Αποδράσεις για την 25η Μαρτίου: Συγκρατημένη αισιοδοξία για ένα… «απλό» Σαββατοκύριακο

Λίγες ημέρες πριν τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και δημοφιλείς προορισμοί στην χώρα μας, δεν καταγράφουν την κίνηση που θα επιθυμούσαν με αφορμή την επίσημη αργία. «Είναι ένα απλό Σαββατοκύριακο» δηλώνουν στο GRTimes.gr εμπλεκόμενοι του τουρισμού με τις πληρότητες να βρίσκονται κατά μέσο όρο στο 70%.

Υποτονικό είναι, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, το ενδιαφέρον του κόσμου για αποδράσεις και εκδρομές για την αργία της 25ης Μαρτίου, η οποία ωστόσο ‘πέφτει’ Σάββατο, δηλαδή, ένα απλό Σαββατοκύριακο, όπως λένε χαρακτηριστικά εμπλεκόμενοι του τουρισμού. «Ο κόσμος βγήκε τις Απόκριες, να βγει και τώρα, και μετά το Πάσχα που ακολουθεί;» λένε στο GRTimes.gr επιχειρηματίες και φορείς της ελληνικής φιλοξενίας εξηγώντας πως ίσως να ήταν διαφορετική η εικόνα εάν η αργία ήταν μια ημέρα εντός της εβδομάδας.

Το GRTimes.gr αποτυπώνει το κλίμα στην περιοχή των Καλαβρύτων, της πρώτης ελληνικής πόλης που αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό το 1821, στην πόλη των Ιωαννίνων και στον ορεινό τους όγκο, καθώς και στο Βόλο και το πανέμορφο Πήλιο και παράλληλα προτείνει ως απόδραση και το νησί της Τήνου, όπου φέτος εορτάζονται 200 χρόνια από την εύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας.

Εκδηλώσεις στα Καλάβρυτα για την επέτειο των 202 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία  

Την επέτειο των 202 χρόνων απ’ την έναρξη της Επανάστασης τιμάει ο Δήμος Καλαβρύτων με σεβασμό στην Ιστορία, στον Αγώνα των προγόνων μας και στα γεγονότα εκείνης της περιόδου, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη την κατάσταση πένθους στην οποία βρίσκεται η χώρα μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Μια σειρά εκδηλώσεων οι οποίες ξεκίνησαν στις 9 Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν στις 23 Απριλίου, τιμώντας τη φετινή επέτειο των 202 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία. η επέτειος της Απελευθέρωσης των Καλαβρύτων ως της πρώτης ελληνικής πόλης που αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό και η επέτειος της ‘Ύψωσης του Λαβάρου της Επανάστασης στην Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας.

Συγκεκριμένα, τα Καλάβρυτα, αύριο, Τρίτη 21 Μαρτίου, τιμούν την επέτειο της Απελευθέρωσής τους, της πρώτης ελληνικής πόλης πού αποτίναξε τον τουρκικό ζυγό. Θα ξεκινήσει δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου, θα γίνει τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων, παρέλαση αλλά και αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών απ’ τον Θεατρικό Όμιλο «Πάνος Μίχος» και το ίδιο απόγευμα αναπαράσταση της ιστορικής μάχης και της Απελευθέρωσης των Καλαβρύτων.

Την ημέρα της Εθνικής Επετείου, Σάββατο 25 Μαρτίου, το κέντρο των εκδηλώσεων θα είναι η Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας. Εκείνη την ημέρα συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου στην ιερά μονή για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις και όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων Κωνσταντίνος Δαφαλιάς, τις εποχές πριν ξεσπάσει η πανδημία κατέφθαναν στην περιοχή αυθημερόν τουλάχιστον 50 – 60 λεωφορεία, μεταφέροντας συνολικά 2.000 – 3.000 επισκέπτες.

Για το συγκεκριμένο Σαββατοκύριακο οι πληρότητες στα καταλύματα των Καλαβρύτων, σύμφωνα με τον κ. Δαφαλιά, κινούνται στο 70% – 75%. Πρόκειται για δυο διανυκτερεύσεις και οι τιμές κυμαίνονται από 60 έως 150 ευρώ το δίκλινο με πρωινό, ανάλογα τον τύπο του καταλύματος.

Σχολιάζοντας τη φετινή σεζόν, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων, επισήμανε ότι κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, και ο λόγος είναι η έλλειψη χιονιού στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων.

«Ο Φεβρουάριος που είχε χιόνι το χιονοδρομικό πήγε πολύ καλά και τα Σ/Κ είχαμε πληρότητες κοντά στο 80% ενώ τις καθημερινές 60% – 70%, αν εξαιρέσουμε τις αργίες και τις Απόκριες που ήμασταν στο 100%,» αναφέρει ο κ. Δαφαλιάς.

