Θεσσαλονίκη – Κορωνοϊός: Μέτρα χαλάρωσης παρά τα πολλά κρούσματα

Η κούραση των πολιτών οδηγεί τις εξελίξεις – Ιδιαίτερα κρίσιμη η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή για το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων

Παρότι διανύουμε μια εβδομάδα που εκτιμάται πως είναι η περίοδος κορύφωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας, η κυβέρνηση έχει βάλει ψηλά στην ατζέντα της το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων, κάτι που αναμφίβολα όλοι επιθυμούν και κυρίως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι επιχειρηματίες.

Οι άνθρωποι του επιχειρείν της Θεσσαλονίκης που ακούν επαναλαμβανόμενα για άνοιγμα δραστηριοτήτων αδημονούν να επανεκκινήσει η οικονομία, χωρίς όμως να χρειαστεί να ξανακλείσει. Όπως λένε «δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας, που έχει ξεπεράσει από καιρό τα όρια της, το άνοιγμα της αγοράς αποτελεί μονόδρομο».

Πέρα όμως από την κατάσταση της οικονομίας, η κόπωση των πολιτών σε συνδυασμό με τη δυσαρέσκεια γιατί τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα δεν αποδίδουν και τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι αυξάνονται, ωθούν σε αλλαγή πλεύσης.

Η δυσαρέσκεια αποτυπώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και στις δημοσκοπήσεις που φτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου, γεγονός που θέτει σε εγρήγορση την κυβέρνηση.

Χθες, άλλωστε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε πως εντός των επομένων 48 ωρών (δηλαδή αύριο) θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη στρατηγική σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως εντός των επομένων 10 ημερών θα υπάρξει μια επιπέδωση του τρίτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το lockdown που διανύουμε

Αν κάτι κατάφερε στη Θεσσαλονίκη το lockdown που διανύουμε, που όπως όλα δείχνουν δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, είναι να υπάρχουν καθημερινά ουρές, συχνά δεκάδων ατόμων, στα σούπερ μάρκετ, σε κεντρικά και μη, μεγάλα ή και μικρότερα, με το Σαββατοκύριακο η κινητικότητα, λόγω και του περιορισμένου χρόνου που είναι ανοιχτά, να κορυφώνεται.

Κάτι άλλο που πέτυχε είναι τα Σαββατοκύριακα να μην κινούνται πολλά αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης, με τις πολύβουες Τσιμισκή και Λεωφόρο Νίκης να μετατρέπονται στις πλέον ήσυχες οδούς.

Αιτία είναι ο περιορισμός στη χρήση ΙΧ που έχει επιβληθεί τις τελευταίες εβδομάδες τα Σαββατοκύριακα σε όσους επιθυμούν να κάνουν χρήση του αριθμού 6, το οποίο αφορά στη σωματική άθληση. Τα τελευταία Σαββατοκύριακα οι πολίτες μπορούν να μεταβαίνουν σε προορισμούς της αρεσκείας τους για σωματική άθληση και περίπατο μόνον πεζή.

Κατά τα άλλα η κινητικότητα σε εξωτερικούς χώρους χτυπά… κόκκινο με τους πολίτες να συνωστίζονται, ορισμένοι χωρίς προφυλάξεις, με έναν καφέ ή ένα ρόφημα στο χέρι σε παγκάκια, στην παραλία, σε πάρκα και οποιουδήποτε μπορούν να αισθανθούν κάπως … ελεύθεροι.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων την εβδομάδα (8-14/3) στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκε αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου όρου στον σχετικό ρυθμό έκκρισης του ιικού φορτίου κατά 74%, σε σχέση με την εβδομάδα 1-7/3.

Χαλάρωση το Σαββατοκύριακο

Κάπως έτσι, το πιθανότερο είναι αύριο να ανακοινωθεί χαλάρωση του ωραρίου μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα και να επιτρέπεται η κυκλοφορία μέχρι τις 9 το βράδυ, από τις 7 που ισχύει σήμερα στις περιοχές που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο, ενώ δεν αποκλείεται να αρθεί η απαγόρευση της μετακίνησης εκτός δήμου για βόλτα η άθληση. Όπως λένε οι ειδικοί, καθώς ο καιρός βελτιώνεται και μεγαλώνει η μέρα, η παρουσία σε εξωτερικούς χώρους με μέτρα και αποστάσεις μπορεί να θεωρηθεί στις παρούσες συνθήκες διέξοδος.

Δερμιτζάκης: Μόνη λύση στην Ελλάδα να ανοίξουν όλα σε εξωτερικούς χώρους

Το άνοιγμα έχει λογική

Υπό αυτές τις συνθήκες και παρά το γεγονός πως η ζοφερή εικόνα που επικρατεί στα νοσοκομεία παράλληλα με τη συζήτηση για άνοιγμα κάποιων οικονομικών δραστηριοτήτων μοιάζει οξύμωρη, εντούτοις έχει λογική ως βαλβίδα αποσυμπίεσης της συσσωρευμένης κόπωσης των πολιτών και ως ανάσα για τις επιχειρήσεις – πέρασε ένας ολόκληρος χρόνος από την πρώτη μέρα που εφαρμόστηκε το πρώτο lockdown.

Η οικονομία πλέον βρίσκεται σε μέγγενη, κάποιοι κλάδοι όπως η εστίαση που αποτελεί σημαντικό κομμάτι της μοιάζει σχεδόν να έχει…ξεχαστεί. Χαρακτηριστική είναι η πρόσφατη αποστροφή του λόγου του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα «προσευχόμαστε να λειτουργήσει η οικονομία με ασφάλεια το συντομότερο δυνατό».

Η θέση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων δείχνει πιο δύσκολη παρά ποτέ στη φάση που βρισκόμαστε καθώς χρειάζονται… χειρουργικές κινήσεις προκειμένου να μη σπάσει το σχοινί στο οποίο ακροβατούμε λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί.

Αν οι ίδιοι οι πολίτες πεισθούν πως συντεταγμένα και ακολουθώντας τις υγειονομικές προφυλάξεις μπορούν να επαναφέρουν έστω και μερικώς τη ζωή τους σε μια κανονικότητα συνδυαστικά με τα σταδιακά ανοίγματα της οικονομίας, τότε τα αποτελέσματα θα είναι σαφώς θετικά.

Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει το άνοιγμα λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου και σχολείων στις 5 Απριλίου με την εστίαση να ακολουθεί μετά τις 15 του μήνα – υπάρχει η σκέψη να ανοίξουν τη Δευτέρα 22 Μαρτίου κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής μόνο με ραντεβού.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που δεν πρέπει να λησμονούμε είναι πως τον τελευταίο λόγο τον έχει η πανδημία.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial