Ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από την COVID-19

Η ρύθμισή του διαβήτη τύπου 1 επηρεάζει την εξέλιξη της COVID-19 και όσα παιδιά, έφηβοι ή ενήλικες έχουν αρρύθμιστο διαβήτη τύπου 1 αντιμετωπίζουν 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από εκείνους που έχουν ρυθμισμένες τις τιμές του σακχάρου.- Advertisement –

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 διαβήτη έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και θανάτου μετά από μόλυνση με κορονοϊό, αλλά δεν υπήρχαν αρκετά δεδομένα για τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1.

«Ο έλεγχος του σακχάρου στα παιδιά με διαβήτη είναι πιο σημαντικός παρά ποτέ εν μέσω της πανδημίας», αναφέρει ο παιδοενδοκρινολόγος Dr. Manish Raisingani από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Αρκάνσας, προσθέτοντας ότι στην
περίοδο της πανδημίας, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία.

Για να διερευνηθούν οι επιπτώσεις στα παιδιά, ο Dr. Raisingani και οι συνεργάτες του ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 2.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών με διαβήτη τύπου 1 και Covid-19- Advertisement –

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης HbA1c (ο δείκτης των επιπέδων του σακχάρου τους τελευταίους 2-3 μήνες) στους ανήλικους ασθενείς με διαβήτη.

Τα υψηλά επίπεδα της HbA1c σχετίζονται με σοβαρές διαβητικές επιπλοκές, αφού υποδηλώνουν αρρύθμιστο διαβήτη. Γι’ αυτό τον λόγο, ο στόχος των ασθενών με διαβήτη είναι να διατηρούν την HbA1c τους κάτω από το 7%.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης επιπλοκών της νόσου Covid-19 ήταν 10 φορές μεγαλύτερος στα παιδιά με HbA1c πάνω από 9%, έναντι όσων είχαν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από 7%.

Τα παιδιά με αρρύθμιστο διαβήτη τύπου 1 και Covid-19 είχαν αυξημένες πιθανότητες:

  • Να εκδηλώσουν πνευμονία ή σηπτικό σοκ
  • Να χρειασθούν διασωλήνωση
  • Να χάσουν τη ζωή τους

Η θνησιμότητα λόγω κορονοϊού ήταν:

  • 0,047% στα παιδιά χωρίς διαβήτη
  • 0,328% στην ομάδα του αρρύθμιστου διαβήτη τύπου 1
  • 0% στην υποομάδα του διαβήτη τύπου 1 με HbA1c ίση με 7% ή χαμηλότερη

«Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν είναι ασφαλές για τα παιδιά με διαβήτη τύπου 1 να πάνε στο σχολείο», είπε ο Dr. Raisingani.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι αν δεν έχουν καλό γλυκαιμικό έλεγχο, είναι ασφαλέστερο να συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση στο σπίτι. Δείχνουν επίσης ότι γονείς και μικροί μαθητές πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να πετύχουν καλή ρύθμιση του σακχάρου».

Η νέα μελέτη παρουσιάσθηκε στο ψηφιακό ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας (ENDO 2021) των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial