Θεσσαλονίκη: Κρίνεται η μοίρα για πολλά καταστήματα – Μέχρι 70% οι εκπτώσεις

Τι λένε εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων για την πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων λιανεμπορίου

Ομαλά κινήθηκαν τα πράγματα στην αγορά της Θεσσαλονίκης κατά την πρώτη μέρα επανεκκίνησης του λιανεμπορίου μετά την άρση του lockdown, με κάποιους καταναλωτές να βγαίνουν στα μαγαζιά για ψώνια παρά το τσουχτερό κρύο που επικρατούσε, ωστόσο γενικά η κίνηση χαρακτηρίστηκε υποτονική. Δεν δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα στη λειτουργία της αγοράς και μόνο σε ορισμένα σημεία, έξω από μεγάλες αλυσίδες πολυεθνικών στην οδό Τσιμισκή, σχηματίστηκαν ουρές από καταναλωτές που περίμεναν τη σειρά τους για να εξυπηρετηθούν.

«Το ευχάριστο και το θετικό είναι ότι άνοιξε η αγορά. Κατά την πρώτη μέρα ήταν υποτονική η κίνηση μπορούμε να πούμε και αυτό ήταν αναμενόμενο. Μετά από τόσο καιρό δεν περιμέναμε να έχουμε κοσμοσυρροή στα καταστήματά μας. Σε κάποια μεγάλα μαγαζιά όντως υπήρξε κόσμος που περίμενε, λόγω μέτρων, να μπει μέσα, από εκεί και πέρα στα μικρά και στα περιφερειακά μαγαζιά υπήρχε μια λογική ροή», δήλωσε μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης χθες το μεσημέρι ο Α΄Αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ.  Κοσμάς Καλογιάννης.

«Η αγορά είναι μουδιασμένη. Και οι καταναλωτές και οι έμποροι, ακόμη προσπαθούν να βρουν έναν νέο δρόμο για να κάνουν τις συναλλαγές», εκτιμά ο α΄αντιπρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) κ. Εμμανουήλ Βλαχογιάννης, σημειώνοντας ότι από μία μέρα μόνο δεν μπορούν να βγουν ακόμη συμπεράσματα.

«Για ένα αισιόδοξο μήνυμα», κάνει λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκη κ. Μιχάλης Ζορπίδης, σχολιάζοντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ότι βλέπει θετικά το άνοιγμα της αγοράς. Επισημαίνει ότι όλοι πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα ώστε να ανοίξουν και άλλα επαγγέλματα. «Μακάρι να είμαστε σωστοί και να έχουμε μεγάλη πτώση των κρουσμάτων», επεσήμανε εκφράζοντας παράλληλα προβληματισμό για το τι μέλλει γενέσθαι με την εστίαση και τον τουρισμό.

Εκπτώσεις από 30-70%

Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος χειμερινών εκπτώσεων και παραδοσιακά το πρώτο 10ήμερο-15ήμερο ήταν ένα καλό διάστημα από άποψη κίνησης στα μαγαζιά. Φέτος τα πράγματα είναι διαφορετικά, ωστόσο οι έμποροι της πόλης εκτιμούν ότι όσο περνούν οι μέρες και αν βελτιωθεί και ο καιρός, θα αυξηθεί η κίνηση στα καταστήματά τους καθώς προς το παρόν ο κόσμος μετά από μια μακρά περίοδο lockdown είναι ίσως ακόμη λίγο διστακτικός στο να κατέβει στην αγορά για να ψωνίσει. Πάντως, ο κ. Καλογιάννης, τονίζει ότι οι καταστηματάρχες από την πρώτη στιγμή τηρούν και εφαρμόζουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα άτομα ανά τ.μ., αποστάσεις κλπ, όπως έχουν κάνει και τις προηγούμενες περιόδους. Εξάλλου οι έμποροι σημειώνουν ότι στα μικρά καταστήματα δεν υπήρχαν ποτέ τέτοιου είδους προβλήματα. Κυρίως στα μεγάλα καταστήματα και τα πολυκαταστήματα παρατηρείται κοσμοσυρροή, γιατί εκεί κάποιος πάει και για βόλτα και όχι απαραίτητα για να αγοράσει κάποια συγκεκριμένα προϊόντα.  

Σε ότι αφορά τα ποσοστά των εκπτώσεων στα καταστήματα, αυτά κινούνται από 30% έως και 70%. Τα καταστήματα είναι γεμάτα με εμπόρευμα, καθώς δεν δούλεψαν την προεκπτωτική περίοδο και τα Χριστούγεννα (παρά μόνο με click away), «οπότε οι εκπτώσεις αυτές είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να ρευστοποιήσουν τα προϊόντα που έχουν στα καταστήματά τους», όπως λέει ο κ. Καλογιάννης.

Υπενθυμίζεται ότι ουσιαστικά η αγορά παρέμενε κλειστή από τις αρχές του Νοεμβρίου, με εξαίρεση το ολιγοήμερο διάλειμμα του click away στη γιορτινή περίοδο και ο κόσμος της αγοράς ανησυχεί για το επόμενο διάστημα ενόψει και της προετοιμασίας για τις παραγγελίες που πρέπει να γίνουν για τη νέα σεζόν αλλά προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής. «Έως το τέλος Φεβρουαρίου έχουμε κάποιο διάστημα για να δούμε πως θα κινηθεί η αγορά», επισημαίνει ο κ. Καλογιάννης ενώ σημειώνει και άλλους παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον καιρό, με τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων κάθε επιχείρησης κ.λπ.

“Θα φανεί αργότερα αν θα έχουμε λουκέτα”

Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε το αντίκτυπο που θα έχει αυτό το μέτρο, για την επιβίωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις συνέπειες της πανδημίας, ανέφερε η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της για το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

«Το αν θα έρθουν λουκέτα σε καταστήματα μετά από τόσο καιρό που βρίσκονταν σε lockdown», θα φανεί σύμφωνα με τον κ. Καλογιάννη ίσως μέσα στον επόμενο μήνα. «Αν δεν πέσει χρήμα και από τον κόσμο αλλά και από το υπουργείο προς τα καταστήματα μικρού μεγέθους θα έχουμε πολλά προβλήματα. Και οι επιχειρήσεις αυτές δεν είναι λίγες, είναι περίπου 500.000 στην Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως μέτρα όπως η αναστολή πληρωμής για το ενοίκιο Φεβρουαρίου είναι θετικά, ωστόσο οι έμποροι ζητούν και άλλα μέτρα θεωρώντας ότι αυτά που υπάρχουν έως τώρα δεν είναι αρκετά. «Κάποιες επιχειρήσεις ακόμη και επιστρεπτέα προκαταβολή δεν πήραν», όπως λέει ο κ. Καλογιάννης.

ΕΒΕΘ: Πρέπει όλοι να δείξουν υπευθυνότητα

«Η επιτυχία του εγχειρήματος του ανοίγματος της αγοράς θα εξαρτηθεί από την τήρηση   των  υγειονομικών  κανόνων από  τους  ίδιους τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις αλλά και την Πολιτεία. Πρέπει όλοι να επιδείξουν μεγάλη υπευθυνότητα γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα οδηγηθούμε σε ένα τρίτο lockdown που είναι αδύνατον να το αντέξει η αγορά», επισημαίνει το ΕΒΕΘ σε ανακοίνωσή του.

Ο κ. Βλαχογιάννης μιλώντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης σημειώνει ότι τουλάχιστον τα πρώτα σημάδια από το άνοιγμα δείχνουν ότι δεν υπήρχαν προβλήματα εξυπηρέτησης του καταναλωτικού κοινού. Σε μερικά σημεία των μεγάλων εμπορικών δρόμων παρατηρήθηκαν ουρές αλλά όχι όμως θέματα που θα καθιστούν πιθανότατα το εγχείρημα προβληματικό από πλευράς δημόσιας υγείας, όπως αναφέρει. “Εμένα με ανησυχεί και το αν υπάρχει κίνηση και τζίρος στην αγορά και το αν τηρούνται τα στανταρτς που έχει θέσει η πολιτεία και ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος περαιτέρω αναζωπύρωσης της πανδημίας”, όπως λέει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι πρέπει να βρεθεί η ισορροπία ανάμεσα στα δύο. «Το τι θα γίνει στα ταμεία των επιχειρήσεων θα το δούμε σε βάθος μιας εβδομάδας, δεν μπορούμε να το δούμε από μια μόνο μέρα», όπως επισημαίνει πάντως.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, το προηγούμενο διάστημα χάθηκε τζίρος που υπολογίζεται γύρω στα 3,5-4 δις. ευρώ.

«Το βάθος της κρίσης είναι μεγάλο και δεν μπορεί να κάνει κανείς αναγωγές με βάση δεδομένα που ίσχυαν την προηγούμενη και την πιο προηγούμενη χρονιά. Είναι τελείως διαφορετικό το τοπίο από πλευράς ψυχολογίας του καταναλωτή και φυσικής δυνατότητας των επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Είναι πολλά πράγματα, πρέπει να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα για να καταλάβουμε λίγο καλύτερα της επιπτώσεις που έχει η πανδημία», σημειώνει ο κ. Βλαχογιάννης.

Κοσμηματοπώλες: Αναπτερώνει τις ελπίδες της αγοράς

Κίνηση προς τη θετική κατεύθυνση χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ) την απόφαση για άνοιγμα της αγοράς. «Η υβριδική λειτουργία του click away και το φημολογούμενο click in shop δεν θα απέδιδαν τα αποτελέσματα που αναμένεται να έχει το άνοιγμα του λιανεμπορίου έστω και με τις προϋποθέσεις που η ρευστή επιδημιολογική κατάσταση επιτάσσει, να υφίστανται» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ, Πέτρος Καλπακίδης επισημαίνοντας πως οι επιχειρήσεις του κλάδου που εκπροσωπεί υποδέχτηκαν με ανακούφιση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την επανέναρξη του λιανεμπορίου.

«Η επαναφορά του λιανεμπορίου σε λειτουργία χωρίς ραντεβού, μας δίνει ανάσα, η οποία ευχόμαστε να είναι ικανή ώστε να απομακρύνει το κύμα λουκέτων που θα ήταν συνακόλουθο του παρατεταμένου lockdown που βιώνουμε  από το Νοέμβριο. Η στήριξη της κυβέρνησης ακόμη και με ανοιχτές τις επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να σταματήσει να υφίσταται, ενώ η λήψη γενναίων μέτρων για το λιανεμπόριο που έχει πληγεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι μονόδρομος» σημειώνει ο κ. Καλπακίδης υπογραμμίζοντας πως για μια ακόμη φορά οι επιχειρήσεις της αργυροχρυσοχοΐας θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων τηρώντας απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως έκαναν και το προηγούμενο διάστημα.

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: Στηρίζουμε την τοπική αγορά

Με το σύνθημα «στηρίζουμε την τοπική αγορά, ενισχύουμε τα καταστήματα του Δήμου μας», ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, ενόψει της επαναλειτουργίας των καταστημάτων, απευθύνει έκκληση προς τους δημότες να στηρίξουν την τοπική επιχειρηματικότητα και τα καταστήματα του Δήμου.

