Ελλειψη προόδου στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Αγκυρα έχει διαπιστώσει η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, δέκα ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες όπου θα εξεταστούν -μεταξύ άλλων – και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ η Τουρκία προφανώς για λόγους εντυπώσεων απέσυρε χθες το σεισμογραφικό/ερευνητικό πλοίο Ορούτς Ρέις και τα συνοδευτικά σκάφη υποστήριξης «Αταμάν» και «Τσένγκις Χαν» (μη ανανεώνοντας τη navtex) και τα οποία ήταν σε φάση δυσδιάστατων υποθαλάσσιων ερευνών για 49 ημέρες υπεράνω δυνητικής ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την οποία προκλητικά η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι είναι δική της (στην ευρύτερη περιοχή του συμπλέγματος Καστελλόριζου / Μεγίστης).
Το «Μπαρμπαρός»
Τα εν λόγω σκάφη από κοινού με τον στολίσκο πολεμικών πλοίων επέστρεψαν στο λιμάνι της Αττάλειας, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ποια θα είναι η επόμενη φάση των τουρκικών ενεργειών στην ανατολική Μεσόγειο. Την ίδια στιγμή η Αγκυρα διατηρεί το έτερο σεισμογραφικό πλοίο «Μπαρμπαρός Χαρεντίν Πασά» νοτιοδυτικά της επαρχίας Πάφου, στα θαλασσοτεμάχια 6 και 7 της Κυπριακής ΑΟΖ βάσει navtex που χρονικά λήγει στα μέσα Φεβρουαρίου 2021. Η ανησυχία της Αθήνας αφορά την τυχόν αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην περιοχή της navtex ή τη μετατόπιση των τουρκικών ερευνών δυτικότερα, δηλαδή σε χώρο του τουρκολιβυκού μνημονίου, άρα δυτικά του 28ου γεωγραφικού μεσημβρινού.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. Πέτερ Στάνο δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες είναι ενήμερες για τις κινήσεις της Αγκυρας το τελευταίο διάστημα και οι θέσεις τους θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με «όλες τις επιλογές να είναι στο τραπέζι».
Δύο εκδοχές
Ολες οι πληροφορίες και αναλύσεις συγκλίνουν σε δύο πιθανές επιλογές. Ή θα επιβληθούν πολύ χαλαρές και «αναιμικές» κυρώσεις που δεν πρόκειται να προκαλέσουν σοβαρούς τριγμούς στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία ή δεν θα επιβληθούν καθόλου κυρώσεις, γιατί για αρκετά κράτη προέχουν τα δικά τους στρατιωτικο-εμπορικο-οικονομικά συμφέροντα με την Αγκυρα. Υπέρ της επιβολής «σφικτών και σκληρών» περιορισμών στην Τουρκία για την παραβατική της συμπεριφορά σε ανατολική Μεσόγειο-Κυπριακή ΑΟΖ, Αιγαίο και Βαρώσια είναι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο. Κάθετα εναντίον των κυρώσεων στην Αγκυρα είναι η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Πολωνία και άλλα κράτη. Μερικές χώρες δεν έχουν τοποθετηθεί επί του ζητήματος των κυρώσεων. Ασφαλώς τα ισχυρά -πλην Γαλλίας- κράτη της Ε.Ε. είναι έντονα αρνητικά για τυχόν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, αφού υπάρχουν πολλά στρατιωτικά και εμπορικά συμβόλαια σε ισχύ ως και πολύ προσοδοφόρα (ειδικά με Βερολίνο και Μαδρίτη).
Και μπορεί η κυνική και παρελκυστική Τουρκία να εμφάνισε την τάχα «καλή διάθεση» για αποκλιμάκωση της έντασης με την προσωρινή απόσυρση του ερευνητικού σκάφους στην Αττάλεια -αν και προχθές το Ορούτς Ρέις έφτασε σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από τη νήσο Στρογγύλη που είναι το δυτικότερο τμήμα της εδαφικής μας επικράτειας και στην οποία εδρεύει μικρή στρατιωτική μονάδα- όμως παράλληλα εξέδωσε προκλητική notam που απαιτεί την αναστολή οποιασδήποτε στρατιωτικής δραστηριότητας σε 13 νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται για τη Ρόδο, το Καστελλόριζο, τη Σαμοθράκη, τον Αγιο Ευστράτιο, τη Χίο, τα Ψαρά, την Ικαρία, τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Σάμο, την Τήλο, τη Χάλκη και την Πάτμο (με ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας).
Σύνoδος
Στο μεταξύ, σήμερα και αύριο μέσω τηλεδιάσκεψης λαμβάνει χώρα η σύνοδος του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου NAC των 30 υπουργών εξωτερικών της Συμμαχίας, όπου ο Νορβηγός ΓΓ Γενς Στόλτενμπεργκ θα παρουσιάσει μία ενδελεχή μελέτη 10 κορυφαίων προσωπικοτήτων (μεταξύ των οποίων και ένας Τούρκος με μακρά εμπειρία στο ΝΑΤΟ) για το μέλλον του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού προς το 2030, ενώ θα συζητηθούν διάφορα θέματα όπως η κατάσταση στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και οι εν εξελίξει αποστολές της Συμμαχίας σε Αφγανιστάν και Ιράκ.
Ο Τούρκος ΥπΕξ Μεβλούτ Τσαβούσογλου που ήταν το τελευταίο διήμερο στο Νιαμέι του Νίγηρα (Αφρική) στη σύνοδο των ΥπΕξ των 49 κρατών-μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας δεν αποκλείεται να θέσει το θέμα με την πρόσφατη απόπειρα νηοψίας σε τουρκικό φορτηγό πλοίο από γερμανική φρεγάτα ανοικτά της Βεγγάζης, αν και υπάρχουν φωνές στην Αγκυρα που υποστηρίζουν ότι λόγω της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. δεν θα ήταν θετικό να τεθεί η περίπτωση της φρεγάτας «Αμβούργο» που συμμετέχει στην επιχείρηση IRINI της Ε.Ε. και να προκαλέσει νέες «εντάσεις» στις τουρκογερμανικές σχέσεις. Στη συγκεκριμένη σύνοδο στην πρωτεύουσα του Νίγηρα ο κ. Τσαβούσογλου με προκλητικό τρόπο υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι στο πλευρό των Τούρκων της δυτικής Θράκης (!), στους Τουρκοκύπριους, ως και στους καταπιεσμένους μουσουλμανικούς λαούς του Κασμίρ, της Κίνας και της Μιανμάρ.
Θρησκευτικά δόγματα
Σε μία άλλη εσωτερική εξέλιξη στην Τουρκία, ο υπουργός δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ και ο ειδικός σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους θρησκευτικών δογμάτων διαφόρων μειονοτικών πληθυσμών που ζούνε στην Τουρκία, και συζήτησαν ζητήματα που αφορούν τις εν λόγω κοινότητες, καθώς και θέματα διαλόγου των μουσουλμάνων με τις άλλες θρησκευτικές ομάδες. Συγκεκριμένα αντάλλαξαν απόψεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον επικεφαλής της αρμενικής Εκκλησίας Σαχάκ Μασαλιάν, τον επικεφαλής της συριακής Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη Γιουσούφ Τσετίν και τον ραβίνο Ισαάκ Χαλεβά που εκπροσωπεί τους Εβραίους της Τουρκίας.
ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr