Καθηγητής ΑΠΘ: Ένα lockdown 10 ημερών θα ήταν η καλύτερη λύση

Όλα θα εξαρτηθούν από την πειθαρχία στην εφαρμογή των μέτρων

Οι καμπάνες χτυπούν… για νέα λόκνταουν σε περιοχές της Ελλάδας, για να αντιμετωπιστεί από νωρίς η αύξηση των κρουσμάτων. Δυστυχώς, μέσα σε αυτές τις περιοχές είναι και η Θεσσαλονίκη, όπου έφτασε τις τελευταίες μέρες περίπου τα κρούσματα της Αττικής, χτυπώντας κόκκινο συναγερμό.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Πέτσας έστειλε μια τελευταία προειδοποίηση προς όλες τις κατευθύνσεις, διευκρινίζοντας ότι οι επόμενες 48 ώρες είναι οι πιο κρίσιμες, οι οποίες θα «δείξουν» αν θα χρειαστεί το αποφασιστικό μέτρο του ολικού λόκνταουν, για να ελεγχθούν τα κρούσματα. Ένα λοκντάουν που κανείς δεν θέλει, όμως, όπως έχουν αποφανθεί οι επιστήμονες, είναι το… απόλυτο μέτρο για ξεφύγουμε από επικίνδυνες καταστάσεις.

«Είχαμε πει από τα μέσα Σεπτεμβρίου ότι ένα λόκνταουν 10 ημερών, θα φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, μειώνοντας τα κρούσματα σε πραγματικά πολύ μικρή τιμή», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, επικεφαλής ερευνητικής ομάδας που έχει αναπτύξει ένα μαθηματικό μοντέλο, που υπολογίζει την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

«Όλα θα κριθούν το επόμενο δεκαήμερο και από την πειθαρχία στο μέτρο της υποχρεωτικής μάσκας παντού, τότε θα έχουμε τα πρώτα στοιχεία. Αν η πειθαρχία θα είναι υψηλή, τότε θα δούμε μείωση των κρουσμάτων. Αν όμως, δεν τα καταφέρουμε καλά, τότε θα αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται τα κρούσματα από μέσα Νοεμβρίου και θα χρειαστούν πιο δραστικά μέτρα», εξηγεί ο καθηγητής.

Οι αριθμοί συνήθως δεν λένε ψέματα: Αν φορέσουμε όλοι τις μάσκες, τότε μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, θα περιοριστούν τα κρούσματα σε περίπου 400 σε όλη τη χώρα, ενώ υπολογίζουμε ότι θα έχουμε περίπου 200 παραπάνω θανάτους, σύμφωνα με τον καθηγητή. «Ένα λοκντάουν ανα περιοχή για 10 μέρες, είναι επιστημονικά η καλύτερη λύση, όμως με οικονομικό κόστος», καταλήγει.

Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση για μάσκες παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας, όμως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, γιατί όπως είναι αντιληπτό δεν μπορεί να αντέξει 200 κρούσματα καθημερινά με αυξητικές τάσεις. Οι επόμενες μέρες θα είναι πάρα πολύ κρίσιμες.    

Πέτσας: Δύσκολο 48ωρο για τη Θεσσαλονίκη

Τρεις περιοχές βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο μικροσκόπιο των αρχών και απειλούνται με «άνοδο» στο «Επίπεδο 4» και lockdown. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, οι τρεις αυτές περιοχές είναι η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και οι Σέρρες, καθώς η κατάσταση στην Αθήνα σταθεροποιείται. Μάλιστα, ο κ. Πέτσας έθεσε ως όριο των κρίσιμων αποφάσεων τις επόμενες 48 ώρες.

Όπως δήλωσε ο κ. Πέτσας: «Παρακολουθούμε κάθε μέρα πώς εξελίσσεται η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και βλέπουμε κάποια θετικά και κάποια αρνητικά νέα. Τα θετικά νέα είναι ότι στην Αττική βλέπουμε μια σταθεροποίηση. Στη Βόρεια Ελλάδα, από την άλλη, υπάρχουν συγκεκριμένες πηγές ανησυχίας, όπως για παράδειγμα τα Ιωάννινα, οι Σέρρες και η Θεσσαλονίκη. Εκεί προσπαθούμε με συνεχή τεστ να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση, να βρούμε το πραγματικό ρυθμό μετάδοσης του ιού στην κοινότητα και οι επόμενες 48 ώρες θα είναι πολύ σημαντικές για να δούμε αν χρειάζεται να μετακινηθούν περιοχές σε άλλη επιδημιολογική κατηγορία, αν θα παραμείνουμε εδώ που είμαστε και αν το σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει».

«Είναι μια επιδημιολογική κατάσταση η οποία είναι δυναμική, και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να περιχαρακώσουμε τη διασπορά και να μην γίνει εστία ευρύτερης μετάδοσης σε ολόκληρη την επικράτεια» προσέθεσε.

Επισήμανε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι το μόνο στοιχείο που λαμβάνεται υπόψη για τις αποφάσεις. «Ο αριθμός των κρουσμάτων όταν μιλάμε για νεότερες ηλικίες που δεν μεταφράζεται σε πίεση στο σύστημα υγείας είναι άλλο πράγμα, από ένα μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε ένα γηροκομείο ή σε μια ομάδα ηλικιακή άνω των 55 ετών» είπε και υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή μία στις δύο κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες στην Αττική ενώ πριν 4-5 εβδομάδες ήταν 2 στις 3 κατειλημμένες. «Άρα έχουμε μια πρόοδο σε τοπικό επίπεδο, σε εθνικό όμως θα εξακολουθήσουμε να προσέχουμε συγκεκριμένες περιοχές».

Ο κ. Πέτσας επίσης είπε ότι το λιανεμπόριο δεν είναι πηγή ανησυχίας για υπερμετάδοση του ιού, σημειώνοντας ότι και στις κόκκινες περιοχές το λιανεμπόριο θα δουλεύει. «Άρα ορισμένοι κλάδοι, όσο μπαίνουμε ακόμη και σε χειρότερη επιδημιολογική εικόνα, μπορεί να μην πληγούν τόσο, ενώ σε άλλους κλάδους μπορεί να είναι πιο δραστικά τα μέτρα, όπως για τα παράδειγμα στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Κάθε φορά θα αξιολογούμε και δεδομένα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την οικονομία γιατί έχουμε τη δυνατότητα να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες του κράτους με ιστορικά χαμηλά επιτόκια από τις αγορές» υπογράμμισε.

Απέρριψε το ενδεχόμενο να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, και συγκεκριμένα το να κλείνουν νωρίτερα, και επίσης είπε ότι δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας των ατόμων άνω των 65 ετών.

Για το συνωστισμό στον Άγιο Δημήτριο και τους ιερείς χωρίς μάσκες, είπε ότι κανείς δεν εξαιρείται από την εφαρμογή των μέτρων και είναι ευθύνη όλων να τηρούμε τις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί και θεσπίζει η κυβέρνηση. «Η μεγάλη επιτυχία της Ελλάδας είναι ότι κατάφερε να πείσει τους πολίτες σε συντριπτική πλειοψηφία να τηρούν τα μέτρα. Είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, πρέπει να κυβερνήσουμε ανθρώπινες κοινωνίες. Δεν λειτουργούν όλοι σε συνθήκες εργαστηρίου, δεν ακολουθούν όλοι τα μέτρα. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε αυτή τη μάχη, συνεχώς θα κάνουμε έκκληση γιατί είναι προς το καλό της κοινωνίας να ακολουθεί τα μέτρα που συστήνονται για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Επομένως δεν είναι μόνο η προσέλευση στην εκκλησία, είναι σε οποιαδήποτε συνάθροιση που χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε πολλές φορές το μήνυμα προκειμένου να γίνει συνείδηση στους πολίτες να αποφύγουν το συγχρωτισμό» είπε υπογραμμίζοντας ότι η στάση της Εκκλησίας είναι πολύ υπεύθυνη όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Έπεσαν στα 84 τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Μειωμένα σε 715 εμφανίζονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα χθες 26 Οκτωβρίου με υποχώρηση των κρουσμάτων και στη Θεσσαλονίκη που μετά από μέρες ο αριθμός τους έπεσε σε διψήφιο. Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων:

  • 48 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • 6 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως.
  • 260 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής
  • 84 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 5 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας
  • 52 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων, *εκ των οποίων 32 συνδεόμενα με συρροή σε βιομηχανία τροφίμων*.
  • 6 κρούσματα από Π.Ε Καβάλας
  • 7 κρούσματα από Π.Ε. Καρδίτσας
  • 8 κρούσματα από Π.Ε. Καστοριάς
  • 11 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης
  • 41 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας, τα 16 προερχόμενα από ιχνηλατήσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων
  • 31 κρούσματα από Π.Ε. Σερρών (30 προερχόμενα από δράση τυχαίας δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ)
  • 2 κρούσματα από Π.Ε. Φλώρινας
  • 2 κρούσματα από Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 39 κρούσματα υπό διερεύνηση.

Υπενθυμίζεται ότι 95 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 32 (33.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 274 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 7 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 581 θανάτους συνολικά στη χώρα. 220 (37.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

ΠΗΓΗ: typosthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial