Αθλούμενοι κάθε ηλικίας, πρωταθλητές των μεγάλων αποστάσεων, Παραολυμπιονίκες, άτομα με αναπηρίες, προσωπικότητες της πόλης και της χώρας συμμετείχαν στον 11ο Διεθνή Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης – ZeniΘ
Ανεπανάληπτες στιγμές χάρισε σε 18.000 δρομείς και χιλιάδες θεατές ο 11ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης – ZeniΘ, με έντονες συγκινήσεις, πολύ δυνατές επιδόσεις, αλλά και με ρεκόρ συμμετοχών τόσο από τους δρομείς εκτός Θεσσαλονίκης όσο και από το εξωτερικό, με εκπροσώπους 61 χωρών και πέντε ηπείρων, όπως σημειώνει η διοργάνωση.
Αθλούμενοι κάθε ηλικίας, από τον 90χρονο Νίκο Αντωνιάδη και την 83χρονη Τασούλα Βασιλοπούλου στον Δρόμο 5.000μ., καθώς και τον 77χρονο Νίκο Μπάρμπα που κάλυψε τα 21,1 χλμ. του Ημιμαραθώνιου, μέχρι και μωρά ενός έτους που ήταν οι μικρότεροι εγγεγραμμένοι δρομείς και συμμετείχαν στον Δρόμο Ενός Μιλίου σε βρεφικό καρότσι μαζί με τους γονείς τους, όπως επίσης πρωταθλητές των μεγάλων αποστάσεων, Παραολυμπιονίκες, άτομα με αναπηρίες, προσωπικότητες της πόλης και της χώρας, απόλαυσαν τη χαρά της συμμετοχής τους σε μία άδεια από αυτοκίνητα Θεσσαλονίκη.
Οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν ώστε σε όλους αυτούς να προστεθούν πολλοί ακόμη συμμετέχοντες, που έτρεξαν στο πλευρό των περίπου 18.000 εγγεγραμμένων δρομέων χωρίς να φέρουν τον αγωνιστικό εξοπλισμό, με δεδομένο ότι οι τελευταίες 2.000 θέσεις που είχαν διατεθεί το προηγούμενο διήμερο από το Κέντρο Εγγραφών έγιναν ανάρπαστες, όπως λέει η διοργάνωση.
Ρεκόρ έσπασε και ο αριθμός των εκπροσωπούμενων χωρών, αφού στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν δρομείς από 61 χώρες και πέντε ηπείρους, αριθμός χωρίς προηγούμενο στην ιστορία του θεσμού, με συμμετέχοντες ακόμα και από μακρινά μέρη όπως το Νεπάλ, η Νικαράγουα, το Περού και η Νέα Ζηλανδία!
Μετά το φινάλε του αγωνιστικού προγράμματος, η μοναδική βραδιά συνεχίστηκε με το Half Marathon Night Party προς τιμήν των δρομέων, των συνοδών και των θεατών, καθώς και με τον Νυχτερινό Σκακιστικό Μαραθώνιο, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 08:00 το πρωί της Κυριακής (22/10).
Στο αγωνιστικό σκέλος, στον Ημιμαραθώνιο δρόμο των 21,1 χιλιομέτρων την πρωτιά κατέκτησε ο Μαροκινός Μοχάμεντ Σααμπούντ με χρόνο 1 ώρα 06:08, με 2ο τον Γιώργο Ιατρουδέλλη (1 ώρα 09:58) και 3ο τον Μιχάλη Παρμάκη (1 ώρα 10:11), που κατέκτησε το πέμπτο μετάλλιό του στο αγώνισμα, έπειτα από δύο χρυσά (2013, 2022) και δύο ασημένια (2015, 2016).
Στις γυναίκες, τη γραμμή του τερματισμού πέρασε πρώτη η Αναστασία Μαρινάκου (1 ώρα 18:28), την οποία ακολούθησαν στο βάθρο των νικητριών η Ματίνα Νούλα (1 ώρα 19:21), η οποία ανέβηκε μία θέση σε σχέση με πέρσι, και η Άννα Βασιλείου (1 ώρα 21:25).
Στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ., νικητής αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά o Μάριος Αναγνώστου (31:28), αφήνοντας πίσω του τον Βρετανό Άλαν Χάρι (33:00) και τον Γιάννη Καλογερόπουλο (33:06).
Στην κατηγορία των γυναικών επικράτησε η Ντενίσα Μπάλλα (35:41), με 2η την Αθανασία Κοκκόρου (37:23) και 3η τη Θεοδώρα Καρυάτη (38:06).
Στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. το χρυσό μετάλλιο στους άνδρες κέρδισε ο Ορφέας Ιωάννου (14:57), τερματίζοντας μπροστά από τον Μάριο Αναγνώστου που πρόσθεσε άλλο ένα μετάλλιο έπειτα από τον θρίαμβό του στον Δρόμο 10.000μ. (14:58), ενώ την τριάδα συμπλήρωσε ο Γιώργος Ματζαρίδης (15:09).
Στις γυναίκες επικράτησε για δεύτερη διαδοχική χρονιά η ομογενής Μελίσα-Έλενα Αναστασάκης (16:59), με 2η όπως και πέρσι τη Βασιλική Καλλιμογιάννη (17:10) και 3η τη Μαρία Σιούτκα (18:50).
Στον Δρόμο Ενός Μιλίου, που ήταν ιδανικός για όλη την οικογένεια, στους άνδρες πρώτευσε ο Νεόφυτος Λεμονάρης (4:52), τον οποίο ακολούθησαν στην τριάδα ο Σάκης Μαρίσιος (6:21) και ο Κωνσταντίνος Πανάκας (6:22), ενώ στις γυναίκες νικήτρια αναδείχθηκε η Αναστασία Σταμπουλίδου (6:49), μπροστά από τη Μαρία Δαβίτη (8:43) και την Αφροδίτη Κοτίνη (9:22).
Το δικό τους ξεχωριστό μήνυμα έστειλαν μέσα από την προσπάθειά τους ο Παραολυμπιονίκης Μάκης Καλαράς και ο αθλητής με αναπηρία Διογένης Τσώνης που έτρεξαν στον Ημιμαραθώνιο με χειρήλατα αγωνιστικά αμαξίδια, καθώς και δρομείς που αγωνίστηκαν συνοδεύοντας συρόμενο αμαξίδιο, όπως η ομάδα της Αθήνας «Τρέξε Μαζί Μου» με πέντε αμαξίδια και η ομάδα της Θεσσαλονίκης “Never Give Up” με τρία αμαξίδια, καθώς και τρεις ακόμη ανάλογες μεμονωμένες συμμετοχές, προσφέροντας σε ισάριθμους ανθρώπους με αναπηρία τη χαρά της συμμετοχής.
Με τα δικά τους running teams έτρεξαν αρκετοί από τους συνολικά 84 φορείς κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι υποστηρίζουν αλλά και υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης του «Νυχτερινού».
Παράλληλα, η διοργάνωση και οι Χορηγοί της, στο πλαίσιο του Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης, υποστηρίζουν κοινωνικές ενέργειες των Θεσμικών και Εθελοντικών Φορέων υποστήριξής της, ενώ στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής ευθύνης θα διεξαχθεί ανακύκλωση όλων των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Ο Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης αποτελεί τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων AIMS και οι διαδρομές των δρόμων του αγωνιστικού προγράμματος φέρουν την επίσημη πιστοποίηση World Athletics. Διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ με τη θεσμική συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη θεσμική υποστήριξη της ομοσπονδίας ΣΕΓΑΣ και της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης, καθώς και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την αιγίδα της οποίας φέρει. Τελεί επίσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), του Υφυπουργείου Αθλητισμού – Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού – Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα τελείται με την ευγενική υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, καθώς και από πλήθος Θεσμικών Φορέων, Φορέων Υποστήριξης και Εθελοντικών Φορέων, όπως φαίνεται στον επίσημο δικτυακό τόπο www.thesshalfmarathon.org.
Πηγή: voria.gr