Ελληνοτουρκικά: Τελεσίγραφο σε Αγκυρα για κυρώσεις – Σε δύσκολη θέση ο Ερντογάν

Ελληνοτουρκικά: Την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία εάν μέχρι το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (10-11 Δεκεμβρίου) δεν αλλάξει στάση στην πράξη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου ζήτησε χθες η Ευρωβουλή από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Τη σημαντική από πλευράς πολιτικής βαρύτητας θέση διατυπώνει ψήφισμα των ευρωβουλευτών, το οποίο είναι ένα από τα αυστηρότερα που αποφασίστηκαν έναντι της Τουρκίας. Αλλωστε αυτό είχε διαφανεί και από τη σχετική συζήτηση που έγινε στην ολομέλεια την Τρίτη, όπου όλες οι πολιτικές ομάδες άσκησαν εντονότατη κριτική στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και τάχθηκαν υπέρ των κυρώσεων.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί στην Ευρώπη για την Τουρκία, μόλις δύο βδομάδες πριν από την κρίσιμη συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών για τις κυρώσεις, είναι και το γεγονός ότι το χθεσινό ψήφισμα εγκρίθηκε με 631 ψήφους υπέρ, μόλις 3 κατά και 59 αποχές.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διατύπωση για την επιβολή κυρώσεων αποτελεί προϊόν τροπολογίας του επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε συνεργασία με Κύπριους ευρωβουλευτές, ενώ αφορμή για τη συζήτηση και το ψήφισμα ήταν η πρόσφατη προκλητική επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια της Κύπρου. Μάλιστα, ο Γερμανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, στο οποίο ανήκουν οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ., είναι ένας από τους σκληρότερους επικριτές της Αγκυρας και του Ερντογάν, πιέζοντας σε όλα τα επίπεδα για κυρώσεις.

Τι αναφέρει

Ειδικότερα, το ψήφισμα καταδικάζει τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στα Βαρώσια, ζητά από την Αγκυρα να αντιστρέψει την στάση αυτή και να αποφύγει μονομερείς ενέργειες. Καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή τους Ευρωπαίους ηγέτες, να τηρήσουν ενιαία στάση απέναντι στις μονομερείς και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, επιβάλλοντας αυστηρές κυρώσεις. Οπως τονίζει, οι περαιτέρω κυρώσεις μπορούν να αποφευχθούν μόνο μέσω διαλόγου, ειλικρινούς συνεργασίας και συγκεκριμένης προόδου επί του εδάφους, ενώ ζητεί να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου υπό την αιγίδα του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει ότι η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω διαλόγου, διπλωματίας και διαπραγματεύσεων με πνεύμα καλής θέλησης και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και επιβεβαιώνει την πεποίθησή του ότι η βιώσιμη επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα είναι επωφελής για όλες τις χώρες της περιοχής, κυρίως την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.

Το πλαίσιο λύσης

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, ο βιώσιμος διακανονισμός στο Κυπριακό πρέπει να γίνει με βάση μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία και μεμονωμένη ιθαγένεια, και με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το κεκτημένο της Ε.Ε., και βάσει του σεβασμού των αρχών στις οποίες εδράζεται η Ε.Ε.

Αναφορικά με τα Βαρώσια, το Κοινοβούλιο εκφράζει τη λύπη του για τις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας κατά την επίσκεψή του στην περιοχή στις 15 Νοεμβρίου 2020, επίσκεψη που αποκάλυψε ότι η Τουρκία έχει οδικό χάρτη για τον παράνομο διακανονισμό της σφραγισμένης πόλης. Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους ότι το παράνομο άνοιγμα στοχεύει στην αλλαγή του καθεστώτος της ιδιοκτησίας στην περιοχή, υπονομεύοντας έτσι τις προοπτικές επιστροφής στους νόμιμους κατοίκους του.

Ζητούν πιο ενεργό ρόλο

Τέλος, το ψήφισμα καλεί την Ε.Ε. και τα Κράτη-μέλη της να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στην επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού εκπροσώπου στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ, και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πείσουν την Τουρκία να αντιστρέψει τις παράνομες δραστηριότητές της στα Βαρώσια.

Τέλος, καλείται η Τουρκία να μην προχωρήσει σε μονομερείς δραστηριότητες, όπως οι παράνομες διερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Δίκαιο της Θάλασσας και στην ουσία υπονομεύουν την επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων και προοπτικών για μια ολοκληρωμένη λύση του Κυπριακού.

ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial