Lockdown: Αποσυμπίεση του κόσμου με «σπαστό» άνοιγμα – Οι πληροφορίες

Τι σχεδιάζεται να ανοίξει και πότε – Κρούσματα και ασφυξία στα νοσοκομεία θα κρίνουν την επόμενη μέρα και το άνοιγμα δραστηριοτήτων

Την ώρα που οι διασωληνωμένοι ξεπερνούν τους 560, τα κρούσματα κορωνοϊού είναι διαρκώς τετραψήφια και το ΕΣΥ δέχεται ασφυκτικές πιέσεις λόγω των νέων εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό στην κυβέρνηση αναζητούν το σημείο – κλειδί, προκειμένου να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες σταδιακά. Με το κλείσιμο των σχολείων να έχει πάρει παράταση έως τις 29 Μαρτίου, το λιανεμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει πρώτα, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες το σχέδιο αποσυμπίεσης της κοινωνίας συζητήθηκε και στη σύσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά. 

Οι όποιες αποφάσεις, πάντως, για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα ληφθούν από την Τετάρτη και έπειτα, οπότε και οι ειδικοί θα έχουν εικόνα για το αν τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι θα είναι στα ύψη.  Στο μεταξύ, η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το lockdown δεν τηρείται στον βαθμό τουλάχιστον που θα έπρεπε και στο πλαίσιο αυτό είναι στο τραπέζι το σενάριο μιας «σπαστής», σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, άρσης κάποιων περιορισμών.

Για παράδειγμα, στις 22 Μαρτίου θα μπορούσε να απελευθερωθούν κάποιες μικρές δραστηριότητες, όπως τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να υπάρξει κάποια χαλάρωση στα SMS με τον κωδικό 6, που αυτή τη στιγμή έχει τον περιορισμό να μη γίνεται χρήση του αυτοκινήτου.  Με τα παρόντα δεδομένα και αν τα κρούσματα είναι αυξημένα τις επόμενες μέρες, είναι δύσκολο το λιανεμπόριο να επαναλειτουργήσει στις 22 Μαρτίου. Αν ωστόσο καταγραφεί επιπεδοποίηση των κρουσμάτων, τότε η 29η Μαρτίου είναι πιο πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμα των καταστημάτων, με τη χρήση του SMS στον νέο πενταψήφιο 13032 είτε με το click away είτε με το click in shop.

Τζανάκης: 3.000 κρούσματα και 600 διασωληνωμένοι μέσα στη βδομάδα 

Οσο στην κυβέρνηση ευελπιστούν στο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων τόσο τα κρούσματα και η εικόνα στα νοσοκομεία δεν βοηθά. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του καθηγητή Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπροέδρου της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκου Τζανάκη, η αποκλιμάκωση αναμένεται να έρθει στις 20 Μαρτίου.  Πριν την αποκλιμάκωση, ωστόσο, τα κρούσματα ίσως φτάσουν ακόμα και στις 3.000 καθημερινά, ενώ είναι πολύ πιθανό οι διασωληνωμένοι να ξεπεράσουν τους 600, γεγονός που θα πιέσει ακόμα περισσότερο το ΕΣΥ, που ήδη είναι στα όριά του.

Αυτό προέβλεψε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο καθηγητής υπογράμμισε πως με βάση το μοντέλο που έχει επεξεργαστεί, η κορύφωση της πανδημίας θα έφτανε στις 5 με 6 Μαρτίου. Ωστόσο, αυτό μετατέθηκε λόγω των μεταλλάξεων, που προκαλούν ταχύτερη διασπορά του ιού.

«Στο νέο τρέξιμο του μοντέλου πραγματικά είδαμε ότι η κορύφωση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα» εξήγησε ο καθηγητής σημειώνοντας πως σε κάθε περίπτωση τα κρούσματα δεν αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ σε σχέση με αυτά που βλέπουμε μέχρι σήμερα. «Εκτιμούμε ότι θα είναι μικρές οι αλλαγές» σημείωσε αλλά ξεκαθάρισε πως υπάρχει το ενδεχόμενο – για μια ή δύο μέρες – να παρατηρηθεί και αριθμός κρουσμάτων κοντά στις 3.000. «Από εκεί και μετά θα αρχίσει η σταδιακή, αργή μεν αλλά σταδιακή, αποκλιμάκωση. Θα αρχίσει να αποσυμφορίζεται το σύστημα», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας πως κύριο ζητούμενο είναι η μείωση στην πίεση του υγειονομικού συστήματος. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, έπειτα από μια εβδομάδα θα αρχίσουμε να βλέπουμε σαφή υποχώρηση των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό σε νοσοκομεία. 

Όπως σημείωσε, αυτό αφορά τις απλές κλίνες και όχι τις κλίνες ΜΕΘ όπου η αποσυμφόρηση αναμένεται να συμβεί αργότερα, αφού σε κάθε περίπτωση με βάση τα δεδομένα ενδεχομένως να ξεπεράσουμε τον αριθμό των 600 ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ «με πιθανότητα προσέγγισης προς τις 620 έως 650», όπως διευκρίνισε.

Προβληματισμός για τα αποκριάτικα πάρτι

Προβληματισμό προκαλούν τα πολλά παράνομα αποκριάτικα πάρτι σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς αποτελούν υγειονομικές «βόμβες», οι συνέπειες των οποίων αναμένεται να φανούν τις αμέσως επόμενες ημέρες στα κρούσματα κορονοϊού και στον αριθμό των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ. Έρχεται μια δύσκολη εβδομάδα, όπως εκτιμά η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, ενώ σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο, υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα. Μιλώντας στο Open, δεδομένης της πίεσης στα νοσοκομεία αλλά και τις εικόνες συνωστισμού από την Πάτρα και την Ξάνθη, τόνισε ότι «ο κόσμος έχει κουραστεί αλλά δείτε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να δούμε την καμπύλη να πέφτει. Ο κόσμος πρέπει να δείξει συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας».

Για τις συγκεντρώσεις και τις εικόνες συνωστισμού σημείωσε ότι «δεν είναι εποχή να γίνονται τόσο ογκώδεις διαμαρτυρίες. Οι διαδηλώσεις έπρεπε να γίνονται με διαφορετικό τρόπο» και επισήμανε ότι υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο από τη στιγμή που στην ουσία δεν εφαρμόζονται τα μέτρα.

ΠΗΓΗ: typosthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial