Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγω για τιμές από 0,105 μέχρι τα 0,1995 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αγγίζοντας δηλαδή τα προ κρίσης επίπεδα, ενώ πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παρατείνει τα έκτακτα μέτρα για τον έλεγχο του ενεργειακού κόστους μέχρι το τέλος του χρόνου
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν οι τιμές ρεύματος από τους προμηθευτές ενέργειας για το μήνα Μάιο, χωρίς ωστόσο να προβλέπονται αυξημένες χρεώσεις σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο Μάιος, αναφέρουν οι πληροφορίες, αναμένεται να κινηθεί στα ίδια επίπεδα με τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα και το μήνα που πέρασε και αντίστοιχα σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν και οι χονδρεμπορικές τιμές ενέργειας.
Στο παραπάνω πλαίσιο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγω για τιμές από 0,105 μέχρι τα 0,1995 ευρώ ανά κιλοβατώρα, αγγίζοντας δηλαδή τα προ κρίσης επίπεδα.
Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις
Παρά τα χαμηλά επίπεδα τιμών, εκτιμάται ότι και πάλι το ΥΠΕΝ θα συνεχίσει την πολιτική των επιδοτήσεων, έστω και σε αντίστοιχα χαμηλά επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα.
Σημειώνεται ότι από αυτό τον μήνα οι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκουν από σήμερα τις τιμές ρεύματος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-katanalotis, εκτός από το site της ΡΑΕ όπου συγκεντρώνονται οι τιμές των προμηθευτών.
Αποκλιμάκωση της κρίσης χωρίς εφησυχασμό
Πάντως, παρά την αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει και πρόθεσή της είναι να παρατείνει τα έκτακτα μέτρα για τον έλεγχο του ενεργειακού κόστους μέχρι το τέλος του χρόνου.
Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΝ κατέθεσε αίτημα την προηγούμενη εβδομάδα προς την ΕΕ, για την παράταση της ισχύος του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, μέχρι το τέλος του 2023. Η παράταση του μηχανισμού σημαίνει και την παράταση και του μέτρου αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ρεύματος, παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρισμού που είχε πραγματοποιήσει το υπουργείο για τη συγκράτηση των τιμών ρεύματος κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με πηγές, οι Μηχανισμοί θεωρούνται ακόμη απαραίτητοι, καθώς κυριαρχεί αβεβαιότητα για ενδεχόμενη νέα έξαρση των τιμών κυρίως τη θερινή περίοδο, όταν θα χρειαστεί να γεμίσουν ξανά οι αποθήκες φυσικού αερίου. Εκτιμάται ότι η στάση της Κομισιόν θα είναι θετική στο αίτημα παράτασης, αφού έχει ήδη εγκρίνει ανάλογη παράταση στο μηχανισμό που εφάρμοσαν η Ισπανία και η Πορτογαλία, το λεγόμενο «Ιβηρικό» μοντέλο, που έληγε τον Μάρτιο.
Πηγή: imerisia.gr