Νίκη στον αγώνα για την Προστασία γεωγραφικής ένδειξης ΠΓΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ πέτυχε η Ένωση “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος”
Την πρώτη της σημαντική νίκη στον αγώνα για την Προστασία γεωγραφικής ένδειξης ΠΓΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από παράνομες πρακτικές χρήσης πέτυχε η Ένωση “Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος”.
Όπως εξήγησε στο “ΤyposThes” ο διευθυντής της Ένωσης κ. Γιάννης Αλμπάνης: «ένας εισαγωγέας – διανομέας κρασιών στην Πολωνία προσπάθησε να κατοχυρώσει το σήμα wines of Macedonia σε κρασιά από τα Σκόπια. Με δράση του Παρατηρητηρίου της ΠΓΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, που λειτουργεί από το καλοκαίρι του 2020, ζητήσαμε να σταματήσει αυτές τις προσπάθειες. Ασκήσαμε αίτημα ανακοπής ενώπιον του Πολωνικού Γραφείου Σημάτων κατά αίτησης για καταχώριση σήματος με την ένδειξη “Μacedonia” για οίνους. Και στη συνέχεια η εταιρεία (με εμπορικά συμφέροντα στη Βόρεια Μακεδονία) απάντησε πως δεν επιθυμεί να προχωρήσει η διαδικασία».
Ο κ. Αλμπάνης τόνισε στον “TyposThes” πως «πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία και για δεδικασμένο και για άλλες χώρες. Παρότι είμαστε μια μικρή ένωση δείξαμε πως μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα. Η πρώτη αυτή προσπάθεια αποδεικνύει περίτρανα ότι η διεθνής προστασία της ΠΓΕ μας είναι και δυνατή και απαραίτητη».
Όπως ανέφερε «ο όρος “wines of Macedonia” είναι προστατευμένος και μπορεί να χρησιμοποιείται για κρασιά από την περιοχή της Μακεδονίας στην Ελλάδα. Η κίνηση που έγινε στην Πολωνία ήταν ιδιωτική και την ανακόψαμε. Η αντίθετη πλευρά αντιλήφθηκε πως η νομοθεσία ήταν υπέρ μας. Πλέον ο εισαγωγέας αυτός δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το σήμα στην καμπάνια του».
Εστιάζοντας στον τρόπο δράσης του Παρατηρητηρίου της ΠΓΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ο κ. Αλμπάνης είπε πως υπάρχει μια ηλεκτρονική βάση που ελέγχεται αν τυχόν γίνει παρόμοια παράνομη πρακτική καταχώρησης σήματος. Ωστόσο σημείωσε πως επειδή η ένωση δεν έχει την οικονομική ευχέρεια μπορεί να ασχοληθεί με 1-2 τέτοιες περιπτώσεις τον χρόνο. «Χρειαζόμαστε σε αυτό το κομμάτι την βοήθεια της πολιτείας και των τοπικών φορέων να συνδράμουν ενεργά στις επόμενες μάχες που πρέπει να δοθούν. Στην Πολωνία που είναι και μια χώρα πιο φτωχή από την Ελλάδα και που δεν πήγαμε σε δικαστήριο για το θέμα, η υπόθεση κόστισε 4000 ευρώ. Αν πηγαίναμε δικαστικά και αυτό συνέβαινε με μια άλλη χώρα τότε το κόστος σκεφτείτε πως θα ήταν πιο υψηλό», σημείωσε.
Δύσκολη χρονιά η φετινή για την οινική αγορά
Αναφορικά με την εικόνα που υπάρχει στην οινική αγορά ο κ. Αλμπάνης σημείωσε πως σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τη Δευτέρα η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) η κατάσταση χειροτερεύει. Ζητήθηκαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ένταξη της αμπελοκαλλιέργειας στο Μέτρο 21 του ΠΑΑ λόγω της σοβαρής μείωσης εισοδήματος από την διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της αγοράς εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, η διενέργεια μιας πρώτης φάσης της απόσταξη κρίσης πριν από το καλοκαίρι, η επίσπευση των αναγγελιών για τον πράσινο τρύγο και η ενίσχυση της αποθεματοποίησης οίνων. «Η κατάσταση δεν είναι ρόδινη και δεν ξέρουμε τι εξελίξεις θα έχουμε», σχολίασε.
Εν αναμονή του ανοίγματος εστίασης και τουρισμού
Πρόσθεσε πως «η Βόρεια Ελλάδα δεν βασίζεται τόσο στον οινοτουρισμό, όπως πχ η Κρήτη και η Σαντορίνη που είδαν το καλοκαίρι ραγδαία πτώση σε αυτό το κομμάτι. Αντίθετα στηρίζεται στην εστίαση και στον τουρισμό. Θέλουμε να ανοίξει η εστίαση και η αγορά και να υπάρχει τουρισμός, με προσοχή πάντα. Δεν μπορεί να καλυφθεί η μείωση εισοδήματος από τις πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ. Μην ξεχνάτε πως εκεί δεν μπορούν να βρουν θέση όλοι οι παραγωγοί».
ΠΗΓΗ: typosthes.gr