Κορωνοϊός: Οριζόντιο «lockdown» στη νύχτα – Γενική απαγόρευση μετά τη 1

«Αυτό που ακουγόταν ως παράταση ουσιαστικά είναι περιορισμός της εστίασης», αναφέρει ο Γιώργος Καββαθάς

Τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και ισχύουν από χθες επιτείνουν το πρόβλημα των επιχειρήσεων εστίασης που είναι ήδη στο «κόκκινο», σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργου Καββαθά.

Για πρώτη φορά μπαίνει γενικός περιορισμός στη λειτουργία των καταστημάτων στη 1 τη νύχτα. Και στην πράσινη ζώνη έχουμε για πρώτη φορά ωράριο μέχρι τη μία. Αυτό που ακουγόταν ως παράταση ουσιαστικά είναι περιορισμός της εστίασης, επισημαίνει ο κ. Καββαθάς μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης, καθώς πλέον και επιχειρήσεις που λειτουργούν σε περιοχές που δεν υπήρχαν περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να κλείνουν στη 1 τη νύχτα, ενώ μέχρι τώρα το ωράριο ήταν ελεύθερο. «Αυτό σημαίνει ότι επιτείνει το πρόβλημα, ειδικά σε κατηγορίες καταστημάτων που μπορούσαν να δουλέψουν με τα μέτρα, με αποστάσεις, καθήμενους κλπ», σημειώνει.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν ανά επίπεδο αποτυπώνονται στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας για τον κορωνοϊό. Συνολικά υπάρχουν 4 επίπεδα: στο επίπεδο 1 ετοιμότητας (πράσινο), τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης και τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν στη 01:00 έως τις 05:00. Στο επίπεδο 2, δηλαδή αυτό της επιτήρησης (κίτρινο), τα μπαρ και τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν στις 00:30 έως και τις 05:00. Στο επίπεδο 3, της αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί), τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδασης και τα καταστήματα εστίασης κλείνουν τα μεσάνυχτα και έως και τις 05:00.

Γενικά για τον κλάδο, αναφέρει ότι πειθαρχεί στα μέτρα. Η παραβατικότητα, όπως φαίνεται και από τους ελέγχους είναι της τάξης του 1-2%, όπως τονίζει. Σημειώνεται ότι είχε ζητηθεί παράταση ωραρίου από τον κλάδο και είναι ένα θέμα που θα τεθεί και πάλι στην κυβέρνηση. «Τα οριζόντια μέτρα είναι πάντα αρνητικά. Πας να αντιμετωπίσεις ένα πρόβλημα και ίσως το μεγιστοποιείς. Εκεί που δεν είχες άτυπες συγκεντρώσεις εκτός καταστημάτων, σε πλατείες παραλίες, πεζοδρόμους κλπ σήμερα θα το δημιουργήσεις με την απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων μετά τη μία, ως αντίδραση των νέων περισσότερο», όπως λέει ο κ. Καββαθάς. Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα που προβλέπει ο χάρτης και το συνοδευτικό υπόμνημα, επισημαίνεται ότι αποσαφηνίζονται καταστάσεις που αφορούν τ.μ. ανά καθήμενο. «Ξεκαθαρίζει το τοπίο και οι παρεξηγήσεις μεταξύ ελεγκτικών μηχανισμών και επιχειρήσεων», λέει ο κ. Καββαθάς.

«Ο μεγάλος ασθενής» η εστίαση

Γενικά ο κ. Καββαθάς χαρακτηρίζει την εστίαση ως το μεγάλο ασθενή. «Η εικόνα που έχουμε για όλους τους κλάδους, είναι ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν ήταν η αναμενόμενη. Λειτουργεί κατά μέσο όρο με 46% μείωση του κύκλου εργασιών σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο», όπως λέει για την εστίαση επισημαίνει ότι είναι ο «μεγάλος ασθενής», με μεσοσταθμική μείωση του κύκλου εργασιών στο 57% μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του έτους, δηλαδή μέχρι και Ιούνιο, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσυνό. Το αποτέλεσμα αυτό μάλιστα δεν περιλαμβάνει και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν στον κλάδο από τις 10 Αυγούστου.

«Είχαμε ουσιαστικά και «λοκντάουν» σε ένα τμήμα του κλάδου, όπως είναι τα μπαρ, τα κέντρα διασκέδαση, τα κλαμπ, οι αίθουσες εκδηλώσεων, τα κέιτερινγκ κλπ. συν τη μείωση του ωραρίου έως τις 12 το βράδυ σε συγκεκριμένες περιοχές. Η αίσθηση που έχω είναι ότι όλα αυτά αυξάνουν και τη μείωση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων», τονίζει. Μεγάλο ζητούμενο είναι το θέμα της μείωσης των ενοικίων και η επιδότηση των θέσεων εργασίας, καθώς πρόκειται για έναν κλάδο εντάσεως εργασίας που μετρά 330.000 εργαζόμενους. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι τελειώνοντας η θερινή περίοδος, η όποια θερινή περίοδος υπήρξε φέτος, θα μετρήσουμε και απολύσεις/λουκέτα γιατί ήδη οι επιχειρήσεις είναι στο «κόκκινο», επισημαίνει ο κ. Καββαθάς.

Τα προβλήματα των επιχειρήσεων

Γενικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων αναφέρει ότι κυρίαρχο πρόβλημα παραμένει η ρευστότητα. Πρόβλημα αποτελούν και τα εργασιακά αλλά και το θέμα των ενοικίων. Σημειώνει ότι έγινε αλλαγή για τους κλάδους που δικαιούνταν μείωση 40% και τώρα γίνεται -30% κατόπιν συμφωνίας εκμισθωτή και μισθωτή. Σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών σημειώνει ότι έχει ανακοινώσει ο κ. Σταϊκούρας ρυθμίσεις για το σύνολο των φορολογικών υποχρεώσεων που γεννήθηκαν και μέσα στην πανδημία αλλά δεν υπάρχουν αποτυπωμένες σε κάποιο σχέδιο νόμου για να δούμε τις λεπτομέρειες. Επίσης σε ότι αφορά το υπουργείο εργασίας είχε επισημανθεί από τη ΓΣΕΒΕΕ σχετικά με τις δυο 120αρες ρυθμίσεις και προς το δημόσιο και προς τα Ταμεία ότι κινδύνευαν πολλοί να τις χάσουν γιατί δεν μπορούσαν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. «Αυτό το λύνει το ΥΠΟΙΚ με την πληρωμή των υποχρεώσεων του Οκτωβρίου και την επανένταξη στη ρύθμιση. Όσες δόσεις δεν πληρώθηκαν θα πάνε στο τέλος της ρύθμισης. Ήταν  μια πρόταση που είχαμε κάνει και εμείς. Είχαμε βάλει ένα χρονικό ορίζοντα να μπορούν να επανέλθουν ως το τέλος του χρόνου για να μπορέσει να επανέλθει λίγο η κατάσταση και η οικονομία γιατί οι επιχειρήσεις δεν πάνε καλά. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της έρευνας του ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ δείχνουν ότι 3 στις 10 επιχειρήσεις βρίσκονται προ του κινδύνου του λουκέτου. Ελπίζουμε να μη συμβεί, αλλά εάν συμβεί θα μετράμε περίπου 105.000 εργαζόμενους στην κατηγορία των ανέργων το επόμενο διάστημα, επισημαίνει ο κ. Καββαθάς.

ΠΗΓΗ: typosthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial