ΑΠΘ: Πόσο εκτιμά το πανεπιστήμιο το κόστος των ζημιών από την κατάληψη

Αμέσως μετά την εκκένωση της κατάληψης οι πρυτανικές αρχές έδωσαν εντολή σε όλους τους υπαλλήλους του κτηρίου Διοίκησης να κάνουν απογραφή των ζημιών.

Η επαναλειτουργία του πανεπιστημίου, μετά την πολυήμερη κατάληψη του κτηρίου Διοίκησης εξετάστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια της συνεδρίασης η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, είχε και στιγμές έντασης, παρουσιάστηκε και μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών οι οποίες προκλήθηκαν στο κτήριο Διοίκησης στη διάρκεια της κατάληψης. Την έκθεση για την αποτίμηση των ζημιών παρουσίασε προς τα μέλη της Συγκλήτου ο αρμόδιος αντιπρύτανης Διοικητικών Υπηρεσιών Ανδρέας Γιαννακουδάκης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αμέσως μετά την εκκένωση της κατάληψης οι πρυτανικές αρχές έδωσαν εντολή σε όλους τους υπαλλήλους του κτηρίου Διοίκησης να κάνουν μια πρώτη απογραφή των ζημιών που είχαν προκληθεί στους χώρους εργασίας τους. Παράλληλα, προχώρησαν και σε φωτογραφική αποτύπωση των χώρων, πριν από την εκ νέου τακτοποίησή τους. Το σύνολο των εκθέσεων και παρατηρήσεων, μαζί και με το φωτογραφικό υλικό, παραδόθηκαν στον κ. Γιαννακουδάκη ο οποίος τα παρουσίασε στα μέλη της Συγκλήτου.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή οι κυριότερες ζημιές αφορούν καταστροφή ή κλοπή ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Πρόκειται δηλαδή για υπολογιστές, οθόνες, εκτυπωτές, laptop, πληκτρολόγια, σκληροί δίσκοι υπολογιστών, προτζέκτορες, web κάμερες κ.λπ. Ζημιές σημειώθηκαν και σε είδη γραφείου (καρέκλες κ.ά.). Μέρος από τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, καθώς και τον εξοπλισμό γραφείων που καταστράφηκαν βρέθηκαν πεταμένα στις εσωτερικές σκάλες του κτηρίου Διοίκησης. Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση το κόστος αυτών των ζημιών ανέρχεται σε περίπου 65.000 ευρώ.

Πέραν αυτών υπήρξαν καταστροφές και σε πόρτες και κλειδαριές του κτηρίου. Όπως φαίνεται και από το φωτογραφικό υλικό, μέρος του οποίου δημοσιεύει σήμερα η Voria.gr, κάποιες πόρτες παραβιάστηκαν με τη χρήση ειδικών εργαλείων (τροχού κ.ά.). Σε αρκετά σημεία του κτηρίου, επίσης, γράφηκαν συνθήματα, κάποια από τα οποία αφορούσαν και τον Κουφοντίνα.

Ένταση και αποχωρήσεις

Στη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης της Συγκλήτου υπήρξαν στιγμές έντασης ενώ σημειώθηκαν και τέσσερις αποχωρήσεις μελών του Οργάνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι Συγκλητικοί αμφισβήτησαν τα στοιχεία για τις ζημιές που καταγράφηκαν στο κτήριο Διοίκησης. Κάποιοι, μάλιστα, υπαινίχθηκαν ότι ενδεχομένως αυτές να τις προκάλεσε εσκεμμένα η αστυνομία μετά την επέμβαση για τη λήξη της κατάληψης.

Η μεγαλύτερη ένταση σημειώθηκε όταν μέλη της Συγκλήτου ζήτησαν να εκδοθεί ψήφισμα με το οποίο να ζητείται η αναστολή εφαρμογής του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη ο οποίος ψηφίστηκε πρόσφατα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου αρνήθηκε να θέσει προς συζήτηση το συγκεκριμένο ψήφισμα λέγοντας πως το θέμα αυτό έχει συζητηθεί στη Σύγκλητο, σε προηγούμενη συνεδρίαση.

Η άρνηση του πρύτανη, αλλά και αρκετών ακόμη μελών της Συγκλήτου, προκάλεσε την αντίδραση εκείνων που ζητούσαν την έκδοση ψηφίσματος, με αποτέλεσμα τρεις εξ αυτών (Ζαρωτιάδης, Μαυροσκούφης, Στυλιανού) να αποχωρήσουν. Νωρίτερα είχε αποχωρήσει και ο αντιπρύτανης Αν. Γιαννακουδάκης, διαμαρτυρόμενος για την επιμονή των συναδέλφων του στην έκδοση ψηφίσματος.

Στο μεταξύ τις τελευταίες ημέρες, βρίσκεται υπό κατάληψη η Σχολή Θετικών Επιστημών έπειτα από σχετικές αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων από δύο εκ των Τμημάτων τα οποία στεγάζονται εκεί (Φυσικό, Γεωλογίας). Η κατάληψη έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της Σχολής καθώς παρεμποδίζεται η είσοδος στους καθηγητές. Το γεγονός αυτό επηρεάζει τόσο το εκπαιδευτικό έργο τους, παρότι τα μαθήματα γίνονται μέσω τηλεκπαίδευσης, όσο και κυρίως το ερευνητικό.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial