Για το άνοιγμα των πανεπιστημίων με όλα τα απαραίτητα μέτρα

Σε φοιτητικό συλλαλητήριο για το άνοιγμα των πανεπιστημίων με όλα τα απαραίτητα μέτρα καλούν σήμερα Παρασκευή 2/10 στις 19.00 στην Αγίας Σοφίας φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ.

Όπως υποστηρίζουν σε κοινή τους δήλωση, «βρισκόμαστε μία ανάσα πριν το άνοιγμα των πανεπιστημίων και την έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου και δεν έχει ληφθεί απολύτως κανένα μέτρο για να μπορέσουν οι φοιτητές να επιστρέψουν με ασφάλεια στα αμφιθέατρα».

«Ειδικά τώρα, υπό συνθήκες πανδημίας, πρέπει άμεσα να δοθεί έκτακτο κονδύλι να εξασφαλιστούν τακτικές απολυμάνσεις, να προσληφθεί μόνιμο καθηγητικό προσωπικό, προσωπικό για την καθαριότητα και διάφοροι χώροι να διαμορφωθούν κατάλληλα για τις διαλέξεις, για να μπορέσουν τα τμήματα να σπάσουν σε μικρότερα», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση:

Για τη δια ζώσης διδασκαλία απαιτούν:

•             “Πρόσληψη μόνιμου διδακτικού προσωπικού και εξασφάλιση του απαραίτητου εργαστηριακού εξοπλισμού έτσι ώστε τα τμήματα να σπάσουν σε μικρότερα και να πραγματοποιηθούν οι διαλέξεις και τα εργαστήρια δια ζώσης, τηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις.

•             Υπουργείο και Ιδρύματα να εξασφαλίσουν όλα τα αναγκαία μέτρα (τακτικές απολυμάνσεις, αποφυγή συνωστισμού) και ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά) για όλους τους φοιτητές.

•             Αξιοποίηση όλων των αμφιθεάτρων που είναι αχρησιμοποίητα ή χρησιμοποιούνται από ένα τμήμα μόνο σε κάθε σχολή και των αιθουσών τελετών όπου υπάρχουν, συνεδριακών κέντρων με κατάλληλη διαμόρφωση τους ώστε να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις.

Αντίστοιχα, το προσωπικό καθαριότητας, φύλαξης σε Σχολές και εστίες δε φτάνει ούτε για ζήτω και η κυβέρνηση αντί να το ενισχύσει εν μέσω πανδημίας αφήνει εργολάβους και ιδιώτες να κάνουν κουμάντο με βάση τα δικά τους συμφέροντα καθιστώντας πολλές φορές τις σχολές σκουπιδότοπους, θέτοντας σε κίνδυνο εμάς αλλά και τους ελάχιστους εργαζόμενους”.

Επίσης απαιτούν:

•             “Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων για καθαριότητα, συντήρηση, φύλαξη, σίτιση στις εστίες.

•             Να στεγαστούν όλοι οι πρωτοετείς φοιτητές. Υπενοικίαση ξενοδοχείων με κρατική ευθύνη έτσι ώστε να στεγαστούν όλοι οι φοιτητές που θα κάνουν αίτηση  στην εστία και δεν χωράνε. Μόνιμη επιδότηση φοιτητικής κατοικίες στις οικογένειες των φοιτητών σε μηνιαία βάση.

•             Πύκνωση δρομολογίων των αστικών λεωφορείων που εξυπηρετούν τους φοιτητές από και προς τις Σχολές. Δωρεάν μετακίνηση στα υπεραστικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκειμένου να επιστρέψουν οι φοιτητές στον τόπο σπουδών τους”.

Το συλλαλητήριο διοργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι ΝΟΜΙΚΗΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ & ΜΜΕ, ΓΕΩΛΟΓΙΚΟΥ, ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, ΦΥΣΙΚΟΥ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΥ, ΠΤΔΕ, ΤΕΦΦΑ, ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ – ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΟΦΕΘ.

ΠΗΓΗ: typosthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial