Μοντέλο ΤΑΙΠΕΔ για τα ιαματικά λουτρά προωθεί η κυβέρνηση – Αντιδρούν οι δήμαρχοι

Σφοδρή είναι η αντίδραση των δημάρχων στο μοντέλο ΤΑΙΠΕΔ που προωθεί η κυβέρνηση για τη διαχείριση των δημόσιων και δημοτικών ιαματικών πηγών.

Μοντέλο ΤΑΙΠΕΔ προωθεί η κυβέρνηση για τη διαχείριση όλων των δημόσιων και δημοτικών ιαματικών πηγών, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση δημάρχων των οποίων οι δήμοι έχουν στην ευθύνη τους και λειτουργούν ιαματικά λουτρά. Συγκεκριμένα, πριν από μερικές ημέρες το υπουργείο Τουρισμού παρέδωσε στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ένα άτυπο σχέδιο νόμου στο οποίο προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η σύσταση μιας ανώνυμης εταιρείας υπό τον τίτλο “Ιαματικές Πηγές Ελλάδος”.

Σύμφωνα με όσα περιέχονται σε αυτό το προσχέδιο νόμου η ΙΠΕ ΑΕ θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα του υπερταμείου, και με την υπογραφή μιας ΚΥΑ μεταξύ των υπουργών Τουρισμού και Οικονομικών θα παίρνει τη διοίκηση – διαχείριση και τα περιουσιακά στοιχεία των ιαματικών πηγών, τόσο δημοτικής διαχείρισης όσο και κρατικής. Το μετοχικό της κεφάλαιο θα είναι 5.000.000 ευρώ, με 80% κρατική συμμετοχή και 20% συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το 80% θα το εκπροσωπεί ο εκάστοτε υπουργός Τουρισμού, ο οποίος θα ορίζει και τη διοίκηση της ΙΠΕ ΑΕ.

Τι προβλέπει το προσχέδιο νόμου

Στο προσχέδιο νόμου προβλέπονται επίσης τα εξής:

  1. Στη διαχείριση της ΙΠΕ ΑΕ, εκτός από τις ιαματικές πηγές περνά μαζί και ο περιβάλλων χώρος σε ακτίνα χιλίων μέτρων.
  2. Υφιστάμενες συμβάσεις μίσθωσης, παραχώρησης που έχουν κάνει οι δήμοι εξακολουθούν να ισχύουν. Όμως, στη θέση του δήμου-εκμισθωτή, υπεισέρχεται αυτοδικαίως η ΙΠΕ, χωρίς να απαιτείται η συναίνεση των αντισυμβαλλομένων.
  3. Ένα ποσοστό επί του τιμήματος ή επί των κάθε είδους αποδόσεων, τα οποία θα εισπράττει η ΙΠΕ από την αξιοποίηση των λουτρών, θα αποδίδεται στον οικείο δήμο ή στον φορέα του Δημοσίου ή την Δημόσια Επιχείρηση όπου ανήκει το περιουσιακό στοιχείο. Το ύψος του θα καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Τουρισμού και Οικονομικών.

Ακολούθησε συνάντηση στο υπουργείο Τουρισμού στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Χάρης Θεοχάρης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης. Όπως αναφέρει στην Voria.gr ο κ. Παπαστεργίου “εξηγήσαμε στον υπουργό ότι το σχέδιο αυτό δεν πρόκειται να περπατήσει. Οι λόγοι είναι πολλοί. Υπάρχουν δήμοι που έχουν έτοιμες πηγές, έχουν κάνει επενδύσεις, τις λειτουργούν, δεν είναι δυνατόν να τους τις αφαιρέσεις”.

Από την πλευρά του ο κ. Γαρδέρης πρότεινε η συμμετοχή των δημοτικών ιαματικών λουτρών στην ΙΠΕ ΑΕ να είναι εθελοντική. Όποιοι δήμοι και δημοτικές επιχειρήσεις διαχειρίζονται ιαματικές πηγές και θέλουν να συνεχίσουν, να μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Όσοι, πάλι, θέλουν να τις παραχωρήσουν στην ΙΠΕ ΑΕ, να έχουν τη δυνατότητα να αποχωρήσουν σε περίπτωση που η ΙΠΕ ΑΕ δεν τις αξιοποιήσει μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα πέντε ετών. Ζητήθηκε επίσης, να συμμετέχει και ο Σύνδεσμος Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας στο μετοχικό κεφάλαιο της ΙΠΕ ΑΕ καθώς και να συμμετάσχει και στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Αντίθετος ο δήμαρχος Λαγκαδά

“Είναι απαράδεκτο, πέρα για πέρα, δεν ξέρω ποιο το σκέφτηκε όλο αυτό”, δήλωσε στην Voria.gr ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης. Τα λουτρά Λαγκαδά είναι από τα παλαιότερα στην Ελλάδα και είναι τα μόνα τα οποία λειτουργούν στην Θεσσαλονίκη μετά το κλείσιμο των λουτρών Θέρμης τα οποία ανήκουν στο δήμο Θεσσαλονίκης και των λουτρών Απολλωνίας που ανήκουν στο δήμο Βόλβης.

“Ο δήμος Λαγκαδά έχει βάλει πολλά χρήματα στα λουτρά και προσπαθεί να τα αναβαθμίσει. Ήδη ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για να κάνουμε διαγωνισμό προκειμένου να βρεθεί επενδυτής ο οποίος, σε συνεργασία με το δήμο, θα αναλάβει τη λειτουργία τους και φυσικά τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους. Δεν ξέρω ακόμη ποια μορφή θα έχει αυτή η συνεργασία. Αν θα είναι ΣΔΙΤ ή κάτι άλλο. Ό,τι και να είναι όμως, ο δήμος θα έχει συγκεκριμένα οφέλη. Ενοίκιο, μέρισμα, προσλήψεις προσωπικού από την περιοχή μας κ.ο.κ. Αν όμως τα λουτρά πάνε στην ΙΠΕ ΑΕ δεν θα πάρουμε τίποτε απολύτως” αναφέρει ο κ. Ταχματζίδης. Ο δήμαρχος Λαγκαδά έχει ενημερώσει τους βουλευτές της Β’ Θεσσαλονίκης για τις προθέσεις της κυβέρνησης και ζητά από την ΚΕΔΕ να αντιδράσει σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Τα λουτρά Θέρμης

Η τελευταία χρονιά που λειτούργησαν τα λουτρά Θέρμης ήταν το 2009. Η διοίκηση Παπαγεωργόπουλου δεν είχε διάθεση να τα αναβαθμίσει και ουσιαστικά τα εγκατέλειψε στην τύχη τους με συνέπεια να κλείσουν. Σε καμία ουσιαστική ενέργεια για την επαναλειτουργία τους δεν προέβη και η διοίκηση Μπουτάρη. Όμως, ούτε η σημερινή δημοτική αρχή του Κωνσταντίνου Ζέρβα φαίνεται προς το παρόν να ενδιαφέρεται για την αξιοποίησή τους.

“Είναι κρίμα που αυτά τα λουτρά, τα οποία εκτός από τη θεραπευτική αξία τους, έχουν και σπουδαίο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και βρίσκονται σε ένα μοναδικής ομορφιάς μέρος, έχουν εγκαταλειφθεί και ρημάζουν” αναφέρει ο δήμαρχος Θέρμης Θόδωρος Παπαδόπουλος. Εξηγεί ότι “είχαμε κάνει πρόταση στο δήμο Θεσσαλονίκης να τα αναλάβουμε εμείς, ο δήμος Θέρμης, μέσω μιας προγραμματικής σύμβασης και να τα επαναλειτουργήσουμε. Δυστυχώς η πρότασή μας δεν έγινε δεκτή”. Ο κ. Παπαδόπουλος θεωρεί το προσχέδιο νόμου για την υπαγωγή των λουτρών στην ΙΠΕ ΑΕ απαράδεκτο. “Αυτά δεν γίνονται εκβιαστικά. Γίνονται σε εθελοντική βάση και πάντως, όχι ερήμην των δήμων. Οι ιαματικές πηγές είναι δημόσιος πλούτος και οι δήμοι έχουν το δικαίωμα, εφόσον το θέλουν και μπορούν, να τον αξιοποιήσουν”.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial