Φέτος οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα κάνουν γιορτές… μεταξύ τους, χωρίς ξένους επισκέπτες, κάτι που έχει να συμβεί αρκετά χρόνια.
Υπό άλλες συνθήκες, δηλαδή χωρίς τον κορωνοϊό, τα τουριστικά γραφεία της Θεσσαλονίκης θα είχαν ενώπιόν τους ένα εξαιρετικά παραγωγικό τρίμηνο. Μια περίοδος που θα ξεκινούσε από το πενθήμερο του Αγίου Δημητρίου και θα ολοκληρωνόταν με τις γιορτές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων, κατά την οποία θα διακινούσαν οργανωμένα πολλές χιλιάδες Θεσσαλονικέων σε προορισμούς εντός και -κυρίως- εκτός των συνόρων. Το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι εποχές υψηλής ζήτησης για εκδρομές από τη Θεσσαλονίκη, μία τάση που παρέμεινε ενεργή -αν και μειωμένη- ακόμη και κατά την διάρκεια της οικονομικής ύφεσης της δεκαετίας του 2010.
Φέτος, όμως, λόγω της πανδημίας, η κίνηση βρίσκεται πολύ κοντά στο μηδέν. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την ακύρωση όλων των «θεσμοθετημένων» εκδρομικών δράσεων της χειμερινής περιόδου (ΚΠΑ, σχολεία κ.λπ.) επί της ουσίας είναι ανύπαρκτη. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης Βύρων Θεολόγης αν δεν υπήρχαν τα μέτρα της αναστολής εργασίας για τους υπαλλήλους αυτών των επιχειρήσεων, ώστε το κράτος να καλύπτει ένα μέρος τους μισθού τους και τις ασφαλιστικές εισφορές, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπήρχαν ήδη λουκέτα ανάμεσα στα τουριστικά γραφεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν αποφευχθεί. Ο ίδιος δεν αποκλείει, μάλιστα, οι προσφορές εκδρομών για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς να είναι στη Θεσσαλονίκη ελάχιστες, μετρημένες στα δάχτυλα των χεριών, αφού στην ουσία έχουν ακυρωθεί οι προορισμοί εξωτερικού και απομένουν μόνο κάποιες διαδρομές στο εσωτερικό της χώρας.
Εξαιρετικά θολό, όμως, είναι το τοπίο και για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης για τα οποία το τρίτο τετράμηνο της χρονιάς -δηλαδή η περίοδος Σεπτεμβρίου–Δεκεμβρίου- είναι κάθε χρόνο το πιο παραγωγικό. Μετά την ακύρωση της φετινής 85ης Διεθνούς Εκθέσεως ούτε τα νέα από την περίοδο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο ξεκινάει στις 5 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 15 του μηνός, ούτε οι ενδείξεις για την χριστουγεννιάτικη περίοδο είναι ενθαρρυντικές. Τα μέτρα για την πανδημία στις γειτονικές βαλκανικές χώρες παραμένουν αυστηρά, ενώ για πρόσθετους λόγους προσέλευση από την Τουρκία και το Ισραήλ -δύο βασικές αγορές για την τουριστική Θεσσαλονίκη- δεν υπάρχει. Προφανώς οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα κάνουν γιορτές… μεταξύ τους, χωρίς ξένους επισκέπτες, κάτι που έχει να συμβεί αρκετά χρόνια, καθώς τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία η κίνηση των ξένων την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου ήταν έντονη. Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Ανδρέας Μανδρίνος, αν και 8 στα 10 ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη έχουν ανοίξει το μέλλον παραμένει εντελώς αβέβαιο, ενώ επενδύσεις που προγραμματίζονταν στον τομέα της φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη έχουν ανασταλεί.
Πηγή: voria.gr