Οι περισσότεροι νομίζουνε ότι η περιοχής μας κατοικήθηκε για πρώτη φορά μετά την ανταλλαγή πληθυσμών. Κάτι τέτοιο όμως είναι λάθος ή η μισή αλήθεια.
Ας το πάρουμε από την αρχή!
Οι πρώτοι οικισμοί χτίστηκαν στην αρχαιότητα. Ο προϊστορικός άνθρωπος είχε ήδη, ανακαλύψει την αξία της περιοχής και επέλεξε να εγκατασταθεί προκειμένου να ασχοληθεί με το κυνήγι και τη γεωργία ως κύρια ασχολία του. Στην εποχή του Χαλκού και του Σιδήρου, υπήρξε από τις πιο κατοικημένες περιοχές και εξελίχθηκε στον πιο σημαντικό οικισμό της μη αναγνωρισμένης τότε Θεσσαλονίκης. Μάλιστα έχουν σωθεί ευρήματα από την εποχή αυτή που επιβεβαιώνουν την ανθρώπινη παρουσία.
Από τον 9ο αιώνα π.Χ., παρατηρείται μια διαφορετική κίνηση στο χώρο. Τα πρώτα σημάδια οργάνωσης είναι ορατά με τη δημιουργία νεκροταφείου. Καθώς, πλησιάζουμε στο τέλος της αρχαιότητας το μέρος γνωρίσει όλο και περισσότερη ανάπτυξη και εξέλιξη. Με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο δημοφιλές εκείνη την εποχή. Η εμπορική κίνηση, η ύπαρξη τοπικού άρχοντα και η ευρύτερη οργάνωση της αγοράς αναδεικνύουν μια σημαντική και δομημένη κοινωνία που, στο μέλλον επρόκειτο, να διαδραματίσει ενεργό ρόλο .
Πιο κοντά στο σήμερα, η εμπλοκή της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο και η δραστηριοποίηση των ξένων δυνάμεων στον ελληνικό χώρο, έπαιξαν και αυτές το ρόλο του. Φιλοξενήθηκαν στην περιοχή της Τούμπας. Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις της Αντάντ, με τις οποίες και συμπορεύτηκε το Ελληνικό κράτος, στρατοπέδευσαν στον χώρο που εκτείνεται γύρω από τον λόφο της Τούμπα. Τα γεγονότα που ακολούθησαν και η εμπόλεμη κατάσταση που επικράτησε στον ευρωπαϊκό κόσμο, επηρέασαν την Ελλάδα με μια σειρά αλλαγών τόσο του πολιτικού σκηνικού όσο και της επανατοποθέτησης της ελληνικής κοινωνίας.
Στα πιο γνωστά μας, η Μικρασιατική καταστροφή του 1922 στάθηκε ορόσημο για την ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Η υποδοχή των πληγωμένων και “εξορισμένων” από την πατρίδα τους προσφύγων, υπήρξε προτεραιότητα του κυβερνητικού πλάνου.