Lockdown: Άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ εισηγείται η κυβέρνηση για την Δευτέρα (25/1) – Από 1η Φεβρουαρίου τα σχολεία

«Θα ζητηθεί να ανοίξουν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ και να δοθεί η άδεια στους λαχειοπώλες να βγουν ξανά στους δρόμους», τόνισε μιλώντας στο Open TV ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ενόψει και της συνεδρίασης στις 10 το πρωί της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Ο κ. Παπαθανάσης δεν άφησε κανένα περιθώριο για άμεση επανεκκίνηση της εστίασης τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν βλέπουμε καθόλου κοντά το άνοιγμά της…»

Μιλώντας παράλληλα στην «Ωρα Ελλάδος» κι ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, που είναι μέλος της επιτροπής, άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνει δεκτή η εισήγηση της κυβέρνησης, καθώς «προχωράμε με μικρά βήματα, ανοίγοντας σιγά σιγά δραστηριότητες», προσθέτοντας ότι «πηγαίνουμε καλά (σ.σ.: στα κρούσματα κορονοϊού), άρα θα ανοίξουμε δραστηριότητες».

Ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να πάμε σε μεγάλο άνοιγμα από Δευτέρα 25 Ιανουαρίου και παρέπεμψε για περισσότερα στην επόμενη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την 29η Γενάρη, με πλάνο για επανεκκίνηση κι άλλων δραστηριοτήτων και πιθανώς και το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων από την 1η Φεβρουαρίου.

Στις βασικές παραμέτρους που συνυπολογίζουν οι ειδικοί για τις αποφάσεις από εδώ και στο εξής έχουν μπει «για τα καλά» οι μεταλλάξεις του ιού, προβληματίζοντας την επιστημονική κοινότητα.

Ο μέσος όρος κρουσμάτων κυμαίνεται στα 500 ημερησίως για τη χώρα μας, που παρουσιάζει μια σαφώς καλύτερη επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές, όπως αποτυπώνεται στους νέους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), υπάρχουν όμως ακόμη σημεία προβληματισμού: Η Αττική, η μικρή αύξηση της επίπτωσης στους μεσήλικες, το ιικό φορτίο ορισμένων περιοχών και ειδικά της Δυτικής Αττικής, της Θάσου και της Βοιωτίας, που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων σε μέσο όρο επτά ημερών.

«Παρόλα τα μέτρα, τα ημερήσια κρούσματα είναι περίπου 500. Παρατηρείται μια μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Και οι ηλικίες σε έξαρση είναι από τα 45 έως τα 54 και τα 65 έως τα 74 έτη. Αυτά τα στοιχεία μάς προβληματίζουν. Γι’ αυτό δεν θα κουραστούμε να μιλάμε για τα μέτρα ατομικής προστασίας: τη μάσκα, τις αποστάσεις, το αντισηπτικό, τους κανόνες αυτούς που μας ακολουθούν όλους αυτούς τους μήνες και που έχουμε κάνει πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια όλοι και όλες να τηρούμε. Ειδικά για τις μέσες και μεγαλύτερες ηλικίες που κινδυνεύουν περισσότερο, η παράκληση, η προτροπή για να τηρούμε τα μέτρα είναι ακόμα μεγαλύτερη», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε, τα ενεργά κρούσματα σε όλη την επικράτεια ανέρχονται σε 5.881, από τα οποία τα 2.304 είναι στην Αττική και τα 1.482 στην Κεντρική Μακεδονία.

Τα περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 του πληθυσμού εμφανίζονται στις Περιφερειακές Ενότητες της Δυτικής Αττικής, της Θάσου και της Βοιωτίας.

«Μας απασχολεί πάρα πολύ η μετάλλαξη που φαίνεται ότι δημιουργεί πρόβλημα σε πολλές χώρες. Δημιουργεί πρόβλημα στην Αγγλία, δημιουργεί πρόβλημα στην Πορτογαλία, αλλά νομίζω ότι πήραμε μέτρα πιο έγκαιρα και ευτυχώς είμαστε σε καλύτερη κατάσταση αυτή τη στιγμή», τόνισε η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» και πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, Μίνα Γκάγκα, που συμμετείχε στη χθεσινή ενημέρωση.

Οπως εξήγησε, το θέμα των μεταλλάξεων αποτελεί ακόμη αντικείμενο έρευνας, φαίνεται, ωστόσο, ότι στην Πορτογαλία, για παράδειγμα, όπου το 20% του πληθυσμού των κρουσμάτων φέρει τη μετάλλαξη, να διαδραματίζει ρόλο στην αυξημένη μεταδοτικότητα. Σίγουρα, όμως, σημαντικό στοιχείο της αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα είναι το γεγονός ότι υπήρξε χαλάρωση των μέτρων, είπε η κ. Γκάγκα, επικαλούμενη συναδέλφους της καθηγητές σε πανεπιστήμια.

Σημειώνεται ότι η μετάλλαξη Β117, που έχει βρεθεί και σε τουλάχιστον 26 άτομα και στη χώρα μας, οδηγεί σε αυξημένη μεταδοτικότητα, που εάν δεν τηρηθούν μέτρα αποστασιοποίησης δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε έξαρση κρουσμάτων και πίεση στο ΕΣΥ.

Οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία ξεπερνούν τους 1.390, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, ενώ από τους περίπου 300 διασωληνωμένους, οι 112 είναι ηλικίας από 18 έως 64 ετών.

Ο ΕΟΔΥ χθες ανακοίνωσε 509 νέα κρούσματα, που αντιστοιχούν σε σύνολο 29.455 διαγνωστικών ελέγχων (10.974 μοριακά τεστ και 18.481 rapid). Στην Αττική εντοπίζονται τα 234, εκ των οποίων τα 64 στο κέντρο της Αθήνας.

ΠΗΓΗ: eleftherosytpos.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial