Παράταση του σχολικού έτους προανήγγειλε η Μακρή – Μέχρι τέλος Ιουνίου

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, προανήγγειλε την Τετάρτη την παράταση του σχολικού έτους κατά δύο εβδομάδες μέχρι και το τέλος Ιουνίου, με γνώμονα τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, η κυρία Μακρή υποστήριξε πως, όπως έχουν τα πράγματα για το άνοιγμα των σχολείων, έχουν προτεραιότητα γυμνάσια και λύκεια και ιδιαίτερα τα λύκεια λόγω των επερχόμενων εξετάσεων, αλλά και για το γεγονός πως πρόκειται για τις βαθμίδες που έχουν κάνει τη λιγότερη δια ζώσης εκπαίδευση.

Αναφορικά με τα self test τόνισε πως οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν τα τεστ στο σπίτι τους και θα έρχονται στο σχολείο αφού προσκομίζουν μια υπεύθυνη δήλωση από τον γονέα ή από το ίδιο το παιδί αν είναι ενήλικας, ενώ το ίδιο θα ισχύει για τους εκπαιδευτικούς.

Για τον εμβολιασμό στους εκπαιδευτικούς η υφυπουργός επεσήμανε ότι μόλις το 30% έχει δηλώσει πως θέλει εθελοντικά να κάνει το εμβόλιο, με το νούμερο αυτό να ανεβαίνει κάπως με εκείνους τους εκπαιδευτικούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί με το εμβόλιο της ΑstraZeneca αλλά και εκείνους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Τέλος, η κυρία Μακρή εμφανίστηκε βέβαιη πως οι πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν την ίδια περίοδο που γίνονται κάθε χρόνο με βάση τη μειωμένη ύλη κατά 30% λόγω της ιδιαιτερότητας της εποχής, ενώ αναφερόμενη στις προαγωγικές εξετάσεις των υπολοίπων τάξεων σημείωσε πως δεν έχει ληφθεί απόφαση αν θα πραγματοποιηθούν ή όχι, ωστόσο ανέφερε πως, ότι είναι να γίνει θα γίνει για το σύνολο των τάξεων γυμνασίων και λυκείων.

Υπουργική απόφαση για self test

Με Yπουργική Aπόφαση που θα ορίζει τη διενέργεια self tests σε μαθητές επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας να προσθέσει ένα ακόμα μέτρο προστασίας για την ασφαλή επιστροφή στις τάξεις.

Το νομοσχέδιο που προβλέπει τα παραπάνω θα ψηφιστεί σήμερα και η Υπουργική Απόφαση για τη διενέργεια tests, ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή διά ζώσης στο μάθημα και που θα καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες, αναμένεται να εκδοθεί μετά τη θετική εισήγηση των ειδικών. Με τα κρούσματα να έχουν χτυπήσει κόκκινο και τους ειδικούς να εκφράζουν επιφυλάξεις σχετικά με τις ημερομηνίες για το σταδιακό άνοιγμα, παραμένει άγνωστο ακόμα πότε θα οριστεί η επαναλειτουργία των σχολείων.

Επιφυλάξεις αλλά κυρίως ανησυχία εκφράζουν και οι γονείς, ιδίως αυτοί των μαθητών που φοιτούν στην Γ΄ Λυκείου. Ο φόβος για πιθανό κρούσμα λίγους μήνες πριν από τις Πανελλαδικές είναι απόλυτα εύλογος, καθώς οι μαθητές διακινδυνεύουν όχι μόνο την υγεία τους αλλά και τη συμμετοχή στις εξετάσεις, όπως υποστηρίζουν οι γονείς.

Το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων που προτάσσει η κυβέρνηση, γιατί πρόκειται για τη βαθμίδα που έχει παραμείνει κλειστεί περισσότερους μήνες κατά την περίοδο της πανδημίας, θα συνοδεύεται, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας, από το σύνολο των μέτρων που έχουν οριστεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς, παράλληλα με την χρήση self tests.

Σε δεύτερο χρόνο κι αφού δοθεί αρχικά το πράσινο φως για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, θα συζητηθεί και η περίπτωση των Nηπιαγωγείων και των Δημοτικών, στα οποία υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά την παράταση έτους (σ.σ.: μέχρι τέλος Ιουνίου) σε σχέση με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Πώς θα διενεργούνται

Εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προμήθειας των φαρμακείων με τα self tests, οι οικογένειες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν δωρεάν τουλάχιστον ένα τεστ για κάθε μέλος της οικογένειας.

Κάθε μέλος δικαιούται ένα τεστ ανά επτά ημέρες και όπως έχει περιγράψει σε δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κάθε Δευτέρα οι μαθητές θα κάνουν το τεστ κι εφόσον είναι αρνητικό, θα μπορούν να πηγαίνουν στο σχολείο.

Αντίστοιχα και οι εκπαιδευτικοί θα ακολουθούν την ίδια διαδικασία, με τη σχετική νομοθετική ρύθμιση να έρχεται τις επόμενες μέρες και να αφορά ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων σε σειρά δομών.

Εν αναμονή περισσότερων διευκρινίσεων, μέχρι στιγμής και σύμφωνα με δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Αριστοτελίας Πελώνη, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι γονείς να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση με την οποία θα μπορούν τα παιδιά τους να παρακολουθήσουν διά ζώσης μάθημα.

Στην περίπτωση που το τεστ βγει θετικό, ο πολίτης θα ενημερώνει την πλατφόρμα self-testing.gov.gr, θα λαμβάνουν μία βεβαίωση και στη συνέχεια πρέπει να επαληθεύσουν το τεστ σε ένα από τα 386 σημεία σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με δηλώσεις της υφυπουργού Παιδείας κ. Ζέττας Μακρή (ΕΡΤ), το τεστ, είτε μοριακό είτε rapid, θα είναι δωρεάν και χωρίς κάποιο ραντεβού.

Εφόσον επαληθευτεί το θετικό αποτέλεσμα, ενημερώνεται το μητρώο ασθενών και με τη βεβαίωση ο πολίτης ζητάει άδεια από την εργασία του ή από άλλη υποχρέωσή του. Το παραπάνω πρωτόκολλο, όπως όλα δείχνουν, θα εφαρμοστεί και στα σχολεία, ενώ με την επαλήθευση του θετικού τεστ σε ένα μαθητή, έχει προβλεφθεί ήδη πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση των κρουσμάτων εντός του σχολικού περιβάλλοντος.

ΠΗΓΗ: eleftherostypos.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial