Μεγάλη είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης στις εφημερίες τους, με τα περιστατικά κορονοϊού.
Χθες στο «Παπαγεωργίου», σημειώθηκε μια από τις πιο δύσκολες εφημερίες από την έναρξη του τρίτου κύματος της πανδημίας. “Χθες, κλείσαμε με 18 κλίνες ΜΕΘ κατειληµµένες όσες είναι διαθέσιμες δηλαδή και 134 ασθενείς να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. Πλέον έχουμε ανοίξει και πέμπτη κλινική και αν χρειαστεί υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης καθώς οι εισαγωγές ήταν περισσότερες από πενήντα.
Είναι γεγονός πως χθες, είχαμε ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση κυρίως στον παθολογικό τομέα, ενώ η διασπορά αποτυπώνεται και στα επείγοντα. Η πίεση εντείνεται μέρα με τη μέρα και οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί” σημείωσε στο GRTimes ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», Παναγιώτης Τουχτίδης.
Πρόσθεσε ωστόσο, ότι “ο εμβολιασμός φαίνεται να έχει παίξει καταλυτικό ρόλο κυρίως στα άτομα μεγάλης ηλικίας, καθώς τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε αναπτύξει 43 κλίνες και διασωληνώναμε από τέσσερα έως εφτά άτομα ημερησίως, ενώ τώρα τα περιστατικά είναι από ένα μέχρι δύο. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση είναι ακόμη διαχειρίσιμη”.
Με βάση την κατάσταση έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί, ο Παναγιώτης Τουχτίδης ζητά την απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων προστασίας για όσο αυτά διαρκέσουν. “Η πρόληψη μιας κατάστασης παρόμοιας με τον Νοέμβριο, είναι το μεγάλο στοίχημα για εμάς. Ξέρετε, αυτή η κατάσταση θέλει ιδιαίτερη προσοχή, διότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν πως έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα, ειδικότερα τα άτομα νεαρότερης ηλικίας. Γι’ αυτό θέλει προσοχή, μέχρι να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός”.
Δύσκολη η κατάσταση και στο “Παπανικολάου”
«Καμπανάκι» προς τους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να αποφεύγουν συναθροίσεις έκρουσε και ο διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, πνευμονολόγος Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση θα πρέπει να υπάρχει πρόληψη από τους πολίτες, να εφαρμοστούν οι ρυθμοί του εμβολιασμού και να υπάρχουν αυστηρότεροι υγειονομικοί κανόνες για τη λειτουργία των καταστημάτων και των σχολείων, με τεστ ανίχνευσης των εργαζομένων, των δασκάλων και των μαθητών, αλλά και απολύμανση του αέρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Περιγράφοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία, ο κ. Καπραβέλος εξήγησε πως οι εργαζόμενοι «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις φοβερές καταστάσεις που βιώνουμε» ζώντας «μια ισορροπία τρόμου προκειμένου να βρούμε κλίνες ΜΕΘ για covid περιστατικά και κλίνες ΜΕΘ για non covid».
Επισήμανε, δε, πως το τρίτο κύμα της πανδημίας «δείχνει τα δόντια του στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη είναι πιο ήπια η κατάσταση, όμως υπάρχει μια ανιούσα πορεία» και πρόσθεσε: «Δεν είδαμε ακόμη την κορυφή, πόσο μάλλον την κάθοδο. Στο “Παπανικολάου” βλέπουμε 80-90 ασθενείς στο covid, άλλους 400-500 στο non covid. Κάθε μέρα εισέρχονται 600-700 ασθενείς, έχουμε φτάσει και τους 1000».
Επιπλέον, σημείωσε πως μετά τον εμβολιασμό των ηλικιωμένων στις ΜΕΘ έχει πέσει αρκετά ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών. «Βλέπουμε μικρότερες ηλικίες, μικρότερη θνητότητα και μεγαλύτερη νοσηρότητα. Δύσκολα αδειάζουν οι ΜΕΘ. Είμαστε σ’ ένα κρίσιμο σημείο γιατί έχουμε ασθενείς εδώ κι έναν μήνα που νοσηλεύουμε και δεν μπορούμε να τους διακινήσουμε γιατί είναι νεότεροι, έχουν πολύ καλές εφεδρείες, δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα και χρειάζονται το κρεβάτι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό φρακάρει το σύστημα».
Πηγή:inewsgr.com