Τα κονδύλια των ιδρυμάτων δεν επαρκούν για όλους τους φοιτητές, με οικογένειες να επιβαρύνονται οικονομικά για τα αυτονόητα
Φοιτητές/-τριες ενός κατώτερου Θεού στην Ελλάδα το 2023. Παιδιά από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, που δικαιούνται από το νόμο δωρεάν σίτιση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα που φοιτούν, αλλά περιμένουν στην… ουρά ως επιλαχόντες, καθώς τα πανεπιστήμια όσο και αν θέλουν, δεν έχουν τους απαραίτητους πόρους από το υπουργείο Παιδείας για να τους εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό.
Το θέμα μάλιστα επανέρχεται στη Βουλή, από την κυρία Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτή Δράμας και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Η ίδια μάλιστα αναφέρεται στην περίπτωση του ΠΑΜΑΚ που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και στο γεγονός ότι παρά τη σχετική ανακοίνωση που έχει εκδώσει το ίδρυμα τον Ιανουάριο, το θέμα δεν έχει λυθεί, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για να τρώνε καθημερινά. .
Ο τρόπος επιλογής μάλιστα δίνει το δικαίωμα σε τρίτεκνη οικογένεια (πραγματικό παράδειγμα) με ετήσιο εισόδημα 55.000 ευρώ και μόνιμο τόπο κατοικίας τη Θεσσαλονίκη ,δηλαδή χωρίς επιβάρυνση ενοικίου, να απολαμβάνει την παροχή ,ενώ οικογένεια με 2 παιδιά ,με 30.000 εισόδημα και φοιτητικό ενοίκιο, όχι.
Οι ενέργειες του ΠΑΜΑΚ
Στα τέλη Ιανουαρίου το ΠΑΜΑΚ έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του, ότι «έπειτα από πολύμηνη προσπάθεια πέτυχε, με δική του πρωτοβουλία, με δική του πρόταση και δικά του αποθεματικά κονδύλια, τη σίτιση του συνόλου των δικαιούμενων δωρεάν σίτισης, περίπου 2.000 επιπλέον φοιτητών και φοιτητριών, έως την 31η Δεκεμβρίου 2023».
Συγκεκριμένα, το πανεπιστημιακό ίδρυμα στην τότε ανακοίνωσή του, σημείωνε:
«[…] Αντιμετώπισε έτσι ένα διαχρονικό πρόβλημα, που οφείλεται στα περιορισμένα κονδύλια που διατίθενται για τη σίτιση από την κρατική επιχορήγηση, αλλά και στα προβληματικά κριτήρια που έχουν τεθεί από το νόμο, όσον αφορά τους δικαιούχους.
Τις απόψεις του αυτές το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει θέσει επανειλημμένα στις Συνόδους Πρυτάνεων, χωρίς δυστυχώς ανταπόκριση από την Πολιτεία.
Εξαιτίας της κατάστασης αυτής, εδώ και πάνω από δέκα χρόνια σιτίζονταν δωρεάν περίπου οι μισοί φοιτητές και φοιτήτριες από τους περίπου 4.000 που το δικαιούνταν, κάτι που προκαλούσε τις δίκαιες διαμαρτυρίες των ίδιων, αλλά και των οικογενειών τους.
Για να επανορθώσει αυτήν την αδικία, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο Παιδείας να επιτρέψει την αξιοποίηση των ταμειακών του διαθέσιμων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η σίτιση όσων αποκλείονταν από τη σίτιση αν και δικαιούχοι, κάτι που έγινε δεκτό τον περασμένο Ιούνιο.
Ωστόσο, η καλή αυτή έκβαση σκόνταψε στη συνέχεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο που, αρχικά, απέρριψε το αίτημα. Με τις συντονισμένες ενέργειες των υπηρεσιών του Πανεπιστημίου κατατέθηκε προσφυγή και τελικά επήλθε ανατροπή που ακυρώνει την αρχική απόφαση και εγκρίνει τη συμπληρωματική χρηματοδότηση της σίτισης από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ιδρύματος.
Η απόφαση αυτή, της οποίας δεν υπάρχει προηγούμενο, επιτρέπει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας να σιτίσει για πρώτη φορά το σύνολο των δικαιούμενων δωρεάν σίτισης φοιτητών, αρχής γενομένης από την έγκριση του προϋπολογισμού του 2023, ο οποίος αναμένεται μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, έως το τέλος της ημερολογιακής χρονιάς.
Όπως, όμως γίνεται αντιληπτό, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν είναι δυνατό να συνεχίσει επ’ αόριστον να απομειώνει τα ταμειακά του διαθέσιμα του και συνεπώς κάνει έκκληση να διπλασιαστούν τα κονδύλια που του διατίθενται από την Πολιτεία για τη σίτιση, καθώς θεωρεί ότι είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη να επιλυθεί μόνιμα το ζήτημα.
Επίσης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που ορίζει τους δικαιούχους σίτισης, ώστε να είναι πιο κοντά στα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικογένειας. Αλλιώς, θα συνεχίσουν να παρατηρούνται εξόφθαλμες αδικίες, όπως για παράδειγμα να σιτίζονται φοιτητές οικογενειών με εισόδημα 45.000 ευρώ που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και να μη σιτίζονται άλλοι, των οποίων οι οικογένειες είχαν εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα».
Οι αντιδράσεις γονέων
Πριν την παραπάνω ενέργεια από πλευράς ΠΑΜΑΚ είχε προηγηθεί και η έντονη αντίδραση από γονείς φοιτητών που περιέγραφαν τα όσα καλούνταν να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους.
Η επιστολή των γονέων:
Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, δωρεάν σίτιση δικαιούνται 4.000 φοιτητές περίπου, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Φ5/68535/Β3/2012, (ΦΕΚ 1965/B/18-6-2012), στην οποία ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων δωρεάν σίτισης φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Παρά τη βούληση του νομοθέτη, μόνο 1.911 φοιτητές από τους παραπάνω θα ευεργετηθούν από τις προβλέψεις του σχετικού ΦΕΚ, αφού δεν επαρκεί η χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας, που το ύψος της ανέρχεται σε 1.079.000 ευρώ (ήτοι 1,79 ευρώ ημερησίως για τους 1.911 φοιτητές). Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πολιτικής είναι το γεγονός ότι 2.100 φοιτητές, ενώ πληρούν τα κριτήρια, δεν σιτίζονται δωρεάν κι οι οικογένειες τους επιβαρύνονται 110 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 1.100 ευρώ ετησίως ( πολύ περισσότερο δηλαδή από το μέσο μηνιαίο μισθό) αν επιθυμούν να τρώνε στο φοιτητικό εστιατόριο. Επίσης, ένα ακόμα παράδοξο είναι ότι με τα κριτήρια επιλογής οι περισσότεροι από τους 1.911 θα σιτίζονται δωρεάν για τέσσερα χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι 2.100 δεν θα ωφεληθούν ποτέ κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής τους θητείας. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, στο άρθρο 4 παρ. 1 αναφέρεται ότι: «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» και στο άρθρο 16 παρ. 4: «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια». Όμως, στην περίπτωση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι διατάξεις αυτές καταστρατηγούνται εφόσον μόνο οι 1.911 φοιτητές έχουν δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση ενώ οι 2.100 όχι.
Εκτός 470 επιλαχόντες και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, πριν λίγες ημέρες, έλαβε κονδύλι ύψους 1.466.520 ευρώ, που εγκρίθηκε από το υπουργείο Παιδείας.
Το ποσό αυτό θα έπρεπε είναι υπολογισμένο έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες για σίτιση όλων των φοιτητών ανεξαιρέτως, ακόμα και των επιλαχόντων, που έχουν μείνει εκτός από τον Ιανουάριο.
Όπως όμως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα tharrosnews.gr, αυτό δε συνέβη καθώς όπως επισημαίνει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το εν λόγω κονδύλι φτάνει να καλύψει μόνο όσους φοιτητές βρίσκονται «εντός» λίστας για δωρεάν σίτιση.
Όσον αφορά στους 470 επιλαχόντες που είναι στην αναμονή τους τελευταίους τρεις μήνες και θα εξακολουθήσουν, η δωρεάν σίτισή τους θα μπορέσει να προχωρήσει μόνο όταν εγκριθούν τα ταμειακά υπόλοιπα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σύμφωνα με εντολή του ΥΠΑΙΘ, από τα οποία και θα καλυφθεί η δαπάνη.
Πηγή: parallaximag.gr