Οι αλλαγές στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα από την 1η Ιανουαρίου
Νέο τοπίο για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα διαμορφώνεται από το 2021 λόγω της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, δύο μέτρων που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των μηνιαίων αποδοχών για τους εργαζομένους.
Πως θα εφαρμοστεί
Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί προβλέπει το νομοσχέδιο-«σκούπα» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων το οποίο παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση και την υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου.
Ειναι χαρακτηριστικό ότι εργαζόμενος με μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ, ενώ το όφελος της επιχείρησης θα φθάσει τα 301 ευρώ. Σήμερα οι εισφορές των εργαζομένων ανέρχονται στο 12,8% του μισθού, ενώ το κόστος των εργοδοτών στο 20%, τη στιγμή που τα αντίστοιχα ποσοστά στις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώνονται σε 8,2% και 14,4%, αντιστοίχως. Υπενθυμίζεται ότι μείωση εισφορών έγινε και την 1.6.2020 (κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες στη μισθωτή εργασία μόνο για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης).
Οι αυξήσεις που θα δουν οι εργαζόμενοι
Για εργαζόμενο με μισθό 650 ευρώ μεικτά, το ετήσιο όφελος θα φτάσει τα 112 ευρώ (ή 8 ευρώ το μήνα), ενώ εργαζόμενος με 1.700 ευρώ μεικτά θα δει όφελος 389,06 το χρόνο (ή 27,79 ευρώ το μήνα).
Δείτε αναλυτικά τον πίνακα.
Τι προβλέπεται
Συγκεκριμένα η διάταξη στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021 οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών εργαζομένων σε φορείς εκτός δημόσιων υπηρεσιών θα μειωθούν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ως εξής:
- Κατά 1,85 ποσοστιαίες μονάδες από τα ασφάλιστρα υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 1,49 για τον εργοδότη και κατά 0,36 για τον εργαζόμενο. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας θα διαμορφωθεί σε 2,4% και θα κατανεμηθεί κατά 1,2% στον εργοδότη και 1,2% στον εργαζόμενο.
- Κατά 0,30 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών, η οποία θα μειωθεί κατά 0,12 από την εισφορά που καταβάλλουν οι εργοδότες υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (ΕΚΛΑ) και κατά 0,18 υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (ΕΛΠΕΚΕ).
Η κατανομή
Το συνολικό ασφάλιστρο για τους εργοδότες διαμορφώνεται σε 0,16% και κατανέμεται ως εξής:
- Εργοδοτική εισφορά 0,06% υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (ΕΛΠΕΚΕ).
- Εισφορά εργαζομένου 0,10% υπέρ του Ειδικού Κοινού Λογαριασμού Ανεργίας (ΕΚΛΑ).
- Κατά 0,85 ποσοστιαίες μονάδες από τις εισφορές που καταβάλλονται υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ) αποκλειστικά από τους εργαζομένους. Το αντίστοιχο ασφάλιστρο του εργαζομένου υπέρ ΕΛΕΚΠ διαμορφώνεται σε 0,35% και αφορά ασφάλιστρο υπέρ πρώην ΟΕΕ. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ισχύει μέχρι την 31/12/2021.
Το «ψαλίδι» των 3 ποσοστιαίων μονάδων μεταφράζεται σε αθροιστικό όφελος εργαζομένου – εργοδότη, που ξεκινά από τα 20 ευρώ τον μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 60 ευρώ τον μήνα για μεικτούς μισθούς της τάξης των 2.000 ευρώ.
Επίδομα γέννησης
Επίσης με άλλη διάταξη του σχεδίου νόμου ορίζεται παράταση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους στην προθεσμία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος γέννησης. Οι δικαιούχοι του επιδόματος γέννησης μπορούν να υποβάλουν αίτηση για τη χορήγησή του μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2020, αν απώλεσαν την τρίμηνη προθεσμία υποβολής σχετικής αίτησης. Ετσι η υποβολή αίτησης μέχρι τέλος του χρόνου θα θεωρείται εμπρόθεσμη.
Παράλληλα για το επίδομα παιδιού, το επίδομα στέγασης και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ορίζεται ότι σε περίπτωση παιδιού για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής του στην υποχρεωτική εκπαίδευση το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής του σε σχολείο, αφετέρου της πραγματικής φοίτησής του, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το παιδί δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του. Ωστόσο θα υπάρξουν εξαιρέσεις στις περιπτώσεις που οι απουσίες των μαθητών οφείλονται σε λόγους συναρτώμενους με την υγεία τους. Η νέα αυτή ρύθμιση ισχύει από την έναρξη του σχολικού έτους 2020-2021.
ΠΗΓΗ: typosthes.gr