Ώρα μηδέν για τον θεσσαλικό κάμπο: Χάθηκαν στις λάσπες 850.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα, πνίγηκαν χιλιάδες ζώα – Υγειονομική βόμβα οι πληγείσες περιοχές

Σε μια απέραντη λιμνοθάλασσα, με τόνους λάσπης, φερτών υλικών και λυμάτων έχει μετατραπεί σχεδόν το σύνολο του Θεσσαλικού κάμπου. Η καταστροφή του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου αλλά και των γεωργικών υποδομών είναι σχεδόν ολοκληρωτική με τις επιπτώσεις σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο να είναι εφιαλτικές. 

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το μέγεθος της καταστροφής από γεωργούς και κτηνοτρόφους που μίλησαν στη Voria.gr τρομάζουν. Πάνω από 850.000 στρέμματα καλλιεργειών έχουν πλημμυρίσει, αριθμός που αντιστοιχεί με το 1/4 περίπου της καλλιεργήσιμης γης στη Θεσσαλία. Χωράφια με βαμβάκια, καλαμπόκια, σιτάρια, τριφύλλια, κηπευτικά και δεντροκαλλιέργειες ροδάκινων και μήλων καταποντίστηκαν από τον τεράστιο υδάτινο όγκο της τρομακτικής κακοκαιρίας Daniel και της υπερχείλισης του ποταμού και των παραποτάμων του Πηνειού. 

Χιλιάδες ζώα εγκλωβίστηκαν και πνίγηκαν μέσα στα ποιμνιοστάσια από τα ορμητικά νερά. Οι πρώτες καταγραφές καθώς τα νερά δεν έχουν ακόμη υποχωρήσει κάνουν λόγο για πάνω από 40.000 νεκρά αιγοπρόβατα με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί κατά πολύ. 

Όσοι κατάφεραν και έσωσαν μέρος των κοπαδιών τους επιδίδονται σε έναν τεράστιο αγώνα για να βρουν ζωοτροφές, καθώς οι προμήθειες είναι αδύνατον να φτάσουν λόγω της κατάρρευσης του οδικού δικτύου. Επιπλέον, οι πλαγιές των βουνών όπου τα έχουν ανεβάσει είναι ξηρές από τους καύσωνες του καλοκαιριού. 

Αγρότες και κτηνοτρόφοι, άνθρωποι του μόχθου, κοιτούν τους κόπους όχι μιας ζωής, αλλά με δουλειά δύο γενιών να έχουν στην κυριολεξία ισοπεδωθεί. Για πολλούς από αυτούς, πάνω από τη μέση ηλικία πια, έχει έρθει το τέλος καθώς δεν έχουν το κουράγιο να τα στήσουν ξανά από την αρχή. 

Παραγωγοί είδαν μέσα σε λίγες ώρες τα χωράφια τους με καλαμπόκια που ήταν έτοιμα για αλώνισμα, να χάνονται μπροστά από τα μάτια τους. Χιλιάδες τόνοι με σιτάρια που είχαν μαζέψει στις αποθήκες τους, περιμένοντας να τα πουλήσουν σε μια καλύτερη τιμή, έγιναν λάσπη και χώμα. Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα μείνουν μόνο τα ντουβάρια των αποθηκών, όσες από αυτές δεν έχουν καταρρεύσει, καθώς ό,τι υπήρχε στο εσωτερικό από προϊόντα μέχρι γεωργικά εργαλεία, καρούλια, λάστιχα ποτίσματος, γεννήτριες βρίσκονται βυθισμένα στα θολά νερά. 

Ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας κάτοικος του Παλαμά, Κώστας Τζέλλας, περιγράφει με μελανά χρώματα στη Voria.gr την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι περιοχές της Καρδίτσας, αλλά και την καταστροφή που έχουν υποστεί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. «Υπάρχει 100% ζημιά στο 90% και περισσότερο του νομού Καρδίτσας. Έχουν καταστραφεί χιλιάδες εκτάσεις με βαμβάκια, καλαμπόκια, σιτάρια οπωροκηπευτικά και άλλα προϊόντα. Επιπλέον έχουν χαλάσει μηχανήματα, τρακτέρ, λάστιχα άρδευσης. Αναφορικά με το ζωικό κεφάλαιο έχει πνιγεί το 99% των αιγοπροβάτων, αλλά και αγελάδιες, γουρούνια καθώς και οικόσιτα ζώα». 

Δίνοντας κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα της καταστροφής στον Παλαμά, ο οποίος έχει μια έκταση όπως της Καρδίτσας, αναφέρει ότι από ένα κοπάδι 500 προβάτων ο κτηνοτρόφος κατάφερε να σώσει 40, ένας άλλος από 350 πρόλαβε να σώσει τα 30, ένας άλλος από 220 μόλις 5. 
«Όταν ακόμη και τώρα στη Μεταμόρφωση, στη Μαραθέα, στον Βλοχό, στον Κοσκινά το νερό είναι πάνω από τα σπίτια καταλαβαίνετε για τι καταστροφή μιλάμε» τονίζει. 

Σύμφωνα με τον κ. Τζέλλα αυτό που προέχει είναι «να μαζευτούν τα νεκρά ζώα καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών τόσο από τα κουφάρια που σαπίζουν όσο και από τα λύματα των υπονόμων που έχουν αναμιχθεί με τα λασπόνερα. Αυτά όλα έπρεπε να γίνουν χθες. Όπου πέφτει το νερό τα ζώα πρέπει να μαζεύονται αμέσως».