Εκτός όμως από την έλλειψη χιονιού που επηρέασε την επισκεψιμότητα και κατ’ επέκταση και την τοπική οικονομία στην περιοχή των Καλαβρύτων είναι και η μη λειτουργία του Οδοντωτού σιδηρόδρομου, εξαιτίας βεβαίως του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Η συγκεκριμένη παύση επηρέασε κυρίως τον εμπορικό κόσμο των Καλαβρύτων (εστίαση, καφέ, μαγαζιά με παραδοσιακά προϊόντα κτλ.) διότι όπως επισημαίνεται ήταν πολλές οι σχολικές εκδρομές που γινόταν αυτήν την περίοδο διασχίζοντας το φαράγγι του Βουραϊκού καθώς και πολλές οι μονοήμερες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Τέλος, σχετικά με το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, με τη λήξη της σεζόν, το κέντρο θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης και αναβάθμισης και όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, μεταξύ άλλων, θα εκσυγχρονιστεί με δυο νέους αναβατήρες.

Το πρόγραμμα στα Καλάβρυτα για την Εθνική Επέτειο

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου, στις 10 το πρωί, θα ξεκινήσει η «Ελευθερίας Πορεία». Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας θα παραδώσει το Λάβαρο της Επανάστασης και στεφάνι δάφνης στον πρώτο δαφνοδρόμο, για να μεταφερθεί στην Πάτρα προς στέψη του Ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Στην εκδήλωση συμπράττουν οι Δήμοι Καλαβρύτων, Ερυμάνθου και Πατρέων.

Στις 11 το πρωί της ίδιας ημέρας, μαθητές του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Καλαβρύτων, με παραδοσιακές στολές και το Λάβαρο της Επανάστασης του 1821, θα παρελάσουν στην κεφαλή της μεγάλης μαθητικής παρέλασης στην Αθήνα.

Το Σάββατο 25 Μαρτίου, ημέρα της Εθνικής Επετείου, το κέντρο των εκδηλώσεων θα είναι η Ιερά και Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας. Με Θεία Λειτουργία, στις 7 το πρωί, προεξαρχόντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου. Θα ακολουθήσουν (10.25 π.μ.) το Τρισάγιο κι η κατάθεση στεφάνων στο Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας, το μοναδικό στην Ελλάδα, η δοξολογία στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής και η ομιλία απ’ τον Ομότιμο Καθηγητή και Προκοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Καθηγητή Κοινωνιολογίας της Θρησκείας και της Κοινωνικής Ηθικής Απόστολο Νικολαΐδη. Στη συνέχεια θα γίνει αναπαράσταση της Ορκωμοσίας των Αγωνιστών απ’ τον Θεατρικό Όμιλο «Πάνος Μίχος».

Την Κυριακή 26 Μαρτίου, στις 2.30 μ.μ., στην Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας θα γίνει ο τερματισμός του 45ου Ποδηλατικού Γύρου «Θυσίας» και η απονομή επάθλων στους ποδηλάτες της διαδρομής Πάτρα-Χαλανδρίτσα-Καλάβρυτα-Αγία Λαύρα, παρουσία του Δημάρχου Καλαβρύτων.

Στο 70% τα Ιωάννινα

Προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, η πόλη των Ιωαννίνων στην Ήπειρο και η ευρύτερη περιοχή, τα τελευταία χρόνια μέσα από στοχευμένες προωθητικές κινήσεις σε αγορές και διεθνείς εκθέσεις τόσο του εξωτερικού όσο και της Ελλάδας, συγκεντρώνουν υψηλές πληρότητες.

Για το Σαββατοκύριακο της 25ης Μαρτίου όπως πληροφορεί το GRTimes.gr ο Α’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Σπύρος Σουρέλης οι πληρότητες κινούνται στο 70%, με δυο διανυκτερεύσεις τόσο από μεμονωμένους επισκέπτες όσο και από οργανωμένα γκρουπ. Οι τιμές ξεκινούν από 50 ευρώ το δίκλινο με πρωινό.

Σχολιάζοντας τη σεζόν ο κ. Σουρέλης επισημαίνει ότι τον επόμενο μήνα δειλά δειλά ξεκινούν να επισκέπτονται την περιοχή Ισραηλινοί ενώ σε πιο εντατικούς ρυθμούς θα φανούν από το Μάιο, όπου και θα ξεκινήσουν – για πρώτη φορά- απευθείας πτήσεις Τελ Αβίβ – Ιωάννινα, με την αεροπορική εταιρία Aegean.

Όπως ήδη έχει γράψει το GRTimes.gr οι πτήσεις θα ξεκινήσουν εντός του Μαΐου και θα πραγματοποιούνται δυο φορές την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη και Σάββατο, με ώρες αναχώρησης 22.40 από Ιωάννινα και 19.40 από Τελ Αβίβ.

Για την ορεινή περιοχή των Ιωαννίνων και συγκεκριμένα για τα Ζαγοροχώρια, όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο πρόεδρος Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων Ηπείρου και Β’ αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Λευτέρης Ζαρκάδας η κίνηση για την 25η Μαρτίου είναι η συνηθισμένη όπως κάθε Σαββατοκύριακο. «Γενικότερα, είμαστε ικανοποιημένοι» σχολιάζει ο κ. Ζαρκάδας.

Ο Βόλος είναι προορισμός

Άλλος ένας δημοφιλής προορισμός για τους Έλληνες είναι ο Βόλος και κατ’ επέκταση και το Πήλιο με τα 24 χωριά του που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα.

Όπως ενημερώνει το GRTimes.gr ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Βασίλης Καραουλάνης υπάρχει μια ικανοποιητική κίνηση για την πόλη του Βόλου που ούτως ή άλλως «ο Βόλος είναι πλέον προορισμός» όπως ο ίδιος σχολιάζει. Σ’ ότι αφορά το Πήλιο και δημοφιλή πηλιορείτικα χωριά οι πληρότητες, μέχρι τη στιγμή του ρεπορτάζ μας, κυμαίνονται στο 50% – 60%.

200 χρόνια από την εύρεση της εικόνας της Παναγίας στην Τήνο

Ένα από τα τέσσερα μεγάλα πανηγύρια που εορτάζονται στο κυκλαδίτικο νησί είναι και αυτό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με σημαιοστολισμούς, κωδωνοκρουσίες, εορταστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις.

Ήδη τουριστικά γραφεία έχουν οργανώσει εκδρομές για την 25η Μαρτίου, ώστε οι πιστοί να παρευρεθούν αυτήν τη σπουδαία ημέρα στο νησί, να προσκυνήσουν και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.

Την παραμονή του Εορτασμού του Ευαγγελισμού, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Τήνου, στις 19.00, γίνεται η τέλεσις του Μεγάλου Αρχιερατικού Εσπερινού χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Σύρου – Τήνου κ. Δωροθέου Β’ και στις 23.00 ακολουθεί τέλεση Ιεράς Αγρυπνίας. Ανήμερα της εορτής, 25η Μαρτίου, στις 07.00 ξεκινάει η γενική κωδωνοκρουσία σε όλους τους ναούς της Χώρας της Τήνου και στα χωριά του νησιού, στις 7.00 το πρωί είναι η τέλεση Όρθρου Ιεράς Πανηγύρεως, στις 09.00 π.μ. η τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στις 10.30 π.μ. η τέλεση Πανηγυρικής Δοξολογίας, όπου και ακολουθεί η Λιτάνευση της Πανσέπτου Εικόνας της Μεγαλόχαρης στην πόλη της Τήνου, δέηση από την εξέδρα της πλατείας Παντανάσσης και εκφώνηση του πανηγυρικού.

Για την ιστορία, ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας χτίστηκε στο σημείο που βρέθηκε η Εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (με θαυματουργό τρόπο) μετά από όραμα της Μοναχής Πελαγίας. Κατά το έτος 1821, η Θεοτόκος είχε χαρίσει την πρώτη φανέρωση της θέλησής Της με την εμφάνισή της στο όνειρο ενός απλού γέροντα κηπουρού, του μπάρμπα Μιχάλη Πολυζώη καθοδηγώντας τον να πάει στο χωράφι του Αντωνίου Δοξαρά, να σκάψει και να βρει το εικόνισμά της. Η προσπάθεια έμεινε άκαρπη, ωστόσο δύο χρόνια αργότερα η Μοναχή Πελαγία για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες (Κυριακή 9,16,23/07/1822), έβλεπε στον ύπνο της την Παναγία να της ζητά να οργανώσει ανασκαφές για να ξεθάψουν και να ανακαινίσουν το ναό Της. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου 1822, από τις οποίες αποκαλύφθηκαν τα ερείπια παλαιού ναού του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, όχι όμως και η εικόνα. Ήταν 30 Ιανουαρίου του 1823 όταν η αξίνα του Δημ. Βλάσση εθελοντή εργάτη από το χωριό Φαλατάδος προσκρούει στο θαυματουργό εικόνισμα του Ευαγγελισμού χωρίζοντάς το στα δύο, μεταξύ της εικονιζόμενης Θεοτόκου και του Αρχαγγέλου.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου
Πηγή: grtimes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial