Θεσσαλονίκη – Εστίαση: Η αύξηση του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά φέρνει ανατιμήσεις

Η εστίαση τρέμει την άνοδο του ΦΠΑ – «Δεν μπορούμε να απορροφήσουμε άλλες αυξήσεις», λένε εκπρόσωποί της

Αντιμέτωποι με ανατιμήσεις στην εστίαση και δη στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά θα βρεθούν από τις αρχές του νέου έτους οι πελάτες εστιατορίων και καφέ, ως απόρροια της αύξησης του ΦΠΑ στο 24% έναντι 13% που είναι σήμερα.

Επαγγελματίες του κλάδου σχολιάζουν στη Voria.gr πως η άνοδος  του ΦΠΑ μόνο αρνητικό πρόσημο μπορεί να έχει, αφού για να καλυφθεί το ποσοστό θα υπάρξει… αναγκαστική αύξηση στις τιμές των προϊόντων, εξέλιξη που θα… ζορίσει περαιτέρω τους πελάτες, αλλά και τις επιχειρήσεις.

Ο σχεδιασμός για επαναφορά του ΦΠΑ στο 24%, που μένει να φανεί εάν θα επιβεβαιωθεί κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, δημιουργεί αναστάτωση τους επιχειρηματίες της εστίασης, καθώς, όπως λένε, «η αύξηση θα πλήξει τον κλάδο, την ώρα που το δημοσιονομικό όφελος δεν θα είναι τελικά σημαντικό».

Παράλληλα οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης αναρωτώνται για τη σκοπιμότητα του μέτρου, όταν ο καφές και τα ροφήματα, τα οποία επίσης σερβίρονται από επιχειρήσεις εστίασης, παραμένουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ (13%), με το μέτρο να παρατείνεται για ακόμα έξι μήνες.

Σημειώνεται πως ο συντελεστής του 24% μειώθηκε σε 13% το 2020 ως μέτρο στήριξης των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας.

Όπως εξηγεί μιλώντας στη Voria.gr, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης, «η  απορρόφηση μιας τέτοιας αύξησης δεν είναι δυνατή από τους επιχειρηματίες του κλάδου την ώρα μάλιστα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας».

«Την ώρα που η κυβέρνηση λέει πως θέλει να καταπολεμήσει το κύμα ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ, προχωρά στην αύξηση του ΦΠΑ στα μη αλκοολούχα ποτά», σημειώνει ο κ. Επιτροπίδης.

Όπως λένε άνθρωποι του χώρου της εστίασης «ο κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει περάσει και συνεχίζει να περνάει από 40 κύματα». Σύμφωνα με τους ίδιους «μόνο το κόστος των πρώτων υλών, χωρίς να υπολογιστεί η άνοδος των υπόλοιπων λειτουργικών εξόδων είναι αυξημένο κατά τουλάχιστον 20%, εξαιτίας των ανατιμήσεων σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά, το κρέας, τα τυροκομικά και τα λαχανικά που αποτελούν βασικά συστατικά για την παρασκευή των πιάτων τα οποία βρίσκονται στους καταλόγους των επιχειρήσεων».

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial