Οι βοσκοί στη Σαρδηνία παράγουν τον τύπο αυτό του «μολυσμένου» τυριού με την βοήθεια από προνύμφες
Το Casu marzu (κάζου μάρτζου) είναι ένα τυρί πεκορίνο που παράγεται με πλήρες πρόβειο γάλα από κοπάδια της Σαρδηνίας, το οποίο μπορεί να είναι από μαλακό έως και εντελώς κρεμώδες.
Το τυρί έχει ωστόσο μια περίεργη ιστορία παρασκευής του: δημιουργείται όταν η Piophila casei, η ονομαζόμενη και «μύγα του τυριού», αφήνει τις προνύμφες της στις ρωγμές που δημιουργεί το τυρί fiore sardo, αναφέρει το CNN.
Τα σκουλήκια στη συνέχεια χωνεύουν τις πρωτεΐνες και μετατρέπουν το προϊόν σε ένα μαλακό τυρί. Και όταν ο τυροκόμος ανοίγει το πάνω μέρος – το οποίο παραμένει άθικτο από τα σκουλήκια – για να πάρει μια κουταλιά της περίεργης αυτής λιχουδιάς, η μυρωδιά είναι εξαιρετικά ενοχλητική.
Οι βοσκοί στη Σαρδηνία παράγουν το casu marzu, αποκαλώντας το «το μολυσμένο τυρί», το οποίο το 2009 ανακηρύχθηκε από την επιτροπή των ρεκόρ Γκίνες ως «το πιο επικίνδυνο τυρί στον κόσμο».
Ωστόσο, το νομικό καθεστώς για το τυρί δεν είναι πλήρως καθορισμένο. Το casu marzu είναι καταχωρημένο ως παραδοσιακό προϊόν της Σαρδηνίας και ως εκ τούτου προστατεύεται ως τοπικό προϊόν.
Ωστόσο, από το 1962 έχει κριθεί παράνομο από την ιταλική κυβέρνηση λόγω των νόμων που απαγορεύουν την κατανάλωση τροφίμων που έχουν μολυνθεί από παράσιτα.
Όσοι πωλούν το τυρί μπορεί να κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο έως και 50.000 ευρώ, κάτι το οποίο όμως δεν φαίνεται να αποθαρρύνει τους ντόπιους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι ένα προϊόν που διατηρεί ζωντανή μια αρχαία παράδοση.
ΠΗΓΗ: newsbeast.gr