Το δικαίωμα να υποβάλουν στο σύστημα TAXISnet εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις ακινήτων -Ε9- για ένα ή περισσότερα από τα έτη της περιόδου 2010-2020 χωρίς επιβάρυνση με το πρόστιμο των 100 ευρώ, προκειμένου να διορθώσουν τα περιγραφικά στοιχεία των ακινήτων τους, καθώς επίσης και τα στοιχεία για τα ποσοστά συνιδιοκτησίας και τα είδη των εμπράγματων δικαιωμάτων τους, έχουν πλέον εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα στοιχεία αυτά, όπως θα διορθωθούν, θα πρέπει να είναι όλα πλήρως ταυτισμένα με τα όσα αναγράφονται ή πρόκειται να αναγραφούν στις αντίστοιχες δηλώσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Το δικαίωμα αυτό παρέχεται στους ιδιοκτήτες με νομοθετική διάταξη που περιλαμβάνεται σε πολυνομοσχέδιο με ρυθμίσεις εκκρεμών θεμάτων όλων των υπουργείων. Βάσει της διάταξης αυτής, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δηλώσουν στην εφαρμογή e-Περιουσιολόγιο, που έχουν αναπτύξει στο σύστημα TAXISnet και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, τα πραγματικά στοιχεία των ακίνητων ιδιοκτησιών τους, όπως αυτά πρέπει να έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο ή όπως πρόκειται να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο, εφόσον η διαδικασία κτηματογράφησης δεν έχει ακόμη ξεκινήσει ή βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σκοπός
Η δυνατότητα τροποποιήσεων-διορθώσεων στα στοιχεία των ήδη υποβληθεισών δηλώσεων Ε9 χωρίς την επιβολή προστίμων θα ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών του Κτηματολογίου στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Τελικός σκοπός της δυνατότητας που παρέχει η ρύθμιση αυτή είναι η πλήρης ταύτιση των πληροφοριακών στοιχείων για την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων πολιτών, τα οποία περιλαμβάνονται στο ηλεκτρονικό «Περιουσιολόγιο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με τα στοιχεία που θα είναι δηλωμένα στο Εθνικό Κτηματολόγιο.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κατά την οποία από τη διόρθωση των στοιχείων των ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Ε9 θα προκύπτει υποχρέωση καταβολής επιπλέον ΕΝΦΙΑ (π.χ. λόγω αύξησης των τετραγωνικών μέτρων της επιφάνειας ενός ή περισσότερων ακινήτων), ο φορολογούμενος θα καλείται να καταβάλει το φόρο αυτό. Την αποπληρωμή του επιπλέον φόρου θα μπορεί να τη ρυθμίσει έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις με βάση την ήδη πάγια ρύθμιση φορολογικών οφειλών.
Οσοι φορολογούμενοι δεν υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους στο ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο της ΑΑΔΕ, ώστε τα στοιχεία αυτά να ταυτίζονται πλήρως με αυτά του Εθνικού Κτηματολογίου, κινδυνεύουν να εντοπιστούν από μελλοντικές διασταυρώσεις στοιχείων που θα γίνουν μεταξύ των δύο αρχείων και, στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί ότι εξαιτίας της μη διόρθωσης των στοιχείων πλήρωναν για ένα ή περισσότερα έτη ΕΝΦΙΑ λιγότερο από αυτόν που όφειλαν κανονικά, θα κληθούν να καταβάλουν τα διαφυγόντα ποσά αναδρομικά μαζί με υπέρογκες προσαυξήσεις της τάξεως του 10%-50% και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής υπολογιζόμενους με 0,73% ανά μήνα εκπρόθεσμης καταβολής.
Επιπλέον ρυθμίσεις
Με άλλες ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο προβλέπονται:
1 Διαγραφές προστίμων που επιβλήθηκαν αδίκως σε χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για «εκπρόθεσμη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων τιμολογίων» (ΜΥΦ) που αφορούσαν συναλλαγές του έτους 2014. Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση με τις περιπτώσεις εκείνες των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που υπέβαλαν στο σύστημα ΤAXISnet τις συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων της χρήσης του 2014 τη χρονική περίοδο από τις 21 έως τις 25 Ιανουαρίου 2016, κατόπιν συνεχών παρατάσεων που είχε δώσει η λειτουργούσα τότε Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) στην προθεσμία υποβολής των καταστάσεων αυτών. Αιτία των επανειλημμένων παρατάσεων, ήταν τα πολλαπλά τεχνικά προβλήματα που παρουσίαζε τότε η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των καταστάσεων. Από τα δελτία Τύπου της λειτουργούσας τότε ΓΓΔΕ, καθώς και από ενημερώσεις συλλόγων λογιστών, είχε γίνει σαφές, τότε, προς τον κλάδο των λογιστών, ότι η ΓΓΔΕ είχε χορηγήσει σιωπηρή παράταση μέχρι τις 25-1-2016 για την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων της χρήσεως του 2014. Ωστόσο, ουδέποτε εκδόθηκε η απαραίτητη υπουργική απόφαση για τη συγκεκριμένη παράταση, με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες του τρέχοντος έτους οι ΔΟΥ -για να αποτρέψουν την παραγραφή όλων αυτών των υποθέσεων στις 31/12/2020- να καταλογίζουν σωρηδόν πρόστιμα για εκπρόθεσμη υποβολή σε όσες επιχειρήσεις είχαν υποβάλει τις συγκεντρωτικές καταστάσεις φορολογικών στοιχείων του 2014 την περίοδο από 22 έως 25 Ιανουαρίου 2016!
Λύση
Η διάταξη που περιελήφθη συγκεκριμένα στο πολυνομοσχέδιο προβλέπει ότι δεν επιβάλλονται πρόστιμα για την εκπρόθεσμη υποβολή καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, που υποβλήθηκαν μέχρι και τις 25.1.2016 στο ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, προμηθευτών και πελατών, και αφορούσαν το έτος 2014. Σε περίπτωση που έχουν επιβληθεί πρόστιμα και δεν έχουν καταβληθεί, διαγράφονται οίκοθεν. Σε περίπτωση καταβολής τα σχετικά ποσά συμψηφίζονται ή επιστρέφονται με ενέργειες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).
2 Μη επιβολή προστίμων και άλλων χρηματικών ποινών σε επιχειρήσεις οι οποίες δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα δηλώσεις για διάφορα φορολογικά αντικείμενα επειδή οι λογιστές τους έχουν αρρωστήσει από κορονοϊό Covid-19 και κατά το διάστημα της υποχρεωτικής καραντίνας στην οποία τίθενται δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους. Συγκεκριμένα, σε κάθε τέτοια περίπτωση προβλέπεται πλέον η μετάθεση για τουλάχιστον ένα μήνα των προθεσμιών υποβολής των πάσης φύσεως δηλώσεων των εντολέων πελατών τους, καθώς επίσης και των προθεσμιών εκπλήρωσης των λοιπών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους.
Κίνδυνος παραγραφής χιλιάδων φορο-υποθέσεων
Τον κίνδυνο παραγραφής χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων επισημαίνουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εφοριακών σε επιστολή-βόμβα που απέστειλαν στις 15 Δεκεμβρίου στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει στην επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΥΟ, «η δυσοίωνη πραγματικότητα της πανδημίας, η οποία έχει πλήξει τη χώρα μας και η ανάγκη λειτουργίας των υπηρεσιών μας με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό (λόγω κρουσμάτων Covid, αδειών ειδικού σκοπού, ευπαθών ομάδων κ.ά.), έχει φέρει τους υπαλλήλους των φορολογικών υπηρεσιών αντιμέτωπους με ασφυκτικές προθεσμίες σε πλήθος φορολογικών αντικειμένων και συσσώρευσης δεκάδων χιλιάδων υποθέσεων την τελευταία στιγμή πριν την παραγραφή, ενώ υπηρεσίες που έκλεισαν λόγω συρροής κρουσμάτων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο εναπομείναν χρονικό διάστημα».
Οι υποθέσεις
Οι συντάκτες της επιστολής -η πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ Ειρήνη Υφαντή και ο γενικός γραμματέας Απόστολος Αρσένης- παραθέτουν ενδεικτικά τις εξής περιπτώσεις υποθέσεων που απειλούνται με παραγραφή, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σοβαρότητά τους:
* Λίστες μη δηλωθέντων εισοδημάτων χρήσης 2014, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις υπηρεσίες τον Νοέμβριο του 2020, πολύ κοντά στο τέλος της προθεσμίας παραγραφής τους, στις 31/12/2020 (σ.σ.: στις λίστες αυτές περιλαμβάνονται περιπτώσεις αδήλωτων εισοδημάτων Ελλήνων συνταξιούχων φορολογουμένων που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό, καθώς και περιπτώσεις αδήλωτων αναδρομικών συντάξεων που εισπράχθηκαν το 2014).
* Ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και άλλων φορολογικών αντικειμένων που παραγράφονται στις 31/12/2020 και οι οποίες έπρεπε να είχαν προτεραιοποιηθεί για έλεγχο από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, αλλά τελικά η προτεραιοποίηση έγινε τον Ιούνιο, δηλαδή με καθυστέρηση 6 μηνών, για μια ακόμη χρονιά.
* Υποθέσεις επιστροφών ΦΠΑ και επιστροφών φόρου εισοδήματος οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν και να περαιωθούν σε 90 ημέρες από την υποβολή των σχετικών αιτήσεων ή δηλώσεων.
Δυσλειτουργίες
Οι αποστολείς της επιστολής επισημαίνουν εξάλλου τις τεράστιες δυσλειτουργίες που έχει προκαλέσει η υπ’ αριθμόν Α. 1137/2020 απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, σχετικά με τον καθορισμό της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου. Οπως τονίζουν, οι δυσλειτουργίες αναγνωρίστηκαν και από τους συμβολαιογράφους σε σχετική επιστολή τους τον πρωθυπουργό, τον Ιούλιο του 2020. Επισημαίνουν ακόμη την έλλειψη εφαρμογής για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών-γονικών παροχών, αν και η λειτουργία τής εφαρμογής αυτής έχει εξαγγελθεί από το 2018, ψηφίστηκε με το ν. 4646/2019 αλλά παίρνει συνεχείς αναστολές. Καταλήγουν, δε, υπογραμμίζοντας ότι, εξαιτίας των δυσλειτουργιών και τη μη ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών υποβολής δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, είναι αδύνατο αυτή τη στιγμή να υλοποιηθεί ο σκοπός της απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ, που ήταν η κοινοποίηση των πράξεων φόρου και των πιστοποιητικών των φορολογιών κεφαλαίου να γίνεται σε 2-3 ημέρες από την υποβολή της δήλωσης και η επαλήθευση της συμφωνίας του περιεχομένου της δήλωσης με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία να ολοκληρώνεται σε 60 ημέρες από τη διεκπεραίωση των δηλώσεων φόρου μεταβίβασης ακινήτων και φόρου κληρονομιών, δωρεών-γονικών παροχών.
ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr