Πώς βλέπουν σήμερα τα αφεντικά την ευέλικτη εργασία;

Τι ισχύει για τις εταιρείες και τις εντολές για επιστροφή στο γραφείο.

Τον Ιανουάριο οι υπάλληλοι της Disney έλαβαν ένα σημείωμα από τον CEO Bob Iger. Όπως και άλλοι όμιλοι ψυχαγωγίας, ο κολοσσός εφάρμοζε μια πολιτική υβριδικής εργασίας, σύμφωνα με την οποία οι ομάδες είχαν τη δυνατότητα να εργάζονται εξ αποστάσεως δύο φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, ο Iger εξηγούσε στο σημείωμα ότι η εταιρεία προχωρά σε αλλαγές επιβάλλοντας τετραήμερη επιστροφή των εργαζομένων από τον Μάρτιο.

«Όπως με έχετε ακούσει να λέω πολλές φορές, η δημιουργικότητα είναι η καρδιά και η ψυχή αυτού που είμαστε και που κάνουμε στη Disney», έλεγε στο σημείωμα. «Και σε μια δημιουργική επιχείρηση όπως η δική μας, τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ικανότητα σύνδεσης, παρατήρησης και δημιουργίας με συνομηλίκους που προέρχεται από το να είμαστε μαζί […]», τόνιζε μεταξύ άλλων.

Η Disney δεν είναι η μόνη μεγάλη εταιρεία που κάνει πίσω σε σχέση με την ευελιξία στο χώρο εργασίας. Σε όλους τους τομείς, εταιρείες όπως τα Starbucks, το Twitter και η ελεγκτική KPMG επιβάλλουν μέχρι και επιστροφή σε μοτίβα εργασίας πλήρους απασχόλησης στο γραφείο.

Σύμφωνα με έρευνα του Ιανουαρίου 2023 σε 1.806 εργαζομένους στις ΗΠΑ από το πρακτορείο Monster, ενώ οι μισοί εργοδότες πιστεύουν ότι η παροχή ευέλικτων ωραρίων στους εργαζομένους λειτούργησε καλά, το ένα τρίτο που σχεδίαζε να υιοθετήσει ένα εικονικό ή υβριδικό μοντέλο άλλαξε γνώμη πριν από ένα χρόνο.

Ενώ οι CEO αναφέρουν την ανάγκη για προσωπική συνεργασία, συντροφικότητα και καθοδήγηση ως λόγους για επιστροφή στο γραφείο, μελέτες δείχνουν ότι αυτό που εκτιμούν περισσότερο πολλοί εργαζόμενοι είναι η ευέλικτη εργασία.

Η συμφωνία αυτή μείωσε την εξάντληση των εργαζομένων, ενίσχυσε την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, βελτίωσε την επαγγελματική απόδοση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει, πράγματι, αναντιστοιχία μεταξύ αυτού που θέλουν οι εργοδότες και αυτού που θέλουν οι εργαζόμενοί τους – ωστόσο τα αφεντικά συνεχίζουν να επαναφέρουν τους υπαλλήλους στο φυσικό χώρο εργασίας.

Η επιστροφή σε πιο προσωπικές ρυθμίσεις είναι μια σημαντική εξέλιξη στον μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι είχαν το πάνω χέρι όταν επρόκειτο για διαπραγματεύσεις για ευελιξία κατά τη διάρκεια προσλήψεων. Όμως, όσο υπάρχει οικονομική αβεβαιότητα και οι εταιρείες καταργούν τις θέσεις εργασίας σε ευρεία κλίμακα, η εξουσία επιστρέφει στους εργοδότες: Πολλοί μπορεί να χρησιμοποιούν την ύφεση ως ευκαιρία για να επιβάλουν ή να αναθεωρήσουν τις εργασιακές πρακτικές. Για τους εργαζόμενους που πλήττονται, οι φόβοι για ύφεση και απολύσεις σημαίνουν πως πολλοί θα πρέπει να επιστρέψουν στο γραφείο – τουλάχιστον προς το παρόν.

Πώς έχει αλλάξει η ισορροπία

Μόλις πριν από τρία χρόνια, το να εργάζεται ένας υπάλληλος πλήρους απασχόλησης εξ αποστάσεως έστω και περιστασιακά ήταν ένα ειδικό προνόμιο. Ακόμη ήταν κάτι που συνέβαινε με πολύ συγκεκριμένες ειδικές ρυθμίσεις.

Η πανδημία, ωστόσο, έστειλε μεγάλο μέρος του εργατικού δυναμικού στο σπίτι, ιδιαίτερα στους τομείς της εργασίας που είχαν να κάνουν με τη γνώση. Η εικονική εργασία έδωσε σε πολλούς υπαλλήλους τη δυνατότητα για νέες, παραγωγικές συνήθειες εργασίας και για δημιουργία μεγαλύτερης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Η ευελιξία έγινε γρήγορα το πιο περιζήτητο προνόμιο εργασίας. Εν μέσω ρεκόρ κενών θέσεων και ποσοστών αποχώρησης, πολλοί εργοδότες έδιναν την επιλογή της εξ αποστάσεως εργασίας τόσο σε υποψήφιους για εργασία όσο και σε υπαλλήλους.

Πράγματι, ορισμένες εταιρείες, όπως η Airbnb, έκαναν πράξη αμέσως αυτές τις υποσχέσεις. Προχώρησαν σε μόνιμες ρυθμίσεις για εργασία εξ αποστάσεως. Πολλοί άλλοι εργοδότες εφάρμοσαν τουλάχιστον κάποια απομακρυσμένη εργασία, θέτοντας σε εφαρμογή πολιτικές υβριδικής εργασίας. Οι επιχειρήσεις που ζήτησαν από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στα γραφεία αντιμετώπισαν αντιδράσεις από το προσωπικό ή ακόμα και παραιτήσεις. Σε μια εποχή τεράστιας οικονομικής ανάπτυξης, οι εργοδότες δεν είχαν άλλη επιλογή από το να δημιουργήσουν ευελιξία στις δουλειές τους.

Όμως, καθώς η αγορά εργασίας έχει αλλάξει, για ορισμένες εταιρείες, κάποιες από αυτές τις εξ αποστάσεως ρυθμίσεις δεν ισχύουν πλέον. Οι εργοδότες απαιτούν από τους εργαζομένούς τους να επιστρέψουν στο γραφείο.

Αυτό ισχύει ακόμα και όσο η ζήτηση για ευελιξία παραμένει ισχυρή μεταξύ των εργαζομένων. Μια έρευνα του Δεκεμβρίου 2022 σε 10.992 υπαλλήλους στις ΗΠΑ δείχνει ότι το 30,6% θέλει να εργάζεται από το σπίτι με πλήρη απασχόληση.

Κορυφαίες εταιρείες σε όλους τους τομείς είναι αυτές που απαιτούν περισσότερο από τους εργαζόμενούς τους να επιστρέψουν στο γραφείο, με τις μικρότερες να επιλέγουν να καθυστερήσουν την απόφασή τους.

Όλα δείχνουν πως η εξουσία απομακρύνεται από τους εργαζομένους: Τα αφεντικά έχουν πλέον δικαίωμα να καθορίσουν την επόμενη φάση στον νέο κόσμο της εργασίας και το πόσο συχνά οι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται στο γραφείο.

 Πηγή: Alex Christian, BBC

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial