Αυξάνονται οι φωνές επιστημόνων και αυτοδιοικητικών για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη
Πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για μεγάλες ευθύνες για την καταστροφή που έχει επέλθει στη Θεσσαλονίκη με την έξαρση του κορωνοϊού να μην αναχαιτίζεται στη στιγμή που έπρεπε, κάτι που οδήγησε σε μεγάλη διασπορά του ιού και τελικά σε ακραία πίεση του εθνικού συστήματος υγείας στην πόλη.
Μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες γιατροί, επιστήμονες και αυτοδιοικητικοί έχουν εκφράσει ηχηρά τις αγωνίες τους για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή αλλά και για τις ευθύνες των περασμένων εβδομάδων. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη κρούση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε προ ημερών, με την επιστολή που υπέγραψανο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Νίτσας, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Παπαϊωάννου και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, όπου και του ζητούσαν αυστηρότερα μέτρα ώστε να αναχαιτιστεί ο ιός στη Θεσσαλονίκη. Αίσθηση προκαλεί πως μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης επί του ζητήματος, παρότι ο κ. Εξαδάκτυλος το διατηρεί στην ατζέντα, αναφέροντάς το σχεδόν καθημερινά στις δημόσιες τοποθετήσεις του.
Στη συνέχεια, δύο γιατροί προχώρησαν σε πολύ ανησυχητικές αποκαλύψεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Η παθολόγος εντατικολόγος, κα. Χριστίνα Κυδώνα, αποκάλυψε πως τα νοσοκομεία, λόγω της ασφυκτικής πίεσης για κλίνες, προχωρούν σε εξιτήρια νωρίτερα από το προκαθορισμένο και ενώ οι ασθενείς είναι ακόμη θετικοί. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Εμείς ζητήσαμε να νοικιαστούν ή να επιταχθούν ξενοδοχεία της πόλης όπου εκεί να βγάζουμε τα εξιτήρια που να διευκρινίσω είναι ακόμη θετικά γιατί αν περιμέναμε να αρνητικοποιηθούν δε θα υπήρχαν κρεβάτια ούτε μέχρι την παραλία. Αυτοί οι άνθρωποι που εμείς βγάζουμε θετικούς στην κοινότητα ανακυκλώνουν τη διασπορά στην πόλη. Δηλαδή φεύγει ο θετικός πάει στο σπίτι του και είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν μπορεί να κάτσει άλλες 10 μέρες σε απομόνωση μέσα στο ίδιο του το σπίτι και κολλάει την υπόλοιπη οικογένεια, η οποία μπορεί να αποτελείται από ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες. Στη Θεσσαλονίκη το lockdown, δυστυχώς εδώ που έχουμε φτάσει, δε μπορεί να περιορίσει την περαιτέρω διασπορά γιατί και μόνο τα εξιτήρια των νοσοκομείων που γυρνάνε πίσω στις εστίες τους δημιουργεί αυτό τον φαύλο κύκλο».
Αντίστοιχης βαρύτητας τα λόγια του Διευθυντή ΜΕΘ Παπανικολάου, Νίκου Καπραβέλου, ο οποίος είπε πως η επιτροπή «μας κατέστρεψε στη Θεσσαλονίκη», μην προβλέποντας τη σφοδρότητα του δεύτερου κύματος κορωνοϊού στην πόλη, ενώ άφησε αιχμές στην πολιτική ηγεσία για τη στελέχωση των νοσοκομείων, αναφέροντας πως χάθηκαν ζωές που δεν θα είχαν χαθεί. «Η επιτροπή μας κατέστρεψε στη Θεσσαλονίκη», τόνισε και συνέχισε «Φτάσαμε στο αμήν. Χάσαμε περισσότερες ζωές επειδή δεν προβλέφθηκε η αύξηση της πανδημίας. Εμείς στην Εντατική να είμαστε στα όρια ασφάλειας διακίνησης του ασθενούς και να τον διώχνουμε και οι συνάδερφοι να αγωνίζονται να κρατήσουν στη ζωή έναν άνθρωπο και να μην μπορούν να τον στείλουν στη Μονάδα Εντατικής ως οφείλουν. Αυτό σημαίνει αύξηση της θνητότητας, δηλαδή χάσαμε περισσότερες ζωές ακριβώς γιατί δεν προβλέφθηκε η σφοδρότητα». «Εάν υπήρχε καλύτερη οργάνωση δεν θα είχαν χάσει τη ζωή τους;», ρώτησε σε εκείνο το σημείο ο κ. Παπαδάκης, με τον κ. Καπραβέλο να απαντά «φυσικά».
Η κόντρα για τους ιδιώτες γιατρούς και το «μπρος – πίσω» για την επίταξη
Μάλιστα, στο κάδρο των τελευταίων ωρών μπαίνει και η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Στέλιου Πέτσα, ο οποίος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ανέφερε πως μόλις 8 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του υπουργείου υγείας για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Λίγες ώρες μετά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος ζήτησε την ανάκληση της δήλωσης του κυβερνητικού εκπροσώπου δηλώνοντας ότι «οι ιατροί που ζήτησαν να συνδράμουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη είναι 170».
Επιπλέον, χθες το απόγευμα Δευτέρας, τρεις ημέρες μετά την επεισοδιακή επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την ανατροπή των αρχικών σχεδίων. Ενώ αρχικά η Γενική Κλινική Euromedica (Μαρία Κάλλας) αναμένονταν να φιλοξενήσει ασθενείς με κορωνοϊό, τελικώς αυτό το σχέδιο έπεσε στο κενό και προχώρησε μία πρόταση – που σύμφωνα με πληροφορίες του TyposThes – είχε πέσει στο τραπέζι προ αρκετών ημερών από πλευράς της ιδιωτικής εταιρείας προς το υπουργείο. Έτσι, η Euromedica παρέχει εθελοντικά το κέντρο αποκατάστασης «Αρωγή», με δυναμικότητα 200 κλίνες – για ασθενείς COVID 19, ενώ η Γενική Κλινική παραμένει σε επίταξη για μη COVID ασθενείς. Συνολικά, η Euromedica παρέχει 410 κλίνες στο ΕΣΥ.
Αξίζει να σημειωθεί πως παρότι η κλινική «Λυσίμαχος Σαραφιανός» παραμένει σε επίταξη άγνωστο παραμένει πότε θα μπορεί να φιλοξενήσει ασθενείς – άγνωστο και αν θα είναι ασθενείς COVID ή όχι – καθώς το υπουργείο αναφέρει πως «οι αρμόδιες υπηρεσίες διενεργούν τους απαιτούμενους ελέγχους ως προς την ασφαλή χρήση των διαθέσιμων κλινών».
Οι φωνές δημάρχων στη Θεσσαλονίκη
Για «αποτυχία» της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη κάνει λόγο ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ενώ ο δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου έχει εκδώσει ανακοίνωση με την οποία απάντησε στον πρωθυπουργό για τις ευθύνες της 26ης Οκτωβρίου τονίζοντας πως η αυτοδιοίκηση της πόλης ήταν υπέρ να μην γίνουν οι εκδηλώσεις.
Ειδικότερα, ο δήμος Νεάπολης – Συκεών αναφέρει: «Η Θεσσαλονίκη είναι για τρίτη εβδομάδα στο κόκκινο. Τα χιλιάδες κρούσματα και οι εκατοντάδες εισαγωγές στα νοσοκομεία τη μέρα, αποτυπώνουν μια ζοφερή εικόνα που γίνεται ακόμη πιο τραγική εάν προσθέσουμε τις εισαγωγές στις ΜΕΘ, και κυρίως τους εκατοντάδες πλέον θανάτους συνανθρώπων μας.
Σήμερα η ατομική ευθύνη είναι εκείνη που μπορεί να ανακόψει τη ξέφρενη πορεία του ιού το κορωνοϊού Covid-19. Όλοι έχουμε υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία να τηρούμε μέτρα προστασίας και αποφυγής του συγχρωτισμού. Από εμάς πια εξαρτάται η μείωση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων.
Η κυβέρνηση έδωσε εξετάσεις και απέτυχε. Ήξερε ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας έρχεται και γνώριζε ότι θα είναι πιο σκληρό και πιο φονικό από το πρώτο. Αλλά παρόλα αυτά θεώρησε πως θα το αντιμετωπίσει με την κεκτημένη ταχύτητα της ομολογουμένως θετικής αντιμετώπισης του πρώτου κύματος της άνοιξης.
Εμείς είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα, από τον Απρίλιο μάλιστα, ζητώντας την επέκταση των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πόλης, ζητώντας κατάλληλη προετοιμασία για το επόμενο κύμα της επιδημίας, ζητώντας την ενίσχυση του ΕΣΥ. Δεν εισακουστήκαμε.
Η κυβέρνηση καθυστέρησε στη δημιουργία νέων ΜΕΘ, και στην επέκταση των ήδη υπαρχουσών, από τις εκατοντάδες προσφορές ιδιωτών και άλλων. Δεν φρόντισε να στελεχώσει το ΕΣΥ με νέο ιατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό. Έχασε πολύτιμο χρόνο.
Καθυστέρησε να πάρει αυστηρά μέτρα κατά της διασποράς. Φοβήθηκε να διακόψει επιχειρηματικές δραστηριότητες που κατά γενική ομολογία ενοχοποιούνται για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Οδηγήθηκε μοιραία άρον-άρον στο γενικό lock down όπου δυστυχώς, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά.
»Και τώρα αντιμετωπίζουμε τα αδιέξοδα της ολιγωρίας. Δεν υπάρχουν κρεβάτια απλής νοσηλείας. Δεν υπάρχουν κρεβάτια ΜΕΘ. Δεν υπάρχει προσωπικό για τις νέες ΜΕΘ. Δεν υπάρχει, όμως, ούτε χρόνος.
Τώρα χρειάζονται γενναία και αποφασιστικά βήματα:
Επίταξη ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα σε κλίνες νοσηλείας Covid-19 και κλίνες ΜΕΘ,
Επίταξη ιδιωτών γιατρών κρίσιμων ειδικοτήτων,
Συνέχιση των μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού και ένταση των ελέγχων,
Γενναίες αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις που σταματούν τη λειτουργία τους και στους εργαζόμενούς τους, με στόχο να μην κλείσει καμία επιχείρηση και να μην χαθεί καμία θέση εργασίας,
Ουσιαστική ενίσχυση των πληττόμενων επαγγελμάτων,
Οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να συνεχιστούν τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης των συνανθρώπων μας.
Το τέλος της κρίσης πρέπει να βρει την κοινωνία όρθια, το ΕΣΥ ισχυρό και σύγχρονο, την οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης.
Και για να γίνουν αυτά θα πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει αποφασιστικά και δραστικά στη λήψη μέτρων για τη θωράκιση των νοσοκομείων και του ΕΣΥ. Αυτά που αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση τον περασμένο Απρίλιο, όπως προτείνονταν στην επιστολή του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπ. Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια (8991/29.4.2020), και επανήλθαν με νεώτερη δημόσια παρέμβαση, πρέπει να τεθούν στην κορυφή του σχεδιασμού και των δράσεων.
Και συγκεκριμένα:
Η κυβέρνηση με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους να προχωρήσει άμεσα και τάχιστα στην ενίσχυση του ΕΣΥ με την εξασφάλιση επιπλέον πραγματικών κλινών σε νοσοκομεία και σε ΜΕΘ, και όχι αφαιρώντας κάποιες κλίνες από άλλες κλινικές, με ταυτόχρονη την τάχιστη πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού,
Τη τάχιστη αξιοποίηση από το ελληνικό Δημόσιο των διαφόρων δωρεών που προηγήθηκαν προκειμένου να δημιουργηθούν με τάχιστες διαδικασίες άμεσα 1.300 πλήρεις μονάδες κρεβατιών ΜΕΘ και να κατανεμηθούν σε όλη τη χώρα ορθολογικά. Η κατανομή να γίνει αναλογικά και δίκαια σε όλες τις Περιφέρειες, όπως δίκαια πρέπει να κατανεμηθούν και οι ήδη ανακοινωθείσες δωρεές των ιδιωτικών φορέων,
Για τη Θεσσαλονίκη να αξιοποιηθούν άμεσα τα τέσσερα κτίρια στα οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια λειτουργούσαν ως νοσοκομεία. Και τέτοια είναι το πρώην «Λοιμωδών», το πρώην 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, ο «Αγ. Παύλος» στο κέντρο της πόλης (Φράγκων) και το πρώην «Παναγία» (ΙΚΑ), τα οποία με τάχιστες διαδικασίες μπορούσαν, ήδη από τον Απρίλιο που το προτείναμε, και μπορούν και σήμερα να συντηρηθούν, να εξοπλισθούν, να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν ως νοσοκομεία για τον κορωνοϊό με σεβαστό αριθμό κλινών σε ΜΕΘ και θαλάμους νοσηλείας Covid-19. Ανάλογες τέτοιες κινήσεις πρέπει να γίνουν και σε άλλες Περιφέρειες της χώρας,
Να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες μονιμοποίησης του ήδη υπηρετούντος επικουρικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων,
Να γίνει άμεση πρόσληψη με μακρά διάρκεια συμβάσεων, και με προοπτική μονιμοποίησης στο ΕΣΥ, εξειδικευμένου ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και βοηθητικού προσωπικού,
Να αξιοποιηθούν οι δήμοι που διαθέτουν δημοτικές δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την ένταξή τους στο καθεστώς του ΕΟΔΥ και για τη διενέργεια χιλιάδων σταθμισμένων τεστ, αλλά και για την παροχή κάθε είδους πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Να γενικευτούν τα προληπτικά τεστ διάγνωσης για όλη την κοινωνία με ευθύνη του ΕΟΔΥ, δημιουργώντας μια δομή πρωτοβάθμιας υγείας, πλήρως στελεχωμένη και εξοπλισμένη, σε κάθε δήμο που σήμερα δεν υπάρχει.
Πρέπει να τα καταφέρουμε με τις κατά το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Τώρα κρίνεται η ευθύνη όλων μας. Η κυβέρνηση θα κριθεί στην ώρα της».
Υπενθυμίζεται πως ο Λάζαρος Κυρίζογλου είχε εκδώσει την εξής ανακοίνωση μετά από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή, όπου και είχε χρεώσει ευθύνες και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Σε αυτήν ανέφερε τα εξής: «Σ’ ότι αφορά τους αυτοδιοικητικούς της Θεσσαλονίκης, σταθερά επισημαίναμε την ανησυχία μας και την ανάγκη λήψης μέτρων, τόσο για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, όσο και γενικότερα. Αλλά την ευθύνη για την εφαρμογή των μέτρων που ήδη ίσχυαν πριν το lockdown (διότι παρατηρήθηκε μεγάλη χαλάρωση, απαράδεκτες εκδηλώσεις- partys – νέων κτλ) και την ευθύνη για τη λήψη της απόφασης που ισχύει σήμερα την έχει η κυβέρνηση. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν έχουν αρμοδιότητα και ευθύνη. Άπλα συνδράμουν όταν και εφόσον ζητηθεί κάτι από την κυβέρνηση», αναφέρει σε άλλο σημείο.
Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κυρίζογλου
Τί και ποιους εννοείτε κύριε Πρωθυπουργέ;
Κατά την τελευταία, μεταξύ πολιτικών αρχηγών, συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία (covid-19), ο Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση ευθύνεται για την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, με την έννοια ότι ίσως έπρεπε οι σχετικές αποφάσεις για το lockdown να είχαν ληφθεί νωρίτερα. Μάλιστα δε ανέφερε ότι ίσως φταίνε γι’ αυτό και οι τοπικοί άρχοντες της Θεσσαλονίκης.
Πιο συγκεκριμένα, κάνοντας προφανώς την αυτοκριτική του ο Πρωθυπουργός είπε: «Τί θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά; Θα μπορούσαμε να είχαμε επιβάλλει την χρήση μασκών παντού νωρίτερα από ό,τι κάναμε»… Αλλά δεν το κάνατε… Κάνοντας την αυτοκριτική του για τη Θεσσαλονίκη, κατά την τελευταία εμφάνισή του παρουσία του Σ. Τσιόδρα, είπε: «Στη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να είχαμε πάρει κάποιες μέρες νωρίτερα, ενδεχομένως μία εβδομάδα νωρίτερα, πιο δραστικά μέτρα». Αλλά δεν το κάνατε… Στην τριτολογία του στη Βουλή, με την οποία έκλεισε η συζήτηση, είπε: «Η ευθύνη για τη Θεσσαλονίκη βαραίνει όλους. Πρώτα απ’ όλα την κυβέρνηση αλλά νομίζω ότι και τους τοπικούς άρχοντες και ενδεχομένως όλους όσοι επεδίωξαν να εορτάσουμε έτσι όπως εορτάστηκε τελικά ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου. Η αλήθεια είναι ότι στη Θεσσαλονίκη πέσαμε έξω όχι μόνο εμείς, αλλά όλοι οι ειδικοί, όλοι οι επιδημιολόγοι. Εκ των υστέρων προφανώς και θα έπρεπε να είχαμε κάνει παρέμβαση πιο νωρίς». Αλλά δεν κάνατε…
Αλήθεια τί και ποιους εννοεί; Γιατί, σ’ ότι αφορά τους αυτοδιοικητικούς της Θεσσαλονίκης, σταθερά επισημαίναμε την ανησυχία μας και την ανάγκη λήψης μέτρων, τόσο για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου, όσο και γενικώτερα. Μάλιστα δε για του λόγου το αληθές επισημαίνω ότι την Πέμπτη 22.10.2020 και ώρα 19.00’ πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σύσκεψη παρουσία του Υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά, στην οποία ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε να μη πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις του τριημέρου εορτασμού του Αγίου Δημητρίου και να μην πραγματοποιηθεί εφέτος η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ζήτησε την αυστηροποίηση των μέτρων. Ο γράφων και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ/ΚΜ) Ιγνάτιος Καϊτετζίδης πέραν των ανωτέρω ζήτησαν την ενημέρωση των δήμων για τα επιδημιολογικά στοιχεία της περιοχής τους. Επίσης το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (στη σύσκεψη συμμετείχε ο Πρύτανής του Ν. Παπαϊωάννου), με την επιδημιολογική του έρευνα επισήμανε τη μεγάλη αύξηση (500%) του ιικού φορτίου στα λύματα. Έπρεπε λοιπόν τα μέτρα να ληφθούν από την κυβέρνηση 7-10 ημέρες νωρίτερα.
Αλλά την ευθύνη για την εφαρμογή των μέτρων που ήδη ίσχυαν πριν το lockdown (διότι παρατηρήθηκε μεγάλη χαλάρωση, απαράδεκτες εκδηλώσεις- partys – νέων κτλ) και την ευθύνη για τη λήψη της απόφασης που ισχύει σήμερα την έχει η κυβέρνηση. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν έχουν αρμοδιότητα και ευθύνη. Άπλα συνδράμουν όταν και εφόσον ζητηθεί κάτι από την κυβέρνηση.
Πρόκειται φυσικά για μια πρωτόγνωρη κατάσταση ενός υγειονομικού πολέμου, στον οποίο δίνουν τη μάχη χιλιάδες εργαζόμενοι στο εθνικό σύστημα υγείας αλλά και εργαζόμενοι στις δομές υγείας των δήμων και της περιφέρειας. Τώρα είναι η ώρα της μάχης και όχι της απόδοσης ευθυνών. Αναγνωρίζουμε φυσικά τη μεγάλη προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας, των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), των Διοικήσεων των Νοσοκομείων και την μεγάλη- πρωτόγνωρη πίεση που δέχεται το εθνικό σύστημα υγείας.
Καλούμε τους πολίτες, κι εγώ προσωπικά για έναν επιπλέον λόγο ως παθών από τον κορωνοϊό, όπως σταθερά κάνουμε πάντοτε από τον περασμένο Μάρτιο, να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα, να κάνουν υπομονή, να δείξουν υπευθυνότητα . Είμαστε αισιόδοξοι ότι στο τέλος θα νικήσουμε. Αρκεί αυτό να γίνει με τις μικρότερες δυνατές απώλειες».
ΠΗΓΗ: typosthes.gr