Αναβάθμιση της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στα Μεταλλεία Κασσάνδρας

Τα οφέλη από τη Νέα Επενδυτική Συμφωνία ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και την Ελληνικός Χρυσός

Περισσότερες νέες θέσεις εργασία, περισσότερα έσοδα για το ελληνικό κράτος, εμβληματικά έργα ανάπτυξης έργα για την τοπική κοινωνία με παράλληλη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που αναδεικνύουν τη σημασία της νέας επενδυτικής συμφωνίας της Ελληνικός Χρυσός με την Ελληνική Κυβέρνηση για την πλήρη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Η υπογραφή της συμφωνίας στις 5 Φεβρουαρίου άνοιξε το δρόμο ώστε να ξεκινήσει ξανά μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα.

ipogrfaes.jpg

Έτσι με την τροποποίηση της συμφωνίας που είχε υπογραφεί πριν από 17 χρόνια, όντας πλέον ανεπίκαιρη, μπορεί να προχωρήσει κάτω από ένα εκσυγχρονισμένο πλαίσιο και σε ένα σταθερό και λειτουργικό περιβάλλον, υπόδειγμα για άλλες επενδύσεις, η πλήρης ανάπτυξη και λειτουργία των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων σε Σκουριές, Ολυμπιάδα και Μαύρες Πέτρες-Στρατώνι, στη βορειοανατολική Χαλκιδική, με επιπλέον επενδυτικά κεφάλαια που φτάνουν τα 1,9 δισ. δολάρια.

Τα νούμερα είναι χαρακτηριστικά για τη σημασία της επίτευξης της συμφωνίας.

Με 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης και με προτεραιότητα στο εργατικό δυναμικό του Δήμου Αριστοτέλη, με 1.400 περισσότερες θέσεις σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς και 900 επιπλέον θέσεις κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών έργων τα οφέλη στον τομέα της απασχόλησης είναι τεράστια σε μία περίοδο που η ανάγκη για εργασία βρίσκεται στο επίκεντρο του προβληματισμού της ελληνικής κοινωνίας.

Σε καθαρά οικονομικό επίπεδο συγχρόνως με την επιπλέον επένδυση 1.9 δισ. δολαρίων τακέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο μέσω δικαιωμάτων εκμετάλλευσης, φόρου εισοδήματος και κοινωνικών εισφορών αυξάνονται κατά 2 δισ. ευρώ.

Ως προς τα μεταλλευτικά δικαιώματα εξασφαλίζονται επιπλέον 191 εκατομμύρια ευρώ έσοδα για το κράτος και την τοπική κοινωνία μέσω της κατά 10% αύξησης και επέκτασης εφαρμογής σε όλο το περιεχόμενο των εξορυσσόμενων μετάλλων.

Η αξία των εξαγωγώντην ίδια ώρα θα φτάσει τα 11,3 δισ. ευρώ, ποσό που θα συμβάλλει στη μείωση του ελλείμματος στο εθνικό ισοζύγιο πληρωμών. Αγαθά και υπηρεσίες συνολικής αξίας 3,5 δισ. ευρώ θα αγοραστούν από Έλληνες προμηθευτές, ενώ η τοπική κοινωνία θα στηριχθεί με 70 εκατ. ευρώ για έργα κοινωνικής μέριμνας και τοπικής ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό 19 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την επέκταση και εκσυγχρονισμό του λιμένα του Στρατωνίου, ο οποίος θα είναι σε θέση να υποστηρίξει νέες χρήσεις, είτε τουριστικές είτε μεταφορικές, μετά το τέλος της μεταλλευτικής περιόδου.

Παράλληλα με την υπογραφή της νέας επενδυτικής συμφωνίας η Ελληνικός Χρυσός αναλαμβάνει τη δέσμευση για διερεύνηση εναλλακτικών μεθόδων μεταλλουργικής κατεργασίας του συμπυκνώματος πυριτών Ολυμπιάδας, που θα εξασφαλίζουν περιβαλλοντική, λειτουργική και οικονομική αποδοτικότητα.

kokkinolakka.jpg

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου εξασφαλίζεται πως μειώνεται πληρώντας τα αυστηρότερα πρότυπα με σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές. Με ξηρή απόθεση μεταλλευτικών καταλοίπων στις Σκουριές, με παράλληλη επιφανειακή και υπόγεια εκμετάλλευση, με ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων και υδάτων, με λιθογόμωση πάστας για την επαναπλήρωση των στοών με χρήση του συνόλου των μεταλλευτικών καταλοίπων και με μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί το νέο επενδυτικό σχέδιο ανά μεταλλείο.

Στην Ολυμπιάδα προβλέπεται 304 εκατ. ευρώ πρόσθετη επένδυση για την αναβάθμιση και συντήρηση του μεταλλείου, με αναβάθμιση του υφιστάμενου εργοστασίου εμπλουτισμού που θα σημάνει αύξηση της δυνατότητας τροφοδοσίας σε 650.000 από 400.000 τόνους/έτος, με κατάργηση της κατασκευής νέου εργοστασίου στην περιοχή του Μ. Λάκκου.

olympiada.jpg

Ακόμη η μείωση της παραγωγής της γ’ φάσης λειτουργίας από 800.000 τόνους/έτος σε 650.000 τόνους/έτος θα έχει ως αποτέλεσμα την παράταση ζωής του μεταλλείου και διατήρηση των θέσεων εργασίας για περισσότερα χρόνια. Η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής του μεταλλείου διαμορφώνεται πλέον στα 23 έτη.

Στο μεταλλείο Μαύρων Πετρών–Στρατωνίου, πέρα από την αναβάθμιση και επέκταση του λιμένα Στρατωνίου, όπως προαναφέρθηκε, προβλέπεται επένδυση 57 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, με διερευνητικές γεωτρήσεις για νέα κοιτάσματα που θα αυξήσουν την παραγωγή και την αποδοτικότητα του μεταλλείου, με επέκταση του υφιστάμενου υπόγειου μεταλλείου, αναβάθμιση του εργοστασίου κατεργασίας και νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και φόρτωσης στο Στρατώνι & στο Καρακόλι.

stratoni.jpg

Στις Σκουριές προβλέπεται παράλληλα, συνολική επένδυση ύψους €1,28 δισ. για την κατασκευή και συντήρηση των μεταλλείων. Το εργοστάσιο εμπλουτισμού μεταλλεύματος, για την παραγωγή συμπυκνωμάτων χαλκού-χρυσού προς εξαγωγή σε εργοστάσια κατεργασίας, καθώς και για την επιτόπια παραγωγή σε ποσοστό έως 20% προϊόντων χρυσού (ράβδοι doré) διαθέσιμου προς πώληση σε εργοστάσια εξευγενισμού θα λειτουργεί με τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνολογίας (ΒΔΤ) σε όλες τις πτυχές της εξόρυξης, της επεξεργασίας, της διαχείρισης μεταλλευτικών καταλοίπων και υδάτων, με σημαντική μείωση στο συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου και πλήρη επαναπλήρωση των ορυγμάτων με χρήση λιθογόμωσης για τη βέλτιστη αποκατάσταση της περιοχής. Το έργο θα έχει διάρκεια ζωής 26 έτη, από 18 όπως προβλεπόταν με βάση την προηγούμενη συμφωνία.

ΠΗΓΗ: typosthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial