Ο Νοέμβριος φανέρωσε μια σκληρή πραγματικότητα αφού για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης οι αποχωρήσεις- απολύσεις ξεπέρασαν τις προσλήψεις.
Σύμφωνα με το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη το Νοέμβριο οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 119.575, ενώ οι αποχωρήσεις σε 149.508 (106.696 απολύσεις). Το ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων για το μήνα Νοέμβριο 2020 ήταν αρνητικό, καταγράφοντας απώλεια 29.933 θέσεων εργασίας συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων ετών.
Η ΓΣΕΕ εκτιμά με βάση τις καταγγελίες που έλαβε από εργαζόμενους ότι χιλιάδες από αυτές τις απολύσεις έγιναν το δεκαήμερο πριν από το αναμενόμενο lockdown της 7ης Νοεμβρίου.
Αλλά και αθροιστικά την περίοδο Ιανουάριος – Νοέμβριος 2020, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.893.072 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.802.185, εκ των οποίων οι 1.087.335 ήταν αποτέλεσμα καταγγελιών συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεων συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Ωστόσο η πιο δραματική επίπτωση της πανδημίας καταγράφεται στις προσλήψεις. Από την αρχή του χρόνου έως και το Νοέμβριο οι προσλήψεις έχουν ανέλθει σε 1.893.072 έναντι 2.630.642 το αντίστοιχο διάστημα του 2019. (-737.570).
Το μόνο θετικό πρόσημο των πρόσφατων στοιχείων είναι ότι οι προσλήψεις με πλήρηαπασχόληση οριακά υπερτερούν των προσλήψεων με ελαστικές μορφές εργασίας.
Επίσης, για τον μήνα Σεπτέμβριο 2020, τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 16,1% παρουσιάζοντας μείωση −0,4% συγκριτικά με το 16,5% του Αυγούστου του 2020 και περαιτέρω μείωση −0,7% συγκριτικά με το 16,9% του Σεπτεμβρίου του 2019.
Τι δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης επισήμανε:
«Ακόμη ένας μήνας που η αγορά εργασίας έδειξε ανθεκτικότητα με ταυτόχρονη αύξηση των θέσεων πλήρους απασχόλησης παρά τις απώλειες του ισοζυγίου της ΕΡΓΑΝΗ Νοεμβρίου. Το ισοζύγιο προσλήψεων/απολύσεων για το μήνα Νοέμβριο 2020, του Π/Σ «ΕΡΓΑΝΗ», ήταν αρνητικό, όπως συμβαίνει εξάλλου με όλους τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων ετών. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι, η μισθωτή απασχόληση κατέγραψε, και αυτόν τον μήνα περιορισμένες απώλειες σε βάθος 5ετιας, με −29.933 θέσεις εργασίας συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες των προηγούμενων ετών
Επιπλέον, ο συγκεκριμένος μήνας επιβαρύνθηκε επιπρόσθετα με το δεύτερο κύμα της πανδημίας και την επιβολή του lockdown. Παρόλα αυτά, τον Νοέμβριο καταγράφηκε αύξηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της αγοράς εργασίας με την πλήρη απασχόληση να αυξάνεται στο 50,70% για τις νέες θέσεις μισθωτής απασχόλησης την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020.
Γεγονότα που αναδεικνύουν ότι η αγορά εργασίας πριν την υγειονομική κρίση είχε αρχίσει να αναπτύξει μία ισχυρή δυναμική προς την ορθή κατεύθυνση με επακόλουθο να επιδείξει μεγάλη ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια των αρνητικών επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.
Αποτέλεσμα που δεν ήρθε καθόλου τυχαία. Η Κυβέρνηση συνολικά και το Υπουργείο Εργασίας βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας και έχοντας εργαστεί με μεθοδικότητα και σχέδιο κατάφερε με μεταρρυθμίσεις, με στοχευμένες δράσεις και δέσμες μέτρων να θωρακίσουμε την αγορά εργασίας ώστε να αντέξει τους κλυδωνισμούς της πανδημίας.
Μέσα σε περιβάλλον μεγάλης αβεβαιότητας και με πρωτόγνωρες υγειονομικές συνθήκες μείναμε προσηλωμένοι με όλες μας τις δυνάμεις πρωτίστως στην προστασία των αδυνάμων, των εργαζομένων, των ανέργων, ολόκληρης της αγοράς εργασίας και στη διατήρηση των θέσεων εργασίας ώστε να συνεχίσουμε όλοι μαζί την επόμενη ημέρα».
ΠΗΓΗ: thestival.gr