Γιατί προβληματίζει τους αιθουσάρχες το ηλεκτρονικό εισιτήριο που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού
Ως «ταφόπλακα» χαρακτηρίζει την υποχρέωση για έκδοση μόνο ηλεκτρονικού εισιτηρίου που προωθείται με τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού ο πρόεδρος της Κινηματογραφικής Ένωσης Βορείου Ελλάδος (Κ.Ε.Β.Ε.) κ. Χρήστος Λιόδης.
Όπως εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» στην συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα με την υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη στην Αθήνα «υπήρξε συμφωνία για την οικονομική βοήθεια που ζητήσαμε, ωστόσο με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή προωθείται η υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού εισιτηρίου και η απαγόρευση λειτουργίας των ταμείων. Σε δύο μέρες κανένα σινεμά δεν μπορεί να τοποθετήσει σύστημα ηλεκτρονικής έκδοσης εισιτηρίων, πόσο μάλιστα αίθουσες που ήταν για μήνες κλειστές λόγω της πανδημίας και δεν είχαν καθόλου έσοδα. Η δικαιολογία που δόθηκε για την έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων από πλευράς του υπουργείου ήταν πως την επιβάλλουν οι επιστήμονες για να μπορεί να γίνει ινχηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού. Όμως αυτό δεν ισχύει στα σούπερ μάρκετ, στα μπαρ, στα εστιατόρια, στις μεταφορές» Ο κ. Λιόδης ανέφερε πως η έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου απέχει πολύ από την νοοτροπία επίσκεψης στον κινηματογράφο. «Το σινεμά δεν είναι θέατρο. Δεν το προγραμματίζεις να πας μέρες πριν. Μπορεί απλά να περάσεις απ’ έξω να δεις μια αφίσα ταινίας, και να αποφασίσεις να μπεις να τη δεις. Η ακόμη να πας και αφού έχει ξεκινήσει η ταινία. Σήμερα μόλις το 10% των εισιτηρίων που εκδίδονται στο σινεμά προαγοράζεται ηλεκτρονικά. Πολύ φοβάμαι πως από τα 50 άτομα που θα έρχονται στο σινεμά μόνο τα 5 θα μπαίνουν και τα υπόλοιπα θα μαλώνουν με το προσωπικό. Το καλοκαίρι είχαμε εντάσεις με το θέμα της χρήσης μάσκας. Πιστεύω πως το ηλεκτρονικό εισιτήριο θα είναι η “ταφόπλακα” για αρκετά σινεμά της χώρας μας. Είναι ένα μέτρο άδικο».
Αξίζει να σημειωθεί πως οι αιθουσάρχες αντιπρότειναν να κρατούν τα στοιχεία των θεατών για να μπορεί να γίνει ινχηλάτηση. Σε συζήτηση που είχαν με τον Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη ειπώθηκε πως θα δοθεί παράταση 1-2 εβδομάδες για την υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικών εισιτηρίων και ότι το κράτος ίσως να επιδοτήσει το κόστος για την εγκατάσταση του συστήματος που απαιτείται για τα ηλεκτρονικά εισιτήρια. Το σχετικό ΦΕΚ πάντως δεν έχει βγει ακόμη στη δημοσιότητα.
«Ο κόσμος του κινηματογράφου περνά μια μεγάλη δοκιμασία. Πολλά στούντιο αναβάλανε την κυκλοφορία των ταινιών τους ενώ άλλα τις έβγαλαν μόνο σε streaming. Οι κινηματογράφοι και το κοινό πρέπει να αποδείξουν ότι το σινεμά μας αφορά ανεξαρτήτως κυκλοφοριών», ανέφερε ο Αλέξιος Αντωνόπουλος εκπροσωπώντας πολυκινηματογράφο της δυτικής Θεσσαλονίκης.
Έναρξη προπώλησης με 30% στο ΜΜΘ
Με το 30% της προπώλησης εισιτηρίων θα ξεκινά για τις εκδηλώσεις του το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης που έδωσε χθες στα ΜΜΕ της πόλης τον χειμερινό προγραμματισμό του. Το κοινό θα μπορεί από σήμερα το απόγευμα να προμηθεύεται τα εισιτήριά του και η αυλαία θα ανοίξει στις 24/10 με τη συναυλία του συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου.
Συνολικά 700 άτομα θα μπορούν να δουν εκδηλώσεις στη Μεγάλη αίθουσα του ΜΜΘ (Μ1) και 250 στην μικρή (Μ2). Εξηγώντας την επιλογή του να αρχίζει η προπώληση για το 30% των εισιτηρίων ο Βασίλης Πάγκαλος που είναι στο κομμάτι επικοινωνίας του Μεγάρου Μουσικής ανέφερε πως αυτό γίνεται γιατί η κατάταξη των περιοχών σε επίπεδα αναθεωρείται ανά δύο εβδομάδες. Αν δοθεί το 50% των εισιτηρίων για μια συναυλία και ενώ περνούν οι μέρες η πόλη πάει πχ στο 3ο επίπεδο θα πρέπει ένα 20% των εισιτηρίων να επιστραφεί. «Για να μην μπούμε σε αυτή τη διαδικασία, θα ξεκινάμε με προπώληση στο 30%. Και αν η πόλη πάει καλά και δεν έχει κρούσματα και παραμείνει στο ίδιο επίπεδο ή ακόμη ανεβεί επίπεδο, τότε θα διατεθούν και περαιτέρω εισιτήρια», τόνισε.
ΠΗΓΗ: typosthes.gr