Ο Πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας επισημαίνει ότι οι αγρότες για να παράξουν την φετινή σεζόν έχουν ήδη πληρώσει. Δίνοντας μια τάξη μεγέθους λέει ότι για ένα στρέμμα βαμβάκι ο παραγωγός έδωσε 200-250 ευρώ. «Αυτά είτε είναι πληρωμένα είτε τα χρωστάμε και όχι μόνο δεν θα πάρουμε παραγωγή, αλλά έχουμε χάσει και τον εξοπλισμό μας».

Δίνοντας το στίγμα των επόμενων ημερών ο κ. Τζέλλας τονίζει σε όλους τους τόνους ότι οι αγρότες δεν θα αφήσουν, όπως χαρακτηριστικά λέει, να χαθεί ο Θεσσαλικός κάμπος. «Δεν θα αφήσουμε σε καμία περίπτωση την κυβέρνηση να μην κάνει αυτά που πρέπει να κάνει. Δεν θα επιτρέψουμε να σβήσει ούτε η Καρδίτσα, ούτε όλη η Θεσσαλία από τον χάρτη. Οργανωνόμαστε μέσα από τους αγροτικούς συλλόγους που έχουμε και δεν θα αφήσουμε την Κυβέρνηση να μας κοροϊδέψει όπως μας έκανε με τον Ιανό. Ζητάμε εδώ και τώρα να δοθούν άμεσα χρήματα στους πλημμυροπαθείς. Θα απαιτήσουμε άμεσες αποζημιώσεις, θα διεκδικήσουμε, θα βγούμε στο δρόμο».

Ο Γιώργος Αποστόλου, Πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Τσαριτσάνης Λάρισας, αναφέρει στη Voria.gr ότι εξαιτίας της σχεδόν ολικής καταστροφής που υπέστησαν οι καλλιέργειες και οι κτηνοτροφικές μονάδες ελλοχεύει ο κίνδυνος της επισιτιστικής κρίσης. 

Όπως λέει, η Θεσσαλία είναι ο μεγαλύτερος σιτοβολώνας της χώρας και θρέφει όλη την Ελλάδα, με το στάρι να έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες και γνωρίζοντας την κατάσταση με τον πόλεμο στην Ουκρανία αναρωτιέται πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε εισαγωγές. 

Ο κ. Αποστόλου τονίζει πως οι περιουσίες που χάθηκαν είναι πολύ δύσκολο να γίνουν ξανά από την αρχή καθώς οι περισσότεροι αγρότες και κτηνοτρόφοι είναι πάνω από 50 χρονών. «Μιλάμε για εγκαταστάσεις που έγιναν από γενιές σε γενιές, που τις ξεκίνησαν οι παππούδες και τις συνεχίζουν τα παιδιά τους. Το 70% των κτηνοτρόφων είναι πάνω από 50 ετών, με τι κουράγιο να τα κάνουν όλα από την αρχή και με τι κεφάλαιο; Για να χτίσεις ένα σπίτι και ένα ποιμνιοστάσιο θέλεις 500.000 ευρώ, αυτά τα χρήματα δεν πρόκειται να δοθούν από καμιά κυβέρνηση. Κάποιοι έχουν ήδη δάνεια πώς θα καταφέρουν να ξεχρεώσουν μετά από αυτήν την ζημιά;» 

Ο Πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Τσαριτσάνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη διάδοση μολυσματικών ασθενειών. Σημειώνει πως πρέπει άμεσα να γίνουν ενέργειες ώστε τα νεκρά κουφάρια των ζώων να συγκεντρώνονται και να οδηγούνται στους κλίβανους για καύση, αλλιώς ελοχεύει ο κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών. «Οι περιοχές αυτές έχουν μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα. Ολόκληρα κοπάδια επιπλέουν μέσα στα νερά και μέρα με την ημέρα σαπίζουν. Υπάρχει ο κίνδυνος από μολυσματικές ασθένειες. Πρέπει να καούν άμεσα και μόλις πέσουν τα νερά να γίνουν εκτεταμένοι αεροψεκασμοί για τα κουνούπια». 

Ο αγρότης και συνδικαλιστής στη Θεσσαλία Ρίζος Μαρούδας κάνει λόγο στη Voria.gr για έναν τεράστιο αριθμό στρεμμάτων που έχουν πλημμυρίσει. «Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πρόκειται για πάνω από 850.000 στρέμματα αλλά το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, νερό μπαίνει σε καινούργιες περιοχές οπότε αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί. Πρόκειται για μια τεράστια καταστροφή σε καλλιέργειες με βαμβάκι, καλαμπόκι, τριφύλλια, βιομηχανική ντομάτα, δεντροκαλλιέργειες μήλων, αμύγδαλων, ροδάκινων αλλά και σε αμπέλια».

Ο κ. Μαρούδας αναφέρει ότι αυτά τα χωράφια είναι πολύ δύσκολο να καλλιεργηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς η λάσπη που έχει συσσωρευθεί πιθανόν να αλλοιώσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και στοιχεία των εδαφών. «Δεν ξέρουμε πότε θα μπορέσουν αυτές οι εκτάσεις να σπαρθούν ξανά. Πρώτα θα πρέπει να φύγουν τα νερά και να απομακρυνθούν τα φερτά υλικά. Επιπλέον υπάρχει τεράστια ζημιά στον γεωργικό εξοπλισμό, λάστιχα και καρούλια που είχαν μείνει μέσα στα χωράφια».

Ο κ. Μαρούδας προσθέτει ότι οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι του θεσσαλικού κάμπου ζητούν άμεση οικονομική ενίσχυση και αναστολή της πληρωμής των φορολογικών εισφορών και των δανείων. Τονίζει ότι εδώ και τώρα η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τον κανονισμό του ΕΛΓΑ γιατί με τον υπάρχουν κανονισμό δεν καλύπτονται οι τεράστιες αυτές ζημιές. 

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial