Το αναμενόμενο ανανεωμένο πρόγραμμα για την απόκτηση κατοικίας βάζει στον… πάγο την κτηματαγορά, την ώρα που οι τιμές πώλησης τραβούν την ανηφόρα

Στάση αναμονής φαίνεται να τηρούν το τελευταίο διάστημα οι εν δυνάμει αγοραστές ακινήτων ενόψει της έναρξης του ανανεωμένου προγράμματος απόκτησης κατοικίας «Σπίτι μου 2». Ο νέος κύκλος του προγράμματος που αναμένεται να αφορά δικαιούχους ηλικίας από 25 έως 50 ετών, εφόσον καλύπτουν τα απαραίτητα εισοδηματικά κριτήρια, μοιάζει ιδιαίτερα ελκυστικός με αποτέλεσμα, το τελευταίο διάστημα, οι αγοραπωλησίες στη Θεσσαλονίκη να έχουν τραβήξει χειρόφρενο. Την ίδια ώρα οι τιμές των ακινήτων συνεχίζουν το ξέφρενο ράλι τους με αρκετούς  ιδιοκτήτες να ανεβάζουν τον πήχυ των απαιτήσεών τους αναλογιζόμενοι την επικείμενη αύξηση της ζήτησης.

Όπως λένε εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων, οι κυβερνητικές προσπάθειες για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των ενδιαφερόμενων αγοραστών στην απόκτηση  κατοικίας, οδηγούν σε αρκετές περιπτώσεις στη δημιουργία προσδοκιών επηρεάζοντας παράλληλα και τις τιμές. «Μόλις έγινε γνωστό ότι θα υπάρξει νέος διευρυμένος κύκλος του προγράμματος “Σπίτι μου”, υπήρξε άμεση ενεργοποίηση των αντανακλαστικών των πωλητών κατοικιών, με αύξηση των ζητούμενων τιμών ακόμη και κατά 10%» σχολιάζουν οι ίδιες πηγές υπογραμμίζοντας ότι οι απαιτήσεις αυξάνονται παρά το γεγονός πως οι πωλήσεις έχουν παγώσει με τους ενδιαφερόμενους απλά να επισκέπτονται ακίνητα που δυνητικά να τους ενδιέφεραν, χωρίς ωστόσο να προχωρούν σε αγορά.

Αυτό που προβληματίζει τους ανθρώπους της αγοράς ακινήτων είναι η ενδεχόμενη επανάληψη του φαινομένου στρέβλωσης που σημειώθηκε κατά τον πρώτο κύκλο του προγράμματος, αν κρίνει κανείς από τον αριθμό των ενδιαφερόμενων και ασφαλώς από το πόσοι τελικά κατόρθωσαν να αγοράσουν κάποιο διαμέρισμα με ευνοϊκούς όρους δανεισμού.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, το νέο πρόγραμμα θα προβλέπει την αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαιούχων μέχρι τα 50 έτη, αντί για τα 39 έτη που ήταν το αρχικό πρόγραμμα. Παράλληλα, ενώ το αρχικό πρόγραμμα αφορούσε σε συνολική μόχλευση κεφαλαίων 1 δις ευρώ, το νέο πρόγραμμα έχει θέσει ως στόχο την εξασφάλιση 2 δισ. ευρώ.

Τι προτείνουν οι εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων

Σύμφωνα πάντως με τους γνώστες της αγοράς ακινήτων στο νέο πρόγραμμα – που αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους βασικούς άξονες της ομιλίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της 88ης ΔΕΘ – δεν θα πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί στα ακίνητα, που μπορούν να επιλεγούν. Αντί να είναι επιλέξιμα μόνο τα παλιά ακίνητα άνω των 15 ετών, βασική προϋπόθεση του πρώτου κύκλου του προγράμματος, καλό θα ήταν γίνουν δεκτά και νεότερης ηλικίας ακίνητα, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα φαινόμενα των απότομων αυξήσεων σε μεμονωμένες περιοχές.

Επίσης επισημαίνεται η ανάγκη να αυξηθεί ο διαθέσιμος χρόνος μετά την προέγκριση, σε τουλάχιστον 4 μήνες, μετά την έγκριση του δανείου, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα του πρόσφατου παρελθόντος, που είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουν ακόμα και άτυπες «πλειοδοσίες» μεταξύ ενδιαφερομένων, προκειμένου να μην χαθούν οι προθεσμίες.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial