Θεσσαλονίκη – Επαγγελματικά ακίνητα: Επιτήδειοι ιδρύουν ΙΚΕ δημιουργώντας φέσια

Ένα νέο φαινόμενο αρχίζει να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων της Θεσσαλονίκης

Ένα νέο φαινόμενο που τείνει να λάβει ανησυχητικές διαστάσεις για την αγορά επαγγελματικών ακινήτων της Θεσσαλονίκης εντοπίζουν το τελευταίο διάστημα εκπρόσωποι του real estate.

Όπως εξηγούν, πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις επιχειρηματιών που μισθώνουν καταστήματα, αλλά και γραφειακούς χώρους, παραμένουν σε αυτά, συνεπείς για μικρό χρονικό διάστημα και κάποιο βράδυ, αφού έχουν δημιουργήσει οφειλές τόσο αναφορικά με τα μισθώματα, όσο και με τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας ή και κοινοχρήστων, εξαφανίζονται.

Μέχρι εδώ η κατάσταση δεν μοιάζει να είναι καινούργια, ωστόσο όπως λέει μιλώντας στη Voria.gr, o μεσίτης, συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας, Κώστας Γεωργάκος, «το ανησυχητικό είναι πως οι εν λόγω ενοικιαστές φεύγοντας και έχοντας αφήσει φέσια, ιδρύουν ΙΚΕ και μισθώνουν νέους χώρους, δημιουργώντας στη συνέχεια νέες οφειλές». Όπως σημειώνει ο κ. Γεωργάκος «οι ιδιοκτήτες των επαγγελματικών ακινήτων πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και υποψιασμένοι καθώς υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που το κάνουν κατά συρροή με αποτέλεσμα η κατάσταση αυτή το τελευταίο διάστημα να διογκώνεται».

Συνηθέστερο είναι το πρόβλημα στις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, στις οποίες, μάλιστα, κάποιες φορές η μετοχική σύνθεση αριθμεί αρκετούς εταίρους.

Η σύσταση ΙΚΕ αποτελεί μια απλή διαδικασία καθώς συμπληρώνοντας μια φόρμα ο ενδιαφερόμενος μπορεί σε λίγη ώρα να αποκτήσει επιχείρηση. Το αποτέλεσμα είναι συχνά το ίδιο άτομο να φιγουράρει σε περισσότερες από μία ΙΚΕ ως εταίρος, σε άλλη ως διαχειριστής κλπ.   

Τι πρέπει να προσέχουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων

Πέρα όμως από τους επιτήδειους υπάρχουν και οι περιπτώσεις νέων επιχειρηματιών που μη γνωρίζοντας τη δουλειά που ξεκινούν και έχοντας λάβει επιδοτήσεις, είναι για κάποιο διάστημα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και όταν τα χρήματα που είχαν ως… μαξιλάρι εξαντληθούν, τότε αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς και ενοίκια και κάποια στιγμή, όταν πιεστούν, εξαφανίζονται.

Όπως επισημαίνει ο κ. Γεωργάκος αυτό που θα πρέπει να ζητούν οι ιδιοκτήτες των επαγγελματικών ακινήτων είναι στο συμβόλαιο να υπογράφει ο διαχειριστής της επιχείρησης ως φυσικό πρόσωπο ή να υπάρχει κάποιος άλλος εγγυητής. Μεγάλη βαρύτητα θα πρέπει να δίνεται στο συμβόλαιο, το οποίο όπως λένε άνθρωποι της αγοράς ακινήτων δεν θα πρέπει να είναι η απλή φόρμα μίσθωσης που πωλείται στα περίπτερα, αλλά συνταγμένο από δικηγόρο, έτσι ώστε να υπάρχουν σχετικές ρήτρες που να προφυλάσσουν τους συμβαλλόμενους.

Άλλωστε όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές «όποιο και αν είναι το μίσθωμα, υψηλό ή χαμηλό σημασία έχει να διασφαλίζονται και οι δυο πλευρές».

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial