Σε νευρική κρίση το λιανεμπόριο στη Θεσσαλονίκη – Ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι – Ζητούν μειώσεις μισθωμάτων περί το 30%.
Λίγοι είναι οι… τολμηροί, όπως χαρακτηρίζονται από τους μεσίτες, που ζητούν το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της ανασφάλειας και της ρευστότητας που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός, ακόμη και σε άκρως εμπορικές οδούς στην καρδιά της πόλης, όπως είναι η Τσιμισκή, καταστήματα προς ενοικίαση.
Δεν λείπουν μάλιστα οι περιπτώσεις που οι ενδιαφερόμενοι την τελευταία στιγμή υπαναχωρούν, καθώς η αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα τούς θέτει σε αμφισβήτηση για την επιλογή τους με αποτέλεσμα να αποφασίζουν να παγώσουν τα σχέδιά τους.
«Οι περισσότεροι τηρούν στάση αναμονής. Ελάχιστοι είναι αυτοί που αναζητούν την περίοδο που διανύουμε κατάστημα προς ενοικίαση. Κάποιοι θεωρούν πως είναι ευκαιρία να μισθώσουν ένα κατάστημα, πχ στην οδό Τσιμισκή, που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να μην το προλάβαιναν ή να νοικιαζόταν σε διαφορετικό μίσθωμα. Υπάρχουν και κάποιοι που κάνουν πίσω αναθεωρώντας τα σχέδιά τους καθώς φοβούνται την εξέλιξη του κορωνοϊού, αλλά και εκείνοι που κάνουν παζάρια στην τιμή προκειμένου να πετύχουν το ύψος του μισθώματος που επιθυμούν» λέει χαρακτηριστικά μιλώντας στη Voria.gr o Σάββας Αλβανούδης της Alvanoudis Real Estate, καλός γνωστής του κέντρου της Θεσσαλονίκης καθώς δραστηριοποιείται ως μεσίτης σε αυτό.
Στην ερώτηση αν η νευρική κρίση που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός στο λιανεμπόριο, το οποίο ζει τον τελευταίο χρόνο ένα αλλεπάλληλο άνοιξε – κλείσε, με αρκετά καταστήματα θύματα της πρωτόγνωρης κατάστασης να μένουν ξενοίκιαστα ακόμη και στην οδό Τσιμισκή, ο κ. Αλβανούδης, απαντά πως η αγαπημένη καταναλωτών και επενδυτών, Τσιμισκή, δεν πρόκειται να χάσει την αξία της. Μάλιστα προβλέπει πως αν όλα πάνε καλά με τον ρυθμό των εμβολιασμών, τον Αύγουστο – Σεπτέμβριο οι ζητήσεις θα αρχίσουν να ξαναβρίσκουν τον βηματισμό τους.
Είναι δεδομένο πως εκτός από δύο-τρία καταστήματα που βρίσκονται στην οδό Τσιμισκή και παραμένουν επί μακρόν ξενοίκιαστα -όπως λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων, σε αυτές τις περιπτώσεις κατά 99% ισχύει ο κανόνας πως μένουν αδιάθετα γιατί οι ιδιοκτήτες ζητούν υψηλά μισθώματα χωρίς να βάζουν νερό στο κρασί τους- τα υπόλοιπα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αλλάζουν χέρια, ακόμη και εν μέσω της πανδημίας.
Τα πράγματα βέβαια είναι διαφορετικά για καταστήματα που ναι μεν βρίσκονται στο καρδιά της πόλης, αλλά είναι τοποθετημένα σε λιγότερο δημοφιλείς δρόμους. Η κατάσταση είναι άκρως δυσχερής για καταστήματα που βρίσκονται εκτός του κέντρου της Θεσσαλονίκης.
Τι επιχειρήσεις αφορά η ζήτηση
Σύμφωνα με τον κ. Αλβανούδη η ζήτηση για καταστήματα την περίοδο που διανύουμε αφορά κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις που έχουν take away, τρόφιμα όπως πχ ξηρούς καρπούς ή είδη δώρων.
Πάντως το συνηθέστερο πλέον για να ολοκληρωθεί μια ενοικίαση καταστήματος, που σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως στην οδό Τσιμισκή, το μίσθωμα μηνιαίως μεταφράζεται σε κάποιες χιλιάδες ευρώ, είναι να υπάρξει μια γενναία μείωση του αρχικού τιμήματος.
Μετά το πρώτο lockdown, οι ιδιοκτήτες, όπως λένε εκπρόσωποι του real estate, δεν ήταν διατεθειμένοι να δεσμεύσουν τα εμπορικά τους ακίνητα σε χαμηλότερα μισθώματα από αυτά που οι ίδιοι ζητούσαν, πλέον όμως οι εξελίξεις της πανδημίας, που έχουν φέρει τα πάνω κάτω ακόμη και για τους πιο αισιόδοξους, έχουν ωθήσει πολλούς εκ των μισθωτών να γίνουν περισσότερο διαλλακτικοί.
Σε αρκετές περιπτώσεις υπογράφονται συμβόλαια που προβλέπουν τον πρώτο ή και το δεύτερο χρόνο μειωμένο μίσθωμα περί το 30% έναντι του αρχικού αιτούμενου, προκειμένου, συνήθως, τον τρίτο χρόνο της ενοικίασης, να επανέλθει το ποσό στο ύψος που αρχικά είχε ζητήσει ο μισθωτής.
Πηγή: voria.gr