Κραυγή απόγνωσης: Πώς η πανδημία του κορωνοϊού έφερε ένα ντόμινο τραγικών συμπτώσεων για μια νέα γυναίκα που αποφάσισε να ασχοληθεί με το επιχειρείν.
Το φθινόπωρο του 2019, στη μακρινή Γουχάν της Κίνας, αρχίζουν να γίνονται οι πρώτες αναφορές για έναν καινούργιο ιό που μπορεί να γίνει θανατηφόρος και o οποίος μεταδίδεται εξαιρετικά εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Την ίδια περίοδο η Σ.Σ. στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να γίνει νέα επιχειρηματίας και ειδικότερα στον χώρο της εστίασης. Άλλωστε στα τέλη του 2019, όταν ακόμα ο νέος κορωνοϊός που εντόπισαν οι Κινέζοι επιστήμονες δεν είχε ούτε όνομα, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που θα ακολουθούσε. Η ελληνική οικονομία, μετά από δέκα χρόνια βαθιάς κρίσης, έδειχνε να παίρνει κάποιες ανάσες και το επιχειρείν για αρκετούς νέους έδειχνε φαινόταν ως μία διέξοδος.
Η νεαρή κάτοικος Θεσσαλονίκης αφού συγκέντρωσε κάποιες οικονομίες και αρκετό μεράκι, στις 21 Οκτωβρίου του 2019 κάνει έναρξη επιχείρησης με ΚΑΔ παραδοσιακού καφενείου-μεζεδοπωλείου.
Οι εβδομάδες περνούν και οι εργασίες στον χώρο που επέλεξε στο κέντρο της πόλης προχωρούν εντατικά. Όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά και μετά την εορταστική περίοδο, τον Ιανουάριο του 2020, όλα είναι έτοιμα για να δεχθεί τους πρώτους πελάτες της. Όπως και έγινε, στις 29 Ιανουαρίου το παραδοσιακό μεζεδοπωλείο άρχισε να λειτουργεί και στόχος ήταν πια να αρχίσει να γίνεται γνωστό ως στέκι για να εξασφαλίσει σταθερή πελατεία.
Όλα κυλούσαν φυσιολογικά μέχρις ότου ο κορωνοϊός έφτασε στην Ευρώπη και την Ελλάδα, εντείνοντας την ανησυχία. Η αύξηση κρουσμάτων μέρα με την ημέρα στη χώρα μας οδηγεί την κυβέρνηση στην απόφαση να προχωρήσει σταδιακά τον Μάρτιο σε κλείσιμο επιχειρήσεων και δημοσίων υπηρεσιών ώστε να κοπεί η αλυσίδα μετάδοσης του φονικού ιού.
Η Σ.Σ., όπως και χιλιάδες άλλοι συνάδελφοί της στη χώρα, αναγκάζονται να κατεβάσουν ρολά στο κατάστημά τους στις 14 Μαρτίου με κρατική εντολή. Για μια νέα επιχείρηση αυτό ήταν ένα πρώτο σημαντικό πλήγμα, αφού κατάφερε να δουλέψει ουσιαστικά μόλις κάτι παραπάνω από έναν μήνα.
Ο φόβος ωστόσο της Covid-19 έκανε την υπομονή απαραίτητη και έτσι η νεαρή επιχειρηματίας ανέμενε μέχρι το τέλος Μαΐου για να ξανανοίξει το μαγαζί της. Όπως και έγινε, στις 15 Μαΐου ανοίγει όπως και όλος ο κλάδος της εστίασης το κατάστημά της με τα απαραίτητα περιοριστικά μέτρα. Ωστόσο, όπως όλοι οι επιχειρηματίες του κλάδου της, η Σ.Σ. ήλπιζε σε μια καλή θερινή σεζόν που θα δώσει στην επιχείρησή της μια καλή ώθηση για τη συνέχεια.
Ο κατήφορος του δεύτερου κύματος.
Αν και υπήρχε αισιοδοξία, από τον Αύγουστο τα πράγματα όσον αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα έδειχναν να μην πηγαίνουν καλά. Τα κρούσματα ανέβαιναν, η ΔΕΘ ματαιώνεται και ο Οκτώβριος δείχνει πια κρίσιμος μήνας.
Τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και τη χώρα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και το νέο lockdown είναι προ των πυλών.
Την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020 η πόλη τίθεται εκ νέου σε καθεστώς lockdown, με την εστίαση να παραμένει κλειστή μέχρι και σήμερα.
Αυτό για την Σ.Σ. φάνταζε με τελειωτικό χτύπημα. Εισοδήματα δεν υπήρχαν και πλέον τίθεται για την ίδια ζήτημα επιβίωσης. «Έφτασα στο σημείο να μην έχω άλλα χρήματα για να ζήσω. Στηρίζομαι στην ενίσχυση φίλων. Το ρεύμα έχει κοπεί στο κατάστημά μου, ενώ από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας έχω λάβει προειδοποιήσεις ότι θα κοπεί τοι ρεύμα και στο σπίτι μου αφού δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη που να απαγορεύει κάτι τέτοιο», αναφέρει χαρακτηριστικά στην Voria.gr.
Την ίδια ώρα ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που διαμένει πιέζει τη νεαρή επιχειρηματία για καταβολή των μισθωμάτων απειλώντας μέχρι και με έξωση, χωρίς να δείχνει κατανόηση για όσα συμβαίνουν.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Σ.Σ. είδε να απορρίπτονται οι αιτήσεις της για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 και 6. Ο λόγος ήταν πως η 5η Επιστρεπτέα, για νέες επιχειρήσεις, δόθηκε σε όσους έκαναν έναρξη από την 1η Νοεμβρίου του 2019, την ώρα που η ίδια έκανε έναρξη μόλις δύο μέρες πριν!
Στην περίπτωση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6, ο όρος ήταν η επιχείρηση να εμφάνιζε ελάχιστα έσοδα 200 ευρώ για τον Ιανουάριο του 2020, την ώρα που η Σ.Σ. εμφάνιζε μηδενικά σχεδόν έσοδα, αφού το μαγαζί της άρχισε να λειτουργεί τις δύο-τρεις τελευταίες μέρες του μήνα.
Είναι χαρακτηριστικό πως η συγκεκριμένη επιχείρηση, στις 400 μέρες που πέρασαν από τότε που ξεκίνησε να λειτουργεί, ήταν ανοιχτή μόλις στις 203 μέρες. Υπό κανονικές συνθήκες δούλεψε μόλις 43 (!) μέρες, ενώ τις υπόλοιπες 154 ήταν υπό τα περιοριστικά μέτρα, που μείωναν κατά πολύ τις δυνατότητες μικρών καταστημάτων εστίασης.
Το «άκυρο» της Επιστρεπτέας
Η περίπτωση της Σ.Σ. που προσπάθησε να ανοίξει δική της επιχείρηση και μετά από τραγικές συμπτώσεις «κόλλησε» σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, μπορεί να δείχνει απίστευτη, ωστόσο σύμφωνα με τον γραμματέα της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και καφέ μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης Μιχάλη Επιτροπίδη δεν είναι η μοναδική.
«Καθημερινά δέχομαι τηλεφωνήματα από επιχειρηματίες της εστίασης που απορρίφθηκε η αίτησή τους για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 και 6», εξηγεί στην Voria.gr ο κ. Επιτροπίδης.
Οι δικλείδες που έχουν μπει για να γίνουν δεκτές οι αιτήσεις για τις Επιστρεπτέες ουσιαστικά πετούν εκτός πολλούς επιχειρηματίες που περιμένουν τα συγκεκριμένα χρήματα ως μάννα εξ ουρανού.
«Ήδη βρισκόμαστε σε μια διαδικασία έρευνας ώστε να μας απαντήσουν ποιοι συνάδελφοι έχουν λάβει την Επιστρεπτέα 6 και ποιοι όχι. Στην Επιστρεπτέα 5 ένα 40%-45% των μελών μας δεν την έλαβε και δυστυχώς στην 6 το ποσοστό φαίνεται πως θα μεγαλώσει. Με την ομάδα για τη στήριξη της εστίασης που έχει δημιουργηθεί στο ΕΕΘ θα αξιολογήσουμε τα στοιχεία και θα απευθυνθούμε στην κυβέρνηση ώστε να υποστηριχθούν οι επιχειρηματίες της εστίασης που επλήγησαν όπως φάνηκε περισσότερο σε σχέση με άλλους κλάδους», αναφέρει ο Μιχάλης Επιτροπίδης.
Τι ισχύει για τζίρο και Επιστρεπτέα 6
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η σχετική ΚΥΑ, η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 δίδεται στις επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ που παρουσιάζουν μείωση κύκλου εργασιών τον Ιανουάριο του 2021 κατά 20% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020 και επιπλέον ο κύκλος εργασιών αναφοράς να είναι μεγαλύτερος από 200 ευρώ.
Για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες θα πρέπει τα ακαθάριστα έσοδα μηνός Ιανουαρίου 2021 να παρουσιάζουν μείωση κατά 20,00% τουλάχιστον, σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς και επιπλέον τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς είναι μεγαλύτερα από 200 ευρώ.
φωτογραφία αρχείου
Πηγή: voria.gr