Στον πάγο οι επενδύσεις από ξένους επενδυτές- Η δυσκολία μετακινήσεων έβαλε φρένο στη ζήτηση – Ποιες οι εκτιμήσεις για τις τιμές των ακινήτων
Έντονο φαίνεται πως είναι το αποτύπωμα του κορωνοϊού στην κτηματαγορά της Χαλκιδικής, καθώς οι πωλήσεις εκτιμάται πως έχουν περιοριστεί κατά 30%.
Η πανδημία ήταν αυτή που άλλαξε και τα σχέδια των ξένων αγοραστών καθώς η δυσκολία στις μετακινήσεις έβαλε φρένο στη ζήτηση ακινήτων στη Χαλκιδική αλλά και στη μετάθεση των επενδύσεων μετά τη λήξη του συναγερμού, τον οποίο μας έχει επιβάλει ο κορωνοϊός.
Τις δυσκολίες που προκύπτουν στις αγοροπωλησίες καταγράφει μεταξύ άλλων έρευνα που διενήργησε ο Σύλλογος Μεσιτών Χαλκιδικής. Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στη συγκέντρωση των δικαιολογητικών πώλησης, στη δυσκολία πρόσβασης στα μεσιτικά γραφεία, στον τρόπο υπόδειξης ακινήτων σε ενδιαφερόμενους αγοραστές (λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις), και αναμφίβολα στην αρνητική ψυχολογία που κυριαρχεί εξαιτίας της ανασφάλειας για την επόμενη ημέρα που έχει προκαλέσει η πανδημία.
«Ενδιαφέρον υπάρχει δεν μεταφράζεται όμως σε αγοροπωλησίες και αυτό γιατί καταγράφονται μία σειρά από δυσκολίες για να ολοκληρωθεί μια πώληση εν μέσω covid-19. Υπάρχει ενδιαφέρον και πελάτες που έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν χρήματα για την αγορά ενός ακινήτου, ωστόσο όλα έχουν τις δυσκολίες τους πλέον» αναφέρει μιλώντας στη Voria.gr, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Χαλκιδικής, Κωνσταντίνος Καρούλης επισημαίονονταις πως η άκρως θετική τάση που καταγράφηκε στο πρώτο δίμηνο του έτους , ανατράπηκε από το ξέσπασμα του φονικού ιού. Αξιοσημείωτο είναι πως όπως προκύπτει από την έρευνα οι όποιες αγορές ακινήτων, πραγματοποιήθηκαν με μετρητά και ούτε μία με δανεισμό!
Σημειώνεται πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ των μελών του ΣΥΜΕΧΑ την περίοδο Ιανουαρίου μέχρι και τέλη Οκτωβρίου, κατά το κρίσιμο, δηλαδή, διάστημα που σφραγίσθηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας στο real estate.
Τι έδειξε η έρευνα
Κατά το εξεταζόμενο διάστημα:
-Το 73,7% των ακινήτων που πωλήθηκαν ήταν κατοικίες και το υπόλοιπο 26,3% γη.
- Τo 52,6% των πωλήσεων αφορούσε σε αγορά εξοχικού, το 26,3% επενδυτικό ακίνητο και το 21,1% πρώτη κατοικία.
-Το 72,2% των ακινήτων χρειάστηκε εκτεταμένη ανακαίνιση, ενώ λίγες επεμβάσεις απαιτήθηκαν για το 27,8%.
-Δεν πουλήθηκε ούτε ένα νεόδμητο ακίνητο παρά το γεγονός πως υπάρχει διαθεσιμότητα, ενώ η μερίδα του λέοντος των ακινήτων που πουλήθηκαν ήταν από 15 έως 20 ετών.
-Το 31,6% των ακινήτων πουλήθηκε μεταξύ 800-1000 ευρώ/τ.μ. ενώ το 42,1% από 1.000 έως 1.200 ευρώ/τ.μ.
-Το εντυπωσιακό είναι πως όλα τα ακίνητα αγοράσθηκαν τοις μετρητοίς, ούτε ένα με τη λήψη δανείου.
-Κατά το εξεταζόμενο διάστημα η πλειονότητα των ακινήτων αγοράστηκαν από Έλληνες καθώς ο κορωνοϊός έβαλε στον πάγο τα όποια σχέδια για αγορές από τους ξένους επενδυτές. Στη δεύτερη θέση των αγοραστών βρίσκονται οι Βούλγαροι και έπονται Γερμανοί, Σέρβοι (με αντίστοιχο ποσοστό), Αλβανοί και Σκοπιανοί.
-Αναφορικά με τις τιμές πώλησης στην Ελλάδα, το 68,4% των μεσιτών της Χαλκιδικής προβλέπει ότι θα σημειώσουν πτώση, ενώ το 26,3% εκτιμά πως θα παραμείνουν σταθερές. Μόλις το 5% εκτιμά ότι θα υπάρξει άνοδος.
Πηγή: voria.gr