι dj’s έχουν το βλέμμα στραμμένο προς τα Καρναβάλια, ενώ ήδη μάλιστα έχουν κλείσει τις συμφωνίες τους για μπαρ και κλαμπ της πόλης που θα διοργανώσουν θεματικά πάρτι.
«Περιμένουμε τις Απόκριες. Είναι μια καλή περίοδος για τους dj’s. Πολύ καλές ήταν και οι γιορτές φέτος. Ήταν δύο – τρεις εβδομάδες που αναπτέρωσαν πολύ το ηθικό και σε μας και στους ιδιοκτήτες των μαγαζιών. Επειδή φέτος οι Απόκριες ξεκινάνε νωρίς, ο λεγόμενος “νεκρός” μήνας, ο Γενάρης θα κρατήσει κάπως λιγότερο. Η Τσικνοπέμπτη είναι στις 16 Φεβρουαρίου, οπότε θα μπούμε ξανά σε μήνα αισιοδοξίας. Μετά την Τσικνοπέμπτη έρχονται οι Απόκριες, η Καθαρά Δευτέρα, το Πάσχα και έρχεται έπειτα το καλοκαίρι όπου δουλεύουμε σεζόν και είναι πολύ καλή περίοδος», εξηγεί στο ThessToday.gr ο Μανώλης Σταυρουλάκης, μέλος του Σωματείου Δισκοθετών Θεσσαλονίκης.
Η φετινή Τσικνοπέμπτη σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται θεαματική, καθώς θα ξεκινήσουν από νωρίς τα πάρτι και οι εορτασμοί, με το κλίμα να θυμίζει εποχές προ πανδημίας και ακρίβειας. Όπως εξηγεί: «Την Τσικνοπέμπτη περιμένουμε να γίνει χαμός. Ακόμη και πέρυσι εν μέσω κορωνοϊού ήταν μια πολύ καλή μέρα. Φέτος θα είναι διπλάσια και τριπλάσια καλή, αν βοηθήσει και λίγο ο καιρός. Οι περισσότεροι dj’s έχουν ήδη κλείσει αλλά τα πάρτι στήνονται τώρα. Θα δοθεί περισσότερη έμφαση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου απ’ το μεσημέρι ξεκινάει τσίκνισμα και ψήσιμο με πάρτι. Είναι μια συνήθεια που ισχύει και την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπου ο κόσμος ξεκινάει να βγαίνει από το μεσημέρι, πηγαίνει στα πάρτι, πίνει, χορεύει και διασκεδάζει. Το βράδυ αρχίζει λίγο και πέφτει η κατάσταση. Φέτος θα δούμε αν θα είναι έτσι η Τσικνοπέμπτη ή αν θα μοιραστεί η κίνηση γιατί είναι εργάσιμη η επόμενη μέρα».
Έμφαση στην Τσικνοπέμπτη και στα πάρτι του Φεβρουαρίου
Το τριήμερο της Αποκριάς με την Καθαρά Δευτέρα αναμένεται κίνηση στα νυχτερινά καταστήματα της Θεσσαλονίκης, ωστόσο περισσότερο στρέφεται το ενδιαφέρον των επαγγελματιών του κλάδου στην Τσικνοπέμπτη, καθώς η πόλη δεν έχει παράδοση στα Καρναβάλια και κατά συνέπεια μεγάλη εισροή επισκεπτών εκείνο το διάστημα. Όπως παρατηρεί ο κ. Σταυρουλάκης: «Η Θεσσαλονίκη δεν είναι σαν την Πάτρα και την Ξάνθη που μπορούν να εκμεταλλευτούν πολύ την περίοδο των Καρναβαλιών. Έχουμε μια δυνατή Τσικνοπέμπτη, κάποια πάρτι ενδιάμεσα και το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, όπου βέβαια είναι διαφορετικά τα πράγματα γιατί πολλοί φεύγουν απ’ την πόλη. Η μεγαλύτερη έμφαση δίνεται την ημέρα της Τσικνοπέμπτης και σε κάποια πάρτι σε μαγαζιά».
Χαμόγελα αισιοδοξίας μετά από τη δύσκολη περίοδο των lockdown
Ο ίδιος επισημαίνει δε στο ThessToday.gr ότι η νυχτερινή ζωή στη Θεσσαλονίκη, παρά τις δυσμενείς οικονομικές και υγειονομικές συνθήκες, ξεκινά να βρίσκει και πάλι το ρυθμό της, προσφέροντας χαμόγελα αισιοδοξίας στους dj’s μετά από τη δύσκολη περίοδο των lockdown.
Ειδικότερα: «Αυτό που συζητάμε όλοι μεταξύ μας είναι το πώς λειτούργησαν τα καταστήματα στις γιορτές. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη. Πήγαν καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε. Βέβαια τα σπασμένα δεν μπορούν να βγουν μετά από lockdown, μετά από ελλιπή επιδόματα με αμφίβολα κριτήρια. Ειδικά για ανθρώπους που βιοπορίζονται νόμιμα από αυτό και είναι οικογενειάρχες. Ήμασταν ο μόνος κλάδος που μπήκαμε σε αναστολή χωρίς να πάρουμε ούτε ένα ευρώ επίδομα. Αυτό δεν έγινε σε κανένα άλλο κλάδο στην Ελλάδα. Ήταν ντροπιαστικό. Είχαν κόψει τη μουσική στα μαγαζιά, έπαιρναν όλοι τις φοροαπαλλαγές και τις ελαφρύνσεις και οι dj’s ήταν άνεργοι χωρίς επίδομα. Απλά τώρα είναι αισιόδοξο το ότι βαδίζουμε προς μια καλή κατεύθυνση για να πάμε σε μια πιο ομαλή καθημερινότητα».
«Προτιμούν να ξοδέψουν στη διασκέδασή τους παρά σε αγορές»
Οι λόγοι που πολλοί επενδύουν στη διασκέδασή τους ακόμη και εν μέσω ακρίβειας και κρίσης, είναι σύμφωνα με τον κ. Σταυρουλάκη ψυχολογικοί. Όπως υπογραμμίζει, οι Θεσσαλονικείς έχουν την ανάγκη να το ρίξουν έξω και προτιμούν να ξοδέψουν στις εξόδους τους παρά σε αγορές.
Αναφέρει πως «καταπιεστήκαμε πολύ από την αρχή της πανδημίας και ο καθένας θέλει να ξοδέψει στη διασκέδασή του και να κάνει κάτι για την ψυχική του υγεία. Παρά τις ανατιμήσεις και τις αυξήσεις, η νυχτερινή ζωή βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο. Δηλαδή προτιμούν να ξοδέψουν στη διασκέδαση και όχι σε αγορές και ρούχα. Προτιμούν να κάνουν κάτι για να διασκεδάσουν, να γελάσουν και να περάσουν καλά. Είναι καθαρά ψυχολογικό».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ
Πηγή: thesstoday.gr