Προ των πυλών η μετατροπή χειρουργείων σε ΜΕΘ για κορωνοϊό – Ασφυξία μετά την «επιστράτευση» κλινών ΜΕΘ από άλλες κλινικές για τις μονάδες COVID
Στις μονάδες εντατικής θεραπείας ιδιωτικών κλινικών άρχισαν πλέον να οδηγούνται ασθενείς με διάφορες παθήσεις από δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, οι ΜΕΘ των οποίων σταδιακά λιγοστεύουν για την εξυπηρέτηση περιστατικών κορωνοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, τουλάχιστον δέκα περιστατικά έχουν μέχρι στιγμής διακομιστεί από νοσοκομεία σε ιδιωτικές μονάδες υγείας, καθώς δεν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ.
Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στην πόλη οδήγησε στο να υλοποιηθεί νωρίτερα από το αναμενόμενο ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των ιδιωτικών κλινικών, καθώς, για την εξυπηρέτηση των ασθενών με κορωνοϊό που χρειάζονται διασωλήνωση, αφαιρέθηκαν κλίνες ΜΕΘ από τη λεγόμενη κοινή νοσηρότητα.
Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο οργανωτικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του «Γ. Γεννηματάς», Πέτρος Κετικίδης, μόνο από το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχουν γίνει περισσότερες από πέντε διακομιδές προς ιδιωτικές κλινικές. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, άλλα έξι περιστατικά μεταφέρθηκαν από το «Παπανικολάου», όπου χθες ήταν καλυμμένες και οι 30 κλίνες ΜΕΘ (25 COVID και πέντε μη-COVID).
«Έχουν ήδη αρχίσει οι διακομιδές και πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα μετακινήσουν και απλούς νοσηλευόμενους. Ήδη εκκενώνουν τη νευρολογική και την οφθαλμολογική κλινική του ΑΧΕΠΑ, άρα θα αναγκαστούν να μετακινήσουν και από άλλες παθήσεις σε ιδιωτικές κλινικές, εάν υπάρχουν κι εκεί κρεβάτια», ανέφερε ο κ. Κετικίδης.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί εκτιμούν ότι η πρακτική αυτή είναι σε βάρος των ασθενών και της οικονομίας. «Στις ιδιωτικές κλινικές δεν μπορεί ο ασθενής να παρακολουθείται από τους θεράποντες ιατρούς, δεν είναι κάτω από ενιαίο κρατικό σχεδιασμό η αντιμετώπιση και δεν ξέρουμε τι θα γίνει αν σε περίπτωση επιπλοκής οι ασθενείς χρειαστούν χειρουργείο. Επιπλέον, το κόστος είναι υπερδιπλάσιο, αφού ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει αντί 800 ευρώ την ημέρα 1.700 ευρώ με τη νέα εγκύκλιο», είπε στη Voria.gr η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Δάφνη Κατσίμπα.
«Ασφυξία» στις μη-COVID ΜΕΘ
Η «επιστράτευση» κλινών ΜΕΘ από άλλες κλινικές για τις μονάδες COVID προκαλεί έντονη ανησυχία στο ιατρικό προσωπικό σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση βαρέων ή έκτακτων περιστατικών, που εκτιμά ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει και ενόψει της εποχικής γρίπης.
«Στο Παπανικολάου και στον Άγιο Δημήτριο όλες οι κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες. Αν συμβεί κάποιο τροχαίο πού θα πάνε οι ασθενείς; Γι’ αυτά τα περιστατικά κανείς δεν μιλάει. Είναι θέμα ημερών να “κλατάρει” το σύστημα, τουλάχιστον στις ΜΕΘ. Ετοιμάζουν αίθουσες χειρουργείων να τις κάνουν ΜΕΘ για ασθενείς COVID. Και δυστυχώς θα φτάσουμε σε σημείο να επιλέγουν οι γιατροί ποιος θα μπει στις ΜΕΘ», τόνισε ο κ. Κετικίδης.
«Οι νέες κλίνες ΜΕΘ που δόθηκαν στη Θεσσαλονίκη στην περίοδο του κορωνοϊού ήταν μόνο οι 17 στο ΑΧΕΠΑ και αυτές όμως χωρίς προσωπικό. Όλες οι άλλες είναι από την κοινή νοσηρότητα, όπως και οι τελευταίες 36 από τις 43 που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας με τις υπόλοιπες επτά να είναι στη Χαλκιδική. Οι συνολικές μη-COVID ΜΕΘ είναι 34. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι είναι 81, περιλαμβάνοντας και τις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών στο δημόσιο σύστημα υγείας. Υπάρχει, δηλαδή, μία δημιουργική αριθμητική. Είμαστε εξαντλημένοι, είμαστε αποδεκατισμένοι κι έχουμε και την αγωνία για την κοινή νοσηλεία. Γιατί σε πολλές περιπτώσεις η ζωή κινδυνεύει περισσότερο από άλλες ασθένειες παρά από τον κορωνοϊό», ανέφερε από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΝΙΘ.
Κινητοποιήσεις οργανώνουν οι γιατροί του ΕΣΥ
Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Θεσσαλονίκης ζητούν επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας, επαναλειτουργία του νοσοκομείου Λοιμωδών Παθήσεων, που διαθέτει 200 κρεβάτια, εντατική και εργαστήριο και προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
«Αυτή τη στιγμή καλούνται γιατροί από άλλες ειδικότητες που δεν είναι εκπαιδευμένοι να αντιμετωπίζουν αυτά τα νοσήματα αποστελεχώνοντας τις ήδη υποστελεχωμένες κλινικές των άλλων ειδικοτήτων. Το Παπαγεωργίου έχει βάλει ειδικευόμενους οφθαλμίατρους και δερματολόγους στην ομάδα της κλινικής COVID. Λέμε έστω να καλύψουν αυτά που χρειάζεται το ΕΣΥ για την καθημερινή νοσηρότητα. Θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις για να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να διεκδικήσει αυτά που χρειάζονται, γιατί δεν είναι μόνο δικό μας πρόβλημα», τόνισε η κ. Κατσίμπα.
Βασικό αίτημα, εξάλλου, είναι η διενέργεια τακτικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε χώρους εργασίας, μέσα μαζικής μεταφοράς, σχολεία και κλειστές δομές φιλοξενίες που αποτελούν τις κύριες αιτίες υπερμετάδοσης, ώστε να απομονώνονται έγκαιρα όσοι έχουν νοσήσει.
Πηγή: voria.gr