«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι ανάγκη να στηρίξουμε όλοι τα καταστήματα της περιοχής μας, τους φίλους, τους γείτονες, τους συμπολίτες μας, τις θέσεις εργασίας των δικών μας παιδιών, απλώνοντας δίχτυ αλληλεγγύης στην κοινωνία μας», τόνισε ο Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός και πρόσθεσε: «Η επόμενη μέρα δεν θα είναι εύκολη για την τοπική αγορά, έπειτα από το μακρύ lockdown. Με εμάς δίπλα, όμως, θα μπορέσει σιγά – σιγά να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς. Γι΄ αυτό είναι σημαντικό να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τούς μικρομεσαίους, τα μαγαζιά της γειτονιάς μας, τους επαγγελματίες του τόπου μας, αγοράζοντας προϊόντα από τα καταστήματά τους. Αν για τον covid-19 η λύση είναι το εμβόλιο, για την τοπική αγορά είναι η αλληλεγγύη. Στηρίζουμε τον τόπο μας για να επανέλθει η αισιοδοξία στη ζωή των ανθρώπων. Καλές δουλειές».

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της έμπρακτης στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου έχει προχωρήσει σε μια σειρά από έκτακτες ρυθμίσεις για τους επαγγελματίες και τα καταστήματα που διέκοψαν τη λειτουργία τους, λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του covid-19, με απαλλαγές από την υποχρέωση καταβολής τελών κοινόχρηστων χώρων και του ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού.

Πώς γίνεται η μετακίνηση

Από χθες επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, με προαιρετικό ωράριο από τις 07.00 το πρωί έως τις 08.00 το βράδυ με εξαίρεση τις περιοχές αυξημένου κινδύνου, αυτές δηλαδή στις οποίες εφαρμόζονται επιπλέον μέτρα όπου λειτουργεί το σύστημα της παράδοσης εκτός καταστήματος. Επαναλειτουργούν επίσης κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες διαιτολογίας, υπηρεσίες διαιτολογικών μονάδων, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος καθώς και τα ΚΤΕΟ.

Επίσης, επιτρέπεται εκ νέου η λειτουργία στους λατρευτικούς χώρους με περιορισμένο αριθμό πιστών, ένα άτομο ανά 25 τετραγωνικά μέτρα και ανώτατο όριο τα 50 άτομα.

Σημειώνεται ότι η μετακίνηση προς κάθε επιχείρηση που λειτουργεί γίνεται είτε με την αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 είτε με έντυπη ή χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Υπογραμμίζεται ότι για κάθε περίπτωση ισχύουν αυστηρά μέτρα αποτροπής του συγχρωτισμού, όπως μέγιστος αριθμός πελατών εντός του καταστήματος, αποστάσεις δύο μέτρων στα ταμεία και, βεβαίως, υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλες και όλους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «για την εφαρμογή των μέτρων θα υπάρχουν εντατικοί και αυστηροί έλεγχοι από τις συναρμόδιες Αρχές. Και αυτό για να αποτραπεί στο μέγιστο βαθμό η παραβίαση των μέτρων, που μπορεί να προκαλέσει επιδείνωση, πισωγύρισμα και εκ νέου πίεση στο Σύστημα Υγείας.

Παράλληλα, τα επιδημιολογικά δεδομένα θα παρακολουθούνται διαρκώς και στο επόμενο διάστημα, όπως ήδη συμβαίνει, και στην περίπτωση που εμφανιστεί κίνδυνος αναζωπύρωσης της πανδημίας θα υπάρξει άμεση παρέμβαση».

«Θα συνεχίσουν να θεωρούνται πληττόμενες επιχειρήσεις»

«Όλες οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν από σήμερα, θα συνεχίσουν να θεωρούνται πληττόμενες και θα εξακολουθήσουν να έχουν την ίδια βοήθεια από το κράτος,  δηλαδή δεν θα πληρώσουν ενοίκια τον Φεβρουάριο, θα συνεχίσουν να έχουν σε αναστολή τους εργαζόμενους τους για να επιδοτούνται και θα απολαμβάνουν όλα τα “ευεργετήματα” που έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση», όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο ίδιος έκανε γνωστό ότι εντός των ημερών θα υπογραφεί η απόφαση για την επιδότηση τόκων ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για το πρώτο τρίμηνο του 2021, ενώ για το επόμενο 9μήνο θα επιδοτηθεί μέρος των τοκοχρεολυσίων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καλύπτοντας έτσι μέρος των οφειλών από τις επιχειρήσεις.

Επίσης, ο ίδιος προανήγγειλε πρόγραμμα με πόρους του ΕΣΠΑ, για την ενίσχυση επιχειρήσεων και επαγγελματιών σε περιοχές με παρατεταμένο lockdown και, όπως είπε, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Γεωργιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης συνοδευόμενοι από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρο Καφούνη πραγματοποίησαν χθες επίσκεψη σε καταστήματα της Αθήνας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του εμπορικού συλλόγου «διαπιστώθηκε η υποδειγματική τήρηση των υγειονομικών κανόνων και των μέτρων προστασίας της δημόσιας Υγείας εντός και εκτός των καταστημάτων».

Σημειώνεται εξάλλου, ότι από χθες επιτρέπεται και η πώληση εμπορικών βιομηχανικών ειδών στις λαϊκές αγορές, όπως έχει γνωστοποιήσει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών.

Παπαθανάσης: Εξετάζεται το “άνοιγμα” και άλλων δραστηριοτήτων

Υπενθυμίζεται σχετικά με τη μετακίνηση για τις δραστηριότητες που επαναλειτουργούν από χθες (εξαιρουμένης της επίσκεψης σε κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών κ.λπ.), η βεβαίωση κίνησης, είτε συμπληρώνεται από τον πολίτη είτε χορηγείται μέσω τηλεπικοινωνιακού μηνύματος, και έχει χρονική ισχύ δύο ωρών, με χρονικό σημείο έναρξης την ώρα που αναγράφεται στη βεβαίωση κίνησης ή την ώρα χορήγησής της μέσω μηνύματος.

Δεν θα υπάρχει «κόφτης» στα sms για μετακίνηση προκειμένου οι πολίτες να κάνουν τις αγορές τους, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτική εκπομπή του ΑΝΤ1 και προέτρεψε, όλοι, να τηρήσουν τα μέτρα και τους κανόνες και να δείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να στηριχθεί η επαναλειτουργία της αγοράς.

Ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε ότι το χρονικό περιθώριο των δυο ωρών ισχύει για όλα, εκτός από τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής και εξήγησε ότι δεν μπορεί να μπει «κόφτης» γιατί η κυβέρνηση σέβεται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, μέσα από τα sms. Ερωτηθείς για τις δραστηριότητες που παραμένουν κλειστές, δήλωσε πως αυτό που είχε προτεραιότητα, ήταν συγκεκριμένοι τομείς του λιανεμπορίου, αλλά την επόμενη Παρασκευή η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει και άλλες περιπτώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δοθεί και το πράσινο φως για το άνοιγμα τους, όπως είναι τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών, το ψάρεμα και το κυνήγι.

Αντίθετα ήταν κατηγορηματικός ότι αυτή τη στιγμή δεν γίνεται συζήτηση για το άνοιγμα της εστίασης.

15,3 εκατ. € σε 137.049 ιδιοκτήτες για τα μειωμένα ενοίκια Νοεμβρίου

Πιστώθηκε χθες στους τραπεζικούς λογαριασμούς 137.049 ιδιοκτητών ακινήτων, ποσό συνολικού ύψους 15,3 εκατ. ευρώ, με το οποίο το κράτος καλύπτει το 50% της μείωσης του μισθώματος για τον μήνα Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε το  υπουργείο Οικονομικών.

Οι δικαιούχοι θα δουν την πίστωση στους λογαριασμούς που έχουν δηλώσει στο Taxisnet έως το βράδυ, ανάλογα με τις ροές πίστωσης της κάθε τράπεζας.

Θα ακολουθήσουν και άλλες πληρωμές τις επόμενες ημέρες, μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων που έχουν υποβληθεί, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό που καταβάλλεται στους ιδιοκτήτες από το κράτος δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε φόρο, τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

ΠΗΓΗ: typosthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial