Η φύτευση των καλοκαιρινών λαχανικών ξεκινά μετά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου – Οι λαχανόκηποι που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη και ο τρόπος απόκτησης
Σε λιγότερο από ένα μήνα, μετά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, ξεκινά σταδιακά η φύτευση των καλοκαιρινών λαχανικών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το αμέσως προσεχές διάστημα αρχίζει η προετοιμασία του χώρου ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως λαχανόκηπος. Το θέμα δεν αφορά μόνον τις καθαρά αγροτικές περιοχές, αφορά και τις ημιαστικές και αστικές καθώς, ορισμένοι δήμοι, διαθέτουν εδώ και χρόνια εκτάσεις στους δημότες τους οι οποίοι θα ήθελαν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια κηπευτικών. Παράλληλα υπάρχει και ο λαχανόκηπος του Αγροκτήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που δίνει την ευκαιρία σε όλους τους πολίτες να φτιάξουν τον δικό τους κήπο στις εκτάσεις του πανεπιστημιακού αγροκτήματος, στη Θέρμη. Αυτές τις μέρες ξεκινά η υποβολή αιτήσεων προς τους δήμους και το ΑΠΘ, από όσους ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν το δικό τους λαχανόκηπο.
Ο λαχανόκηπος του ΑΠΘ
Στο πανεπιστημιακό αγρόκτημα του ΑΠΘ στη Θέρμη μπορεί ο πολίτης να αποκτήσει έκταση 100 τ.μ. για να καλλιεργήσει τα λαχανικά της αρεσκείας του. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Αγροκτήματος Τάσο Λιθουργίδη, στο χώρο διατίθενται 450 λαχανόκηποι των 100 τ.μ. ο καθένας. “Οι 300 ήδη καλλιεργούνται από πέρυσι, γι’ αυτό φέτος θα διαθέσουμε τους υπόλοιπους 150”. Το Αγρόκτημα και το Τμήμα Γεωπονίας, εκτός από το χώρο, θα παρέχει στους χρήστες και συμβουλευτική υποστήριξη από φοιτητές και γεωπόνους. Παράλληλα δίνεται νερό άρδευσης, με ανεξάρτητη παροχή σε κάθε τεμάχιο, ενώ υπάρχουν και κοινόχρηστοι χώροι υγιεινής.
“Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το 2012. Εμείς ετοιμάζουμε το έδαφος, το φρεζάρουμε και η καλλιέργεια γίνεται σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Με τη βοήθεια των γεωπόνων και των φοιτητών μας, μπορεί και κάποιος που είναι τελείως ανίδεος, εάν του αρέσει, να έρθει και να μάθει εδώ να καλλιεργεί τα λαχανικά. Το Αγρόκτημα διαθέτει επίσης και φυτώριο από το οποίο μπορούν να γίνονται οι σχετικές προμήθειες φυτών”, αναφέρει ο κ. Λιθουργίδης.
Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλοι οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης και η διάθεση των κήπων θα γίνει με σειρά προτεραιότητας. Για τη χρήση του λαχανόκηπου καθώς και όλων των παροχών του Αγροκτήματος ο ενδιαφερόμενος θα καταβάλει το ποσό των 120 ευρώ ετησίως. Τα έσοδα που θα προκύψουν θα διατεθούν στο ταμείο του Αγροκτήματος και θα χρησιμοποιούνται για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκπαίδευση των φοιτητών.
Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων άνοιξε από χθες Τρίτη 16 Μαρτίου. Οι αιτήσεις υποβάλλονται στα γραφεία του Αγροκτήματος (στην περιοχή ‘πράσινα φανάρια’ Θέρμης) ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected]. Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκεφθούν το αγρόκτημα καθώς θα πρέπει να καταβάλουν το ποσόν της συμμετοχής τους. Πληροφορίες δίνονται στα τηλέφωνα 2310473842, 2310473792, από τις 8.30 το πρωί έως τις 2.30 το μεσημέρι.
Δήμος Νεάπολης Συκεών
Περίπου μια δεκαετία ζωής συμπληρώνει ο λαχανόκηπος του δήμου Νεάπολης Συκεών. Όπως εξηγεί στην Voria.gr ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης “το πρόγραμμα υλοποιείται με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το δημοτικό ταμείο καθώς τα προηγούμενα χρόνια, με υπουργική απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, και παρά του ότι αξιολογήθηκε θετικά, αφαιρέθηκε από το έργο ‘Κοινωνικές Δομές κατά της φτώχειας’ που συγχρηματοδοτούνταν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο”.
Φέτος ο δήμος θα παραχωρήσει 100 κηπάρια των 50 τ.μ. το καθένα. Οι δημοτικοί λαχανόκηποι λειτουργούν σε τρία σημεία, στις δημοτικές ενότητες Συκεών και Πεύκων. Η Διεύθυνση Πρασίνου του δήμου αναλαμβάνει την παροχή νερού για δωρεάν άρδευση, παροχή πόσιμου νερού, παροχή σπόρων και καλλιεργητικών εργαλείων, περίφραξη, φωταγώγηση, φύλαξη χώρου κ.λπ. Παράλληλα προσφέρεται υλικοτεχνική υποστήριξη και τεχνογνωσία προς τους δημότες που παρέχει ο δήμος μέσω συμβεβλημένων γεωπόνων, ενώ οι καλλιέργειες βασίζονται αποκλειστικά σε βιολογικές μεθόδους.
Η επιλογή των 100 ωφελούμενων οικογενειών του προγράμματος θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια και ανοιχτές διαδικασίες και η μόνη υποχρέωση που έχουν οι καλλιεργητές είναι να προσφέρουν το 10% της παραγωγής τους στο Κοινωνικό Παντοπωλείο. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους στους Συμβουλευτικούς Σταθμούς του δήμου έως και τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021, επισυνάπτοντας τα εξής δικαιολογητικά: Αντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας, Εκκαθαριστικό 2019, Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης και Δελτίο ανεργίας σε ισχύ.
Δήμος Θέρμης
Ο δήμος Θέρμης ήταν από τους πρώτους που έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα με τους δημοτικούς λαχανόκηπους. Η έκταση, περίπου 15 στρεμμάτων, βρίσκεται στην Κοινότητα της Νέας Ραιδεστού και στους ενδιαφερόμενους παραχωρείται τμήμα 50 τ.μ. για την καλλιέργεια λαχανικών με σκοπό την κάλυψη των ατομικών και οικογενειακών αναγκών τους. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι κάτοικοι του δήμου, ενώ προτεραιότητα δίνεται σε εκείνους οι οποίοι ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι και οι μονογονεϊκές οικογένειες.
Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Πρασίνου, Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης Στέλιος Γκιζάρης “στους ενδιαφερόμενους δημότες μας παραχωρούνται τεμάχια έκτασης 50 τ.μ, με το συμβολικό τίμημα των 50 ευρώ, για ένα χρόνο. Για τις πολύτεκνες, μονογενεϊκές ή οικογένειες που έχουν άτομα με ειδικές ανάγκες, το τίμημα είναι 25 ευρώ, ενώ για τις άπορες οικογένειες η παραχώρηση είναι δωρεάν. Τα χρήματα που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο από τη διάθεση των τεμαχίων, χρησιμοποιούνται για την προετοιμασία του εδάφους, τη συντήρηση των εγκαταστάσεων (περίφραξη, κιόσκια, χώροι υγιεινής) και για τα σεμινάρια βιολογικής καλλιέργειας τα οποία παρακολουθούν, οι υποψήφιοι καλλιεργητές, αφού η καλλιέργεια των λαχανόκηπων γίνεται μόνο με βιολογικές μεθόδους”.
Η διάρκεια της παραχώρησης είναι ετήσια. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι του δήμου Θέρμης μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2310478010, 2310478048 και 2310478049, από τις 8:30 έως τις 14:00.
Δήμος Θεσσαλονίκης
Δημοτικό λαχανόκηπο λειτουργεί και ο δήμος Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια έκταση περίπου πέντε στρεμμάτων η οποία βρίσκεται κάτω από το Καυταντζόγλειο στάδιο, στο πρώην Μηχανουργείο του δήμου, στην οποία συνυπάρχουν ο δημοτικός αμπελώνας, ο οπωρώνας και ο λαχανόκηπος. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος Σωκράτη Δημητριάδη “στους ενδιαφερόμενους παραχωρούνται μικρά τμήματα γης, υπό μορφή φυτοδοχείων στα οποία μπορούν να φυτέψουν λαχανικά, φρούτα, ακόμη και αρωματικά ή καλλωπιστικά φυτά”.
Συμμετοχή εκδηλώνουν κυρίως κάτοικοι που μένουν κοντά και η παραχώρηση είναι χωρίς αντίτιμο. “Ο καθένας που ασχολείται εξασφαλίζει τα λαχανικά για το τραπέζι του και παράλληλα, κι αυτό είναι ίσως το σπουδαιότερο, έχει τη δυνατότητα να συναναστραφεί με άλλους, λειτουργώντας κάπως σαν γειτονιά”. Στο λαχανόκηπο υπάρχει μόνιμα υπάλληλος του δήμου στον οποίο μπορούν να απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι.
Πηγή: voria.gr