Η πανδημία του κοροναϊού έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στο χώρο εργασίας και στην τεχνολογία, οι οποίες προβλέπεται να συνεχιστούν και στο μακρινό μέλλον.
Στις πιθανές αλλαγές ανήκει και η καινοτομία στις βιντεοεπικοινωνίες, που θα επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν “avatar” κατά τη διάρκεια ομαδικών κλήσεων. Εκτιμάται ότι με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και της τεχνολογίας, θα βελτιωθεί άμεσα η ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Ζητήθηκε από ειδικούς της τεχνολογίας να εξετάσουν τα μελλοντικά δεδομένα. Αυτές ήταν οκτώ από τις προβλέψεις τους.
Εργασία από το σπίτι
Υπάρχει μια τεράστια έκρηξη καινοτομίας που κάνει την εργασία από το σπίτι ακόμα πιο αποτελεσματική. Ένα μεγάλο μειονέκτημα των βιντεοκλήσεων είναι ότι υπάρχει μόνο ένα κανάλι επικοινωνίας. Δεν μπορούμε να κάνουμε δεύτερη συνομιλία με κάποιον που βρίσκεται σε άλλη κλήση. Όταν συναντιόμαστε σε ένα δωμάτιο μαζί, από κοντά, μπορούμε να στραφούμε στον διπλανό μας και να συνομιλήσουμε. Με τις τρέχουσες κλήσεις συνδιάσκεψης, ο χώρος δεν έχει σημασία. Σε μια κλήση Zoom είμαστε μόνοι μας, δεν υπάρχει κανείς δίπλα μας.
Στις κλήσεις διασκέψεων του μέλλοντος, το είδωλό μας θα φαίνεται σαν να βρίσκεται πραγματικά γύρω από ένα τραπέζι. Έτσι θα μπορούμε να μιλάμε απευθείας σε εκείνους που βρίσκονται κοντά, μιμούμενοι ό, τι ζούσαμε και στις συναντήσεις παλιότερα. Το ίδιο θα ισχύει και για τα βίντεο, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να σχολιάζουμε προσωπικά σε συγκεκριμένα άτομα που θέλουμε και όχι σε κάθε συμμετέχοντα.
Δεν είναι μόνο θέμα βελτίωσης της τεχνολογίας. Οι άνθρωποι θα πρέπει να το συνηθίσουν. Στην αρχή, δεν μπορούσαμε να κάνουμε τα βασικά. Τώρα θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε ακόμα περισσότερα προϊόντα.
Στο σπίτι, ο εξοπλισμός του γραφείου θα είναι σχεδιασμένος για να ταιριάζει στη ζωή μας από το σπίτι. Μέχρι τώρα τα περισσότερα έπιπλα και ο εξοπλισμός γραφείου ήταν μαύρα και μεταλλικά, κάτι που θα αλλάξει. Ο εξοπλισμός γραφείου θα σχεδιαστεί για να συγχωνεύεται με τα έπιπλα σπιτιού – πιο μαλακά και με πιο φυσικά υλικά.
Nicholas Bloom, καθηγητής οικονομικών, Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ
Η τρέλα του πλήθους
Η εικόνα που είχαμε στο μυαλό μας για την εργασία θα αλλάξει. Η Covid-19 θα γίνει ενδημική, σαν μια προχωρημένη γρίπη και θα μάθουμε να ζούμε με αυτή. Εκτός από τη Covid, θα υπάρχει φόβος για το τι θα συμβεί στη συνέχεια.
Στο σχεδιασμό του χώρου εργασίας, θα χρειαστούμε μια ισορροπία μεταξύ συνεργατικού και ιδιωτικού χώρου. Πριν από τον Covid, είχαμε δει μια τάση προς δημιουργία ανοιχτών γραφείων με συνεργατική ατμόσφαιρα. Τώρα λογικά, θα δούμε μια αντιστροφή της τάσης αυτής. Οι χώροι εργασίας θα επανασχεδιαστούν έτσι ώστε να μειωθεί ο συνωστισμός ανθρώπων και να αυξηθεί η προσαρμοστικότητα. Οι αίθουσες τηλεδιάσκεψης θα επιτρέπουν στους φυσικούς και εικονικούς υπαλλήλους να συνεργάζονται άψογα. Οι εργαζόμενοι θα εναλλάσσουν τα χρονοδιαγράμματα και θα εργάζονται λίγες μέρες από το σπίτι και άλλες ημέρες στο γραφείο.
Θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη συνεργατική τεχνολογία, επιτρέποντας στους ανθρώπους να συνεργάζονται με οποιονδήποτε, οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν ότι πρέπει να συναντώνται πιο συχνά, αλλά οι συναντήσεις θα είναι μικρότερες και πιο αυθόρμητες – πέντε με δεκαπέντε λεπτά. Οι συντομότερες συναντήσεις καθίστανται δυνατές με τη μεγαλύτερη χρήση εικονικού λογισμικού συσκέψεων και συνεργασίας, γεγονός που καθιστά ευκολότερο για τους ανθρώπους να μετακινούνται μέσα και έξω από τις συσκέψεις.
Mohanbir Sawhney, συνεργάτης ψηφιακής καινοτομίας, Kellogg School of Management, Northwestern University
Ελεγχος υγείας
Η τεχνολογία θα χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Στη διάρκεια της πανδημίας, η τεχνολογία βοήθησε στον έλεγχο για το εάν κάποιος πάσχει από πυρετό ή αν οι άνθρωποι κρατούν τις κατάλληλες αποστάσεις.
Στο μέλλον, μερικοί από τους ίδιους τύπους τεχνολογικών αισθητήρων απεικόνισης που μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του κατά πόσον οι εργαζόμενοι φορούν τον κατάλληλο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό ή τηρούν τις αποστάσεις, θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να ειδοποιήσουν τους εργαζόμενους για παράδειγμα όταν σηκώνουν βαριά αντικείμενα με τρόπο που θα μπορούσε να τους προκαλέσει τραυματισμούς. Ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η ιδιωτικότητα των ανθρώπων και να καθοριστεί ο τρόπος παρακολούθησης των εργαζομένων.
Ο Michael Chui, συνεργάτης στο McKinsey Global Institute, ερευνητικό σκέλος της εταιρείας συμβούλων McKinsey & Co.
Τα διαδικτυακά συνέδρια
Τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις έχουν ήδη μετατραπεί σε εικονική μορφή. Πιθανότατα, μετά το εμβόλιο, να επιστρέψουμε σε κάποιες διά-ζώσης εκδηλώσεις, όμως, ορισμένες μπορεί να διατηρήσουν το εικονικό τους στοιχείο. Όμως, κανένας πάροχος τεχνολογίας δεν προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση για τις μεγάλες εκδηλώσεις πολλαπλών συνεδριών. Τέτοιες εικονικές εκδηλώσεις, μπορεί να είναι δύσκολο καμιά φορά να πραγματοποιηθούν διαδικτυακά, καθώς απαιτούν από τους οργανισμούς να συνδυάζουν προμηθευτές διαδικτυακής μετάδοσης, προγραμματισμού εκδηλώσεων και αναλυτικών στοιχείων.
Έχει παρατηρηθεί μία αύξηση των σχετικών ερευνών. Αλλά δεν υπάρχουν προμηθευτές βιντεοδιάσκεψης που μπορούν να προσφέρουν ολόκληρο το πακέτο και λογικά δεν θα υπάρξουν σύντομα.
Με την αυξημένη χρήση βιντεοδιασκέψεων, αρχίζουν ήδη να καταργούνται σταδιακά τα τηλέφωνα γραφείου σε μια προσπάθεια να εξοικονομηθούν χρήματα. Οι εταιρείες πιθανότατα να φέρουν επίσης εξοπλισμό τηλεδιάσκεψης σε μικρότερες αίθουσες συσκέψεων.
Christopher Trueman, κύριος αναλυτής στις ψηφιακές εφαρμογές στο χώρο εργασίας, στην Gartner Inc., μια παγκόσμια εταιρεία έρευνας και συμβουλευτικής
Η τεχνητή νοημοσύνη στο χώρο εργασίας
Ο ρυθμός υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να επιταχυνθεί μετά την πανδημία. Η διαταραχή στις επιχειρήσεις, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ανάγκασε τους διευθυντές να επανεξετάσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα. Είναι λοιπόν φυσικό, για τις εταιρείες, να θέλουν να εντάξουν την τεχνητή νοημοσύνη στις λειτουργίες τους.
Ο αυτοματισμός λύνει ορισμένα άμεσα προβλήματα για τις επιχειρήσεις που αγωνίζονται να λειτουργήσουν. Οι περιορισμοί που βασίζονται στη Covid έχουν αυξήσει τη ζήτηση για ανέπαφες τεχνολογίες καθώς και τεχνολογίες που μπορούν να προσφέρουν παρακολούθηση του χώρο εργασίας για λόγους υγείας και ασφάλειας. Η πανδημία ανάγκασε τους ανθρώπους να συνηθίσουν γρήγορα στις τεχνολογίες, με τις οποίες, σε άλλες συνθήκες, δεν θα είχαν εξοικειωθεί τόσο γρήγορα.
Ακόμα, με την τηλεργασία, παράγονται περισσότερα δεδομένα (data), τα οποία είναι σημαντικά για την περαιτέρω ανάπτυξη των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Επομένως, αυτή η αύξηση της ψηφιακής αλληλεπίδρασης που προκλήθηκε εν μέσω πανδημίας, θα μπορούσε να επιδράσει όχι μόνο στην επιθυμία των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν τεχνολογίες AI (Αrtificial Intelligence), αλλά και στη ποιότητα των δεδομένων για τη δημιουργία και την ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών.
Φυσικά, υπάρχουν και σημαντικά εμπόδια. Η τεχνητή νοημοσύνη στο χώρο εργασίας εισάγει σοβαρές προκλήσεις που σχετίζονται με το απόρρητο και τον τρόπο ενσωμάτωσης των αποφάσεων αυτών. Αρχίζουμε να βλέπουμε μία πιο προσεκτική προσέγγιση στον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες θα χρησιμοποιούν τα δεδομένα. Το πώς θα διαμορφωθεί το πεδίο πιθανότατα θα έχει μεγάλο αντίκτυπο και στον τρόπο ενσωμάτωσης αυτών των τεχνολογιών στη καθημερινότητα του ανθρώπου.
Prasanna Tambe, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιχειρήσεων, πληροφοριών και αποφάσεων, στο Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας
Τα κτίρια θα γίνουν πιο έξυπνα
Η πανδημία προκάλεσε μία νέα τάση προς τη δημιουργία βιώσιμων χώρων, έξυπνων κτιρίων και τρόπων διαχείρισης της ενέργειας. Το δομημένο περιβάλλον αγγίζει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας και αντιπροσωπεύει το 40% των συνολικών εκπομπών άνθρακα. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα κτίριά τους θα ανταποκρίνονται στα πρότυπα υγείας , ενώ θα πρέπει να αναπτυχθούν νέες μετρήσεις για τη βιωσιμότητα.
Αυτά τα κτίρια θα αποτελέσουν τον ακρογωνιαίο λίθο μιας επαναπροσδιορισμένης, υπεύθυνης στρατηγικής στο χώρο εργασίας. Βλέπουμε έναν κόσμο όπου δεδομένα και αισθητήρες θα εξετάζουν στους χώρους τη θερμοκρασία, τη ποιότητα του αέρα αλλά και τη ποιότητα του νερού. Και η τεχνητή νοημοσύνη είναι αυτή που θα διευκολύνει το έργο.
Sanjay Rishi, Διευθύνων Σύμβουλος της Corporate Solutions της Αμερικής στην εταιρεία υπηρεσιών ακινήτων “JLL”
Επίπεδοι και χαρούμενοι
Η πανδημία θα ισοπεδώσει τις οργανώσεις. Και αυτό διότι θα υπάρξει επιτάχυνση των νέων τρόπων παρακολούθησης της απόδοσης των εργαζομένων πρώτης γραμμής, εξαλείφοντας έτσι την ανάγκη για άλλους εργαζόμενους, που θα τους επιβλέπουν.
Αυτό έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει. Οι οργανισμοί χρησιμοποιούν διαδικτυακά εργαλεία παρακολούθησης. Υπάρχει λογισμικό που μπορεί να παρακολουθεί την απόδοση των ατόμων που εργάζονται μέσω του διαδικτύου.
Οι οργανισμοί δεν θα χρειάζονται ανθρώπινους επόπτες, επειδή η τεχνολογία θα επιτρέψει στους διευθυντές των οργανισμών να δουν ποιος κάνει καλά τη δουλειά του. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της προσωπικής ευθύνης αλλά και μείωση της ιδιωτικότητας για τους εργαζόμενους.
Darrell West, ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Τεχνολογικής Καινοτομίας του ιδρύματος Brookings Institution
Μια νέα πραγματικότητα
Οι εταιρείες επιδιώκουν να βελτιώσουν την εταιρική εμπειρία μάθησης σε βιντεοδιασκέψεις. Η εικονική πραγματικότητα αλλάζει τα δεδομένα.
Αν και γνωρίζουμε ότι είναι ένα εργαλείο που σχετίζεται κυρίως με το gaming, η εικονική πραγματικότητα τίθεται πλέον σε ευρύτερη χρήση. Όμως, μερικά από τα ζητήματα που εμποδίζουν την υιοθέτησή της τείνουν να είναι κοινωνικά, όχι τεχνολογικά. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή και προσβάσιμη σε όλους.
Με οποιαδήποτε νέα τεχνολογία, οι άνθρωποι επηρεάζονται άμεσα. Υπάρχει όμως πρώτα, μία περίοδος προσαρμογής. Οι χρήστες δεν θα υιοθετήσουν εύκολα και γρήγορα όλες τις νέες τεχνολογίες, λόγω της ανησυχίας τους περί απορρήτου. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι νέες τεχνολογίες θα βελτιώνουν την επαγγελματική ζωή και την παραγωγικότητα και ότι είναι φιλικές προς τον χρήστη. Εάν κάτι είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθεί, διακυβεύεται η πιθανότητα χρήσης του. Το ανθρώπινο στοιχείο είναι τόσο κρίσιμο όσο και η τεχνολογία.
Bhushan Sethi, καθοδηγητής ανθρώπου και οργανισμών στη λογιστική και συμβουλευτική εταιρεία PwC
ΠΗΓΗ: parallaximag.gr