Μετατόπιση του ενδιαφέροντος για αγορά ακινήτων
Εγκαταλείπουν το κέντρο της και επιλέγουν να αγοράσουν κατοικίες στα προάστια της Θεσσαλονίκης, εν μέσω πανδημίας. Οι αγοραστές ακινήτων, όπως επισήμανε στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104,9», ο κτηματομεσίτης και μέλος της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ), Νίκος Μανομενίδης, επηρεάστηκαν σημαντικά πέρυσι από τις επιπτώσεις της COVID-19, και αυτό αποτυπώνεται και από τη μετατόπιση του ενδιαφέροντος τους για την αγορά ακινήτων από το κέντρο, στα προάστια του πολεοδομικού συγκροτήματος.
«Ο κόσμος εξαιτίας της πανδημίας φεύγει από το κέντρο και μετατοπίζεται προς τα προάστια, όπου τους τελευταίους μήνες αυξάνονται συνεχώς οι τιμές», αναφέρει ο κ. Μανομενίδης και διευκρινίζει πως «οι περισσότεροι σκέφτονται ότι δεν τους συμφέρει να δώσουν 120.000 ευρώ για ένα δυάρι στο κέντρο. Προτιμούν να αγοράσουν με τα ίδια χρήματα, μια ωραία μεζονέτα στα προάστια, κάτι που συνέβαινε πριν από την οικονομική κρίση, το 2006. Έτσι επιλέγονται περιοχές όπως τα Πεύκα, το Ρετζίκι που είναι κοντά στο κέντρο, αλλά και περιοχές στα ανατολικά όπως η Θέρμη».
«Αυτό συμβαίνει για τρεις λόγους» εξηγεί : «πρώτον, εξαιτίας της πανδημίας θεωρούν ότι δεν μπορούν να κρατήσουν τις αποστάσεις που αυτή έχει επιβάλει. Στις πολυκατοικίες υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι και για λόγους ασφαλείας επιλέγουν να ζήσουν μόνοι τους, σε μονοκατοικία, με δική τους είσοδο. Δεύτερον, έπεσαν οι τιμές στα καύσιμα, άρα μειώθηκε και το κόστος μετακίνησης και τέλος διότι ανέβηκαν παρά πολύ οι τιμές στο κέντρο της Θεσσαλονίκης».
Όπως ο ίδιος σημειώνει, «η αγορά της Θεσσαλονίκης, ειδικά το κέντρο της πόλης γνώρισε ραγδαία αύξηση των τιμών στα ακίνητα το 2017, 2018 και 2019 σε ποσοστό 15% το χρόνο. Σε αυτό συνετέλεσε η αξιοποίηση πολλών ακινήτων στη βραχυχρόνια μίσθωση, καθώς φτάσαμε να έχουμε 2.500 διαμερίσματα να νοικιάζονται στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Είδαμε τα νούμερα του τουρισμού να εκτοξεύονται και να έχουμε τέσσερα εκατομμύρια τουρίστες, ενώ είχαμε κάτω από 500.000 τουρίστες».
Το προφίλ του αγοραστή ακινήτων εν μέσω πανδημίας
Όπως ο ίδιος ανέφερε, σε μια προσπάθεια της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ), να σκιαγραφηθεί το προφίλ του αγοραστή το 2020, «το έτος της πανδημίας» διεξήχθη έρευνα σε 12 Περιφέρειες της Ελλάδας από την οποία προέκυψε ότι: «Εξακολουθούν οι συναλλαγές να γίνονται σε ποσοστό 80% της μετρητής και μόνο το 20% των αγορών ακινήτων γίνονται με χρηματοδότηση από τράπεζα και αυτό είναι σοβαρό ζήτημα. Το 30% των αγοραστών είναι αλλοδαποί, σύμφωνα με τα μέλη των συναδέλφων που συμμετείχαν στην έρευνα και επίσης μεγάλο είναι και το ποσοστό των ομογενών και των Ελλήνων που έφυγαν εξαιτίας της κρίσης στο εξωτερικό και έχουν πλέον τη δυναμική να αγοράσουν ακίνητα. Πολλοί είναι και οι ‘’νομάδες της πληροφορικής”, όπως τους ονομάζουμε, δηλαδή οι Έλληνες που εργάζονταν στο εξωτερικό όπως στην Ολλανδία, στη Σουηδία με τους υπολογιστές τους και τώρα λόγω της πανδημίας, επέστρεψαν στην Ελλάδα και εργάζονται από εδώ», διευκρινίζει ο κ. Μανομενίδης.
«Οι ξένοι που αγοράζουν στην Ελλάδα, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες» τονίζει, διευκρινίζοντας ότι «υπάρχουν αυτοί που αγοράζουν επενδυτικά και δεν πρόκειται να μείνουν ποτέ στα ακίνητα, όπως είναι Ισραηλινοί και οι Κινέζοι, οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν τη «golden visa». Οι ευρωπαίοι, που αγοράζουν ακίνητα αξίας 90.000 ευρώ έως 350.000 ευρώ, δίχως να ξοδέψουν πολλά χρήματα, όπως είναι οι Άγγλοι και οι Γερμανοί και βέβαια οι Ελβετοί που επιλέγουν ακίνητα ξοδεύοντας από 350.00 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ. Οι Βούλγαροι επίσης είναι επενδυτές, αγοράζουν ακίνητα μεγάλης αξίας ενώ οι Αλβανοί αγοράζουν σπίτια για να ζήσουν με τις οικογένειες τους καθώς εργάζονται στην Ελλάδα και δεν διαθέτουν πολλά χρήματα. Μάλιστα παρατηρήσαμε ότι έχει μειωθεί η ικανότητα τους να αγοράσουν σπίτια, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές και αυτό αποτυπώνεται και στην έρευνα, καθώς πριν από πέντε χρόνια ήταν το 9% των αγοραστών και τώρα είναι το 4%».
Σχετικά με τις περιοχές που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση ο Νίκος Μανομενίδης είπε πως «στο Ιόνιο και την Κρήτη, είδαμε τη μεγαλύτερη αύξηση στις αγορές ακινήτων, με ποσοστό 16.8% και 10.5% αντίστοιχα. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε το 13% των συναλλαγών και στην Αττική 26,5% .
“Θύμα” της COVID-19 και η βραχυχρόνια μίσθωση
Ο κ. Νίκος Μανομενίδης υπογράμμισε, πως «για να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων να γίνουν ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο στη βραχυχρόνια μίσθωση, τα ανακαίνισαν και βελτίωσαν αισθητά. Ξαφνικά όμως όταν εμφανίστηκε η πανδημία, πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να τα διοχετεύσουν στη μακροχρόνια μίσθωση, με πολλά προβλήματα, καθώς και οι φοιτητές λόγω συνθηκών δεν ήρθαν και αυτοί που έμεναν σ αυτά τα τελευταία έτη, τα άφησαν».
Ένα από τα καλά που προσέφερε η πανδημία, όπως είπε, είναι ότι «αν και η τιμή των διαμερισμάτων στη μακροχρόνια μίσθωση παρέμεινε σταθερή, πλέον τα ακίνητα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι στο παρελθόν».
«Στο κομμάτι της αγοραπωλησίας δεν είδαμε να συμπιέζονται οι τιμές και παρουσιάζουν μάλιστα και αύξηση, καθώς υπάρχει έλλειψη διαμερισμάτων και οι ιδιοκτήτες που έχουν επενδύσει στα ακίνητα, δεν έχουν κανένα λόγο να τα πουλήσουν. Αν κάποιος θέλει αυτή τη στιγμή, να αγοράσει διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα» κατέληξε ο κ. Μανομενίδης.
ΠΗΓΗ: typosthes.gr