Δεν έχει διευκρινιστεί το χρονοδιάγραμμα παράδοσης

Aντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος, έστω και αν θα μεσολαβήσουν κάποια έτη για την ολοκλήρωσή του, για το έργο της Ανάπλασης της ΔΕΘ, μεταξύ του Growthfund, της ΔΕΘ – HELEXPO και της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF – Project Preparation Facility) του ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, η τριμερής αυτή σύμβαση επισημοποιεί την έναρξη των σταδίων για τη διενέργεια του Διεθνούς Ανοικτού Διαγωνισμού Παραχώρησης. Ειδικότερα, η ΔΕΘ/Helexpo αναθέτει στην Μονάδα PPF του ΤΑΙΠΕΔ να λειτουργήσει ως φορέας ωρίμανσης στο έργο της Ανάπλασης της ΔΕΘ, να προετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτησής του και να διενεργήσει το διαγωνισμό.

Το Growthfund, ως μέτοχος, συνυπογράφει, συνεχίζοντας να διευκολύνει τη συνεργασία των εμπλεκόμενων μερών, μεριμνώντας για την απρόσκοπτη εκτέλεση του έργου.

Επί της ουσίας, η μονάδα PPF θα λειτουργήσει βοηθητικά για τον διαγωνισμό και τη δημοπράτηση του έργου, με στόχο να βρεθεί ιδιώτης επενδυτής, για ένα project, το οποίο υπολογίζεται στα 300 εκατ. Ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα έργο μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Η συμβολή του δημοσίου να υπολογίζεται έως τα 120 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 1/3 της επένδυσης. Αυτή θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Τίποτα δεν θα θυμίζει την παλαιά εικόνα της ΔΕΘ

Όταν το έργο ξεκινά να υλοποιείται, οι μόνες εγκαταστάσεις που θα παραμείνουν στον χώρο είναι το Αλεξάνδρειο Μέλαθρον (Παλαί Ντε Σπορ), το MOMus – Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης, ο πύργος του ΟΤΕ και το περίπτερο της πρώην Esso Pappas, θυμίζοντας, πλέον, ελάχιστα, αυτό που γνωρίζαμε τόσα χρόνια.

Βέβαια, αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι το έργο ανάπλασης θα γίνεται παράλληλα με τις εκθέσεις και δεν θα διακοπεί η λειτουργία του χώρου.

Το σχέδιο προβλέπει την ανάπλαση μιας συνολικής έκταση 160 στρεμμάτων που θα περιλαμβάνει τέσσερα μεγάλα εκθεσιακά περίπτερα με στεγασμένους χώρους που θα φτάνουν τα 60 στρέμματα.

Το Hall 1 που θα είναι και το μεγαλύτερο περίπτερο θα έχει 22 στρέμματα στεγασμένων χώρων, ενώ το περίπτερο που θα αντικαταστήσει το «Βελλίδειο» συνεδριακό κέντρο θα έχει συνεδριακούς και εκθεσιακούς χώρους.

Στην ΒΔ πλευρά της έκτασης θα αναπτυχθεί ακίνητο που θα στεγάζει το επιχειρηματικό κέντρο με εμπορικούς χώρους και ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

Πηγή: financialreport.gr

Πηγή εικόνας: metrosport.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial