Μία ξεχωριστή έκθεση 38 εικαστικών καλλιτεχνών της πόλης φιλοξενείται στο γυάλινο περίπτερο του Κήπου των Γλυπτών στη Νέα Παραλία
Μπορεί η πανδημία να στέρησε από τους καλλιτέχνες την επαφή με το κοινό, ωστόσο στάθηκε η αφορμή για να γεννηθούν νέες ιδέες προβολής της καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Έναν τέτοιο, εναλλακτικό τρόπο παρουσίασης της δουλειάς τους -και όχι με ψηφιακά μέσα, όπως κατά κανόνα συμβαίνει τον τελευταίο χρόνο- βρήκαν 38 εικαστικοί καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Επίμονη Τέχνη» εκθέτουν τα έργα τους στο γυάλινο περίπτερο στον Κήπο των Γλυπτών της Νέας Παραλίας, το πλέον δημοφιλές σημείο της πόλης κατά τη διάρκεια της καραντίνας, δίνοντας τη δυνατότητα στους χιλιάδες περιπατητές να έρθουν σε επαφή με την τέχνη.
Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης, η οποία φιλοξενείται στον χώρο που παραχώρησε στο καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης ο δήμος Θεσσαλονίκης, είναι ότι τα έργα είναι στραμμένα προς τα έξω, έτσι ώστε να μπορούν να τα δουν οι περαστικοί, καθώς λόγω των περιοριστικών μέτρων δεν μπορεί να συγκεντρωθεί κοινό στο εσωτερικό του περιπτέρου.
Καλλιτεχνική διέξοδος
«Η Επίμονη Τέχνη είναι ένα πρότζεκτ το οποίο ξεκίνησε από το Μπενσουσάν Χαν και είναι μία προβολή καλλιτεχνών πολλών τεχνών, οι οποίοι εκθέτουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε ιδιαίτερους χώρους», εξήγησε στη Voria.gr η εικαστικός Χρύσα Μπαρζόκα, η οποία εμπνεύστηκε και επιμελείται το πρότζεκτ. Η ίδια, εξάλλου, είχε την ιδέα για τη δημιουργία μίας έκθεσης στο γυάλινο περίπτερο της Νέας Παραλίας. «Ήταν μία ιδέα που σκέφτηκα όταν περπατώντας μια μέρα στην παραλία αναρωτιόμουν γιατί αυτό το κτήριο δεν έχει κάτι. Την ίδια στιγμή οι καλλιτέχνες τώρα έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη να βρούμε διεξόδους για να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας, αφού δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορεί να γίνει μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Είναι πολύ καταπιεστικό για έναν καλλιτέχνη να μην μπορεί να εκφραστεί, οπότε πρέπει να βρίσκουμε και νέους τρόπους προβολής», τόνισε.
Εκτός από την παρουσίαση του έργου τους, εξίσου σημαντικό για τους καλλιτέχνες είναι να διατηρήσουν την επαφή τους με τον κόσμο και την πόλη. «Για μας τους καλλιτέχνες είναι πολύ σημαντικό να έχουμε επαφή με την πόλη, να έχουμε επαφή με τον κόσμο. Αυτό είναι αδύνατο στις μέρες μας δια ζώσης. Όλες οι δραστηριότητες είναι ψηφιακές. Αλλά και για τους ανθρώπους που ζουν στην πόλη είναι απαραίτητο να έχουν κάποια ερεθίσματα που αφορούν στον πολιτισμό, ο οποίος είναι υπέρτατη αξία. Η τέχνη δίνει μία απάντηση σε κάθε δυσκολία και μία διέξοδο για κάθε άνθρωπο να μπορεί να εκφραστεί. Αν λοιπόν αφαιρέσουμε αυτό το κομμάτι από την καθημερινή μας ζωή, θα έχουμε χάσει την ανθρωπιά μας», ανέφερε στη Voria.gr ο εικαστικός Γιάννης Καμίνης, ο οποίος συμμετέχει στην έκθεση.
Ο κ. Καμίνης τόνισε επίσης ότι η συγκεκριμένη δράση μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα αξιοποίησης του δημόσιου χώρου. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι βρισκόμαστε στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, στον Κήπο των Γλυπτών, γιατί δίνουμε ένα στίγμα του πώς μπορούν να αξιοποιηθούν δημόσιοι χώροι για την προβολή της τέχνης και τη διάδραση των ανθρώπων που ζουν στην πόλη με αυτήν. Θέλουμε να δώσουμε ερεθίσματα στους νέους ανθρώπους, στα νέα παιδιά, να στηρίξουμε και όλους τους άλλους καλλιτέχνες που αισθάνονται απομονωμένοι και χωρίς πρόσβαση στο κοινό και με αυτό το έναυσμα να εμπνεύσουμε τους ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν σε δήμους, περιφέρειες, κοινότητες και πόλεις, ώστε να αξιοποιήσουν δημόσιους χώρους για να προβάλλονται καλλιτεχνικές δραστηριότητες», είπε χαρακτηριστικά.
Νέα καλλιτεχνικά σχέδια
Η ιδιαιτερότητα του εκθεσιακού χώρου έδωσε στους δημιουργούς μία ακόμα πρωτότυπη ιδέα, η οποία ήδη παίρνει σάρκα και οστά. «Επειδή γύρω – γύρω ο χώρος έχει τζάμια, όταν βλέπεις τα έργα αντικρίζεις τον εαυτό σου μέσα στο έργο του καλλιτέχνη. Έτσι, κάναμε μία πρόταση στο Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα, να φωτογραφίζουμε τους θεατές. Και οι φωτογράφοι που έρχονται απαθανατίζουν το πορτρέτο του θεατή με τη μάσκα μέσα στο έργο του καλλιτέχνη», ανέφερε η κ. Μπαρζόκα.
Η ίδια, εξάλλου, έχει καταθέσει πρόταση στον δήμο Θεσσαλονίκης, να τοποθετηθούν στις στάσεις λεωφορείων εκτυπωμένα έργα καλλιτεχνών. «Με τον τρόπο αυτό θα έχουμε μία διαφορετική αύρα στη Θεσσαλονίκη. Φαντάσου να ξεκινάς να πηγαίνεις στη δουλειά σου και να αντικρίζεις έργα τέχνης. Αλλάζει η ψυχολογία σου», τόνισε.
Η έκθεση, η οποία μαγνητίζει τα βλέμματα των περαστικών ειδικά τη νύχτα, εξαιτίας του πολύ όμορφου φωτισμού της, θα παραμείνει ανοιχτή τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαρτίου.
Πηγή: voria.